Агенция БЛИЦ продължава темата с уговорените мачове в баскетболното ни първенство. Тази информация придоби още по-сериозна популярност, а нашият екип вече информира каква е схемата и как се залага на мачовете. Проведохме и анкета с осемте треньори на женските отбори, тъй като се чува, че именно в женския шампионат стават най-големите уговорки. Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков даде интервю за БЛИЦ. Питахме го за огромния проблем:

-Господин Глушков, знаете ли, че в баскетбола се говори, че има уредени мачове?
-Точно думата уговорени мачове не съм я чувал. Напоследък обаче четох какво пишете. Сашо Везенков също го каза. Тази дума има съвсем друго значение, тръгва от футбола. Малко ми е трудно в този аспект да дефинирам тези съмнения, които се пораждат.

-Знаете ли, че се гони определена разлика в някои от мачовете. Случва се, когато по-силните отбори срещнат по-слабите?
-Преди да започне това първенство бях този, който искаше да участват отборите с по-млади състезателки, визирам Септември, НСА и "Левски". Направих го с надеждата и опита, който имахме преди няколко сезона, когато наш младежки отбор участва в елитната ни лига. Първите месеци бяха катастрофални, след това нещата започнаха да се подобряват. Това ми даваше надежда, че нещата ще се получати при жените. Следя статистиката на отборите, защото искам да играят по десет състезателки особено при младите, за да свикнат в конкурентна среда. Във всички отношения подкрепям треньорите на младите отбори. Някои от бедите са, че сме ги научили да играят по пет души по 40  минути и после виждаме какво става в националните гарнтитури. Не крия, че чужденките, които идват в българското първенство, го правят, за да натрупат уникална статистика. Бъгария е трамплин за тях, а после тази статистика означава пари. Това всички го знаят. За тези огромни разлики, за които ме питате, обясняваха ми, че се залагало на платформи в Азия. Залозите се правели един срещу друг на даден мач, но това от нашето ниво няма как да го разберем.

-Треньорите казват, че огромната разлика в крайния резултат идва от разликата в класите на отборите. Смятате ли, че резултат като 99:39 е нормален?
-Аз съм боецът, който се бори да се спре порочната практика да има резултати като 104:8 например. Аз съм много против това нещо. Ние насърчаваме малките да си направят отбори, да играят, да трупат опит и какво се получава?! Това за мен е обидно. Не виждам никакво колегиално отношение между треньорите. По този начин тези деца ги обезверяват. Важното е колегиалното отношение между треньорите. А тази дума е изчезнала от баскетбола напоследък.

-Как може да бъде прекъснато подобно нещо?
-Още в началото на сезона имах идея, казахме си на една среща, че ги има тези неща. Обещахме си да работим в тази посока. Свързах се с колеги от Италия, за да видим техните нормативни документи, за да прекопираме нещо от тях. Искаше ми се да има декларация за играчи, които залагат срещу себе си или за себе си. Оказа се обаче, че и в Италия няма такова нещо, а се облягат на закона за спорта, в който са записани нещата. Имат органи, които могат да разследват. Въпросът е, че трябва да има някакво доказателство. Тогава нещата стават доста по-лесно и за разследващите. Без доказателства е ясно, че с двама добри адвокати всичко отива на кино. Ако е вярно, че тези хора изкарват пари... Нямам думи, просто. Очакаме да получим инструкции от нашите партньори към ФИБА Европа. Вече се свързахме с тях, ще видим как ще ни помогнат, защото на нас това ни се случва за първи път.

-Има информации, че състезатели залагат против себе си...
-Това според мен е най-голямата перверзия, която може да се случи. Ако един състезател е професионалист и получава заплата и залага срещу себе си, не мога да го осъзная.

-Ясно е, че залозите са бич за съвременния спорт. Минавало ли ви е през ума, че подобно нещо ще навлезе в баскетбола?
-Не мога да го проумея да заложиш срещу себе си. Професионален състезател да заложи, че ще падне - нямам дума, с която да го определя. Безобразие е безобидна дума.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ