Експертът по хеликоптери и инструктор по полети Ренди Уолдман разкри интересни подробности около катастрофата, при която загинаха  баскетболната звезда Коби Брайънт и още 8 души, сред които и дъщеря му Джиана.

Уолдман каза пред медии в САЩ, че обстоятелствата, сред които гъстата мъгла и положението на машината са били такива, че и най-добрите пилоти в света не биха могли да вземат правилното решение. Той защити колегата си Ара Зобаян, управлявал хеликоптера, и каза, че без нужните уреди, той и останалите са били обречени.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

"Получава се тотална дезориентация и ако се доверите на сетивата си, всъщност почти винаги грешите. Нямате представа кой път е нагоре и кой надолу. В този случай продължителността на полета, а и на живота на пътниците, е около 10-15 секунди. Същото се случи и със сина на Кенеди -  Джон Кенеди - младши през 1999 година", обясни Уолдман.

Експертът обясни, че в този случай трябва да се обърне машината, за да се потърси по-безопасно място и намекна, че е имало начин всички да останат живи.

"В много случаи, когато изкарваш прехраната си с това, си подложен на натиск. Правиш всичко, за да е доволен клиентът и да не закъснее. Поемаш рискове, които не трябва и не би направил, ако не бърза", призна Уолдман.

По данни на Flightradar24 машината се е движила с около 296 километра в час и е летял на около 300 метра над земята, след което се блъска в хълм и избухва в пламъци.