Агенция БЛИЦ продължава темата с информациите, че в женския баскетбол се уреждат мачове. По-рано през деня написахме нещо, което се знае отдавна, говори се, шушука се, но никой не казва нищо конкретно. Направихме анкета, в която включихме треньорите на осемте тима от женското направление. Не очаквахме някой да каже НЕЩО. Никой не е толкова смел, всеки мълчи и се прави на ударен. Типично по български. Само че резултати като 99:39, 102:44, 102:46 и 110:48  не са сериозни и няма как да бъдем убедени, че някой не се възползва от тях. Все пак ще продължим да следим коефициентите на мачовете в следващите дни и ще ви информираме дали излизат според предварителните очаквания. Другото е работа на разследващите органи и прокуратурата...

БЛИЦ напомня, че всеки, който се чувства засегнат или запознат с темата, ще получи трибуна - играч, треньор, директор, човек от федерацията, президент. Нито едно мнение няма да бъде пренебрегнато. Стига да бъде честно и истинско...

Ето въпросите, които зададохме на осемте треньори:

1.Знаете ли, че в женското първенство се говори за уредени мачове?

2.На вас предлагали ли са ви да участвате в подобно нещо? Знаете ли дали ваши състезателки са част от играта?

3.На какво отдавате огромната разлика в крайния резултат в част от мачовете?


ЕЛЕНА СТАНКОВА (треньор на Хасково 2012):
Включила съм се в дискусията във Фейсбук на вашата колежка Владислава Лазарова с думите: "Всеки с морала и интелигентността си". Един от президентите на Левски през 90-те години беше кръстил една от фирмите си "Модерни времена". Ето ви ги. Дойдоха с цялата си пъстрота. Подменени ценности и теми като тази за съжаление ще са актуални и неприятни за чистата същност на спорта. Аз ви питам дали, когато имена като тези на Петкана Макавеева, Надка Голчева, Евладия Славчева, вашата колежка Ваня Дерменджиева и много други, прославяха България с огромните си успехи би могла да съществува такава тема. Твърдя, че, когато човек е професионалист, той има градивни цели и ги преследва. Такъв е и проектът Хасково 2012. Моите усилия са насочени към стабилизирането на този проект и обществените и социални ползи, които той носи. Никога не бих подложила авторитета на града, хората, които ми имат доверие и не бих компрометирала каузата в каквито и да е игри, залози и съмнителни мачове. Хасково играе винаги за победа, независимо, че му се пречи системно. Не очаквайте да ви кажа нищо конкретно... поне засега. Аз съм разочарована, защото имам информация, че първенството е компрометирано в определена степен и се замислям дали част от преследването на Хасково 2012 по терените не е свързано с вашата тема. Готова съм на по-късен етап да проведем и по-конкретни разговори.

1.Знам.

2.Без коментар.

3.Мога да говоря само за мачовете на Хасково 2012. Огромните разлики са свързани с много високата класа на моя отбор.

СТЕФАН МИХАЙЛОВ (треньор на Монтана):
1.Не знам. От вас научавам и ми е доста интересно.

2.На мен лично не са ми предлагали. Дали на състезателките някой им е предлагал, трябва сами да отговорят. Нямам представа.

3.Разликата в крйния резултат е следствие на голямата разлика между класите на отборите. Когато има пет отбора с по три или четири чужденки и три отбора, които играят със студентки, се получават въпросните резултати. За мен мачовете срещу аутсайдерите не представляват никакъв интерес. Тези три по-слаби отбора дават шанс на младите български баскетболистки, защото на практика за тях няма място в другите тимове, които са съставени от чужденки. Реално това е съотношение на силите.

ГЕОРГИ БОЖКОВ (треньор на Дунав 8806):
1.Убеден съм, че нито един мач в женско направление не е уреден и не съм чувал за подобно нещо.

2.На мен никой никога не ми е предлагал да участвам в подобно нещо. Не знам и мои момичета да са част от това.

3.Не съм се замислял за разликата. Според мен тя е такава, каквато е разликата между класите на отборите. Дори в мачовете срещу по-слабите отбори давам почивка на много от основните си състезателки и те играят по 10 минути. С една дума по-слабите отбори (последните три) толкова могат. Не съм забелязал да не искат да играят нарочно. Може би се отчайват по някое време, пада им мотивация и възможности. Те дори не тренират по начин, по който тренират професионалните отбори.

ДЕЧО КОЕШИНОВ (треньор на Нефтохимик 2010):
1.Въпрос на тълкуване е какво е уреден мач. Ако някой се стреми да победи с повече или по-малко точки, не мисля, че такъв двубой е уреден. Но за мен черно тото особено в женския ни баскетбол няма. Или може да съм лаик.

2.На мен лично не са ми предлагали. Още като треньор на мъже казах в съблекалнята, че ако разбера, че някой залага за себе или срещу себе си, той ще бъде първият, който ще напусне отбора. Казано в шеговит тон, ако някой напусне преждевременно тима, така може да научите, че съм разбрал, че залага (смее се). Сега сериозно, аз разбирам думата спорт съревнование между два отбора. Ако има такова нещо, за което говорим, ще бъде пагубно.

3.Честно да ви кажа, реално класите са такива. Първите пет отбора са много по-добри от останалите три - НСА, Септември и Левски. Моето мнение е, че самите ние колегите трябва да се уважаваме и такива фрапантни разлики в крайните резултати да не се допускат. В трите по-слаби отбора има момичета, които са бъдещето на баскетбола ни и да падат с по 50-60 точки разлика не е нормално. Когато тръгнеш да мачкаш противника и да показваш колко си велик, не е добре. Много по-правилно е да се играе сериозно, но да даваме път да играят и по-младите състезатели в тези мачове. Ако това се случва, ако някой се възползва от разликата в класите, положението е неспасяемо. Да не вкарваш кошове нарочно - това е позор.

ТОДОР ЦВЕТАНОВ (треньор на Берое):
1.Да ви кажа, не съм чувал. По слухове всеки може да говори всичко, но лично аз не съм чувал подобни коментари.

2.На мен лично не ми е предлагано да залагам. Не е ставало дума, няма и как да стане. За трети лица няма как да коментирам, а и не вярвам моите момичета да участват в подобно нещо.

3.Има пет по-силни отбори и три, които са съставени от деца. Всеки треньор на по-силните отбори може да дава почивка на основните състезателки срещу по-слабите, за да не се получават такива разлики. Това е все едно да ме питате защо ще има голяма разлика между Барселона и отбор от "А" окръжна. Класата е много различна. Има момичета, които не могат да вкарат кош като излязат срещу противничка. Всеки може да говори, но според мен няма и не съм усетил такова нещо в нашите мачове.

ТАНЯ ГАТЕВА (треньор на "Левски"):
1.Чувала съм само.

2.На мен не са ми предлагали подобно нещо. Въобще никой не е разговарял на подобна тема с мен. А пък и аз съм с млади момичета и може би не съм толкова интересна. При мен нещата се знаят предварително.

3.Определено има нещо като се видят отстрани резултатите, но черно на бяло не съм го виждала. Как да го докажа?! В тези мачове, които са сигурни като краен изход, сигурно или се залага, или нямам представа... Не знам какво повече да кажа, но положението не е добро.

АЛЕКСАНДЪР АПОСТОЛОВ (треньор на Септември):
1.Не. Четох нещо във вашата агенция, но нищо конкретно. Нямам и наблюдения.

2.Не, абсолютно - нито са ми предлагали, нито момичетата ще слязат на това ниско ниво да участват в такива неща.

3.Разликата в резултатите е толкова голяма, защото чужденките идват в България, за да трупат лична статистика. Треноьрите ги пускат срещу слабите отбори. Ако погледнем реално, една американка за 40 минути срещу по-слабите отбори, може да направи трипъл дабъл без проблеми. Това е едсинствената причина, поради която се получават тези разлики. Ако такова нещо се случи, за което говорим - например момичета да не вкарват нарочно кошове, ще стане голям скандал. Това е позорно.

ЦАНКО ЦАНКОВ (треньор на НСА):
1.Не съм чувал, но тези материали, които вие публикувате - наистина човек може да се замисли, че има нещо нередно.

2.Мен ми прави впечатление, че някои отбори са изключително настървени в мачовете срещу нас. Ние знаем какви са ни възможностите. В крайна сметка трябва да има и феърплей. Когато разликата е голяма, може да не се гони огромна преднина. Нормално е да има някаква колегиалност. Аз гарантирам, че не сме участвали в уреден мач. Ние сме аматьорски отбор, който се включи в първенството на по-късен етап. Желанието ни е да има повече отбори при жените, направихме много усилия, за да играеч.

3.Наистина въможностите са различни. Става въпрос за трите софийски отбора. Не мисля, че участието ни ще повиши нивото на първенството. Виждате какво представляват националните отбори, както и тези при подрастващите. Акцентът трябва да е върху българските момичета, а не чужденките. Това, че някой ще стане шампион и си брои титлите... Нека първо види колко баскетболистки е изградил, с какво е допринесъл за женския баскетбол и тогава да си броят титлите.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ