Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски говори за историческия трансфер на Александър Везенков в НБА. Както е известно, българският национал подписа договор със Сакраменто Кингс на обща стойност 20 милиона долара.

"Положително се развиват нещата - за него, за баскетбола, за спорта ни, за България. Примерът е ясен - много постоянство, труд и упоритост. Защото той така го е постигнал, не са му дадени от Господ свръхкачества. Всичко това е страшна работа, при това дълго време. Може да те закара на Луната. В случая той е на Луната.", каза Барчовски пред bTV по време на лагера на "лъвовете" в Правец преди квалификациите за ЕвроБаскет.

"Не съм Ванга, не мога да кажа дали ще успее в САЩ. Той се отличава с баскетболната си интелигентност, там разликата е много голяма. Смятам, че тя ще е основното му преимущество. Другите неща се учат, а това не можеш. Не можеш да го купиш в магазина. Или го имаш, или не."

"Каквото е сред баскетболната и спортната общественост, същото е и сред играчите. Те са доволни, познават го, отрасли са, играли са и по националните отбори подрастващи и мъже, приятели са. Това е нещо, което ги радва. Дали им дава стимул да си мислят и те в тези хоризонти - вече се съмнявам, но го има и другото, че когато той се появяваше на лагери с националния отбор, вдъхваше страхотно самочувствие. Сега го няма, така че не съм много сигурен какъв е ефектът.", продължи Барчовски.

"Има 1% шанс, в моята глава, Везенков да играе. Предстои ми разговор с него. Не вярвам обаче, не съм оптимист. Положението е такова, че той се готви за нещо много велико и надали ще приеме този риск, но все пак трябва да го чуя от него. Иначе ще разчитам на тези, които са тук. Те са 10 човека. Има още 4 да пристигнат в рамките на 2-3 дни”, добави той.