Баскетболният шампион на България Лукойл Академик излиза от 21:45 часа тази вечер срещу италианския Канту в исторически мач от квалификациите за Евролигата. За първи път наш отбор се докосва до най-силния клубен турнир на Стария континент в новия му формат от последните години, макар и само в квалификационен кръг.

Двубоят ще се играе в италианското градче Десио, което е домакин на турнира. В квалификациите участват осем отбора, като само победителят ще се класира в груповата фаза на Евролигата. 

Очаква се около 7000 души да дерат гърла за Канту срещу Лукойл Академик. "Студентите" ще продължат напред в квалификациите само при победа тази вечер. Българският шампион обаче е аутсайдер и ще бъде същинско чудо, ако успее да надделее срещу италианците.

4_8.JPG

Съдии на двубоя ще бъдат Илия Белошевич от Сърбия, Даниел Иересуело (Испания) и Елиас Коромилас (Гърция).

Любопитното е, че това не е първи сблъсък на Лукойл Академик с Канту. Двата тима са излизали един срещу друг на два пъти в двубои за УЛЕБ. И в двата мача българите побеждават. Сблъсъците са през сезон 2004/2005, като срещата в България завършва 78:75 за "студентите", а в Италия се изиграва едно продължение, след което нашите печелят със 111:108.

В Канту пазят лоши спомени от Лукойл Академик и са амбицирани да се реваншират тази вечер, елиминирайки българите. Регламентът на турнира е такъв, че само един отбор от осемте участника в квалификации продължава в същинската фаза на Евролигата. Загубилият двубоя Канту – Лукойл Академик отпада във втората по сила надпревара - Еврокъп, а победителят се класира за 1/2-финалите в Десио.

Треньорът на "студентите" Марин Докузовски вероятно ще разчита на следната стартова петорка: Томас Масамба, Тодор Стойков, Девин Грийн, Мохамед Абукар и Дарил Уоткинс. В групата са още Брандън Хийт, Николай Колев, Божидар Аврамов, Павел Маринов, Веселин Веселинов и Тенчо Банев.

Италианците разчитат на новия плеймейкър Джери Смит, а по периметъра имат силни състезатели като Манучар Маркоишвили, Пиетро Арадори и капитанът Николас Мацарино. Лукойл ще изправи срещу тях Божо Аврамов и Брандън Хийт, както и най-добрият реализатор в историята на Еврокъп - Тодор Стойков. На позиция 3 Девин Грийн ще бъде много важен, особено за защитата.

В подкошието битката също ще е сериозна, а Канту разполага с четирима добри и различни по своята игра състезатели. Титуляри се очаква да бъдат Марко Шчекич и Марти Люнън, но от пейката ще се включват израелският национал Алекс Тайъс и Марко Кузин. Лукойл Академик ще изпрати срещу тях Мохамед Абукар и Веселин Веселинов, плюс центровете Тенчо Банев и Дарил Уоткинс.

Канту е абсолютен фаворит според всички специалисти и букмейкъри, но ако са пределно мобилизирани и концентрирани играчите на Лукойл Академик могат да поднесат изненада и да отстранят по-именития си съперник. Двубоят ще може да наблюдавате директно с картина в БЛИЦ от 21:45 часа.

канту_1.jpg7_1.jpg

Канту - Лукойл Академик
Днес от 21:45 часа
ПРЯКО В БЛИЦ

Десио (Италия), зала "Пала Дезио"


 
Вероятни състави:
Канту: Манучар Маркоишвили, Джефри Брукс, Алекс Тайъс, Марти Люнън, Марко Кузин

Лукойл Академик:
Томас Масамба, Тодор Стойков, Девин Грийн, Мохамед Абукар, Дарил Уоткинс
 
 3_20.jpg

Пълна програма на квалификационния турнир на Евролигата:


25 септември (вторник)

19:00 часа: ЧЕЗ Нимбурк - Остенде
1D 21:45 часа: Канту - Лукойл Академик

26 септември (сряда)

19:00 часа: УНИКС (Казан) - Ратиофарм (Улм)
21:45 часа: Льо Ман - БКД Донецк

27 септември (четвъртък)

19:00 часа: Победител 1С - Победител 1D
2A 21:45 часа: Победител 1А - Победител 1В

28 септември (петък)

3 21:30 Победител 2В - Победител 2А