Баскетболните отбори на Левски и ЦСКА призоваха публиката да напълни "Арена София" за утрешния финал между двата отбора за Купата на България. "Сини" и "червени" ще спорят за трофея за първи път от 30 години насам.

Двата тима дадоха извънредна пресконференция, на която от страна на Левски присъстваха Константин Папазов, Димитър Ангелов и Асен Великов, а от ЦСКА Александър Чакмаков, Росен Барчовски и Алекс Симеонов. Финалът за Купата на България е утре и ще започне с час по-рано - от 18:00.

"Аз съм много доволен, защото когато се роди тази идея, знаехме, че има големи рискове и можем да бъдем критикувани. Затова, че нивото на нашия баскетбол явно не е дорасъл "Арена София" да е трибуна на такъв турнир като Купата на България. Аз съм приятно изненадан от посещаемостта и от атмосферата. Причина за това е изравнената класа на отборите. Дори една разколебана игра през първото полувреме на отбора на Ямбол не може да замъгли много силното представяне от всички и интригуващите двубои. Безкрайно съм щастлив, че Левски е на този финал", каза президентът на Левски Константин Папазов.

"Ако в началото на сезона някой е вярвал, че Левски и ЦСКА ще бъдат на финала за Купата, през март никой не е вярвал. Ние си поставихме много висока цел - да запазим отбора, защото имахме ангажимент към хора, които са защитавали Левски. Едно прекратяване участието на Левски оттук нататък ще бъде пагубно във всяко едно отношение. Целта беше да оцеляваме. Имахме низ от положителни съвпадения. С по-скромни възможности направихме отбор и това е огромна награда за всички. Утре излизаме за победа и смятам, че имаме своите шансове. Разчитаме на медиите тази пресконференция да помогне черешката на тортата в турнира да бъде видяна на живо от повече хора", добави той.

Членът на Управителния съвет на БК ЦСКА Александър Чакмаков също призова баскетболните фенове да присъстват в залата.

"Благодарим на ръководството на залата за положените усилия този баскетболен празник да се получи. Положихме огромния усилия, защото беше предизвикателство да се върне софийската публика в единствената зала, която може да приеме състезание от такъв ранг. Залата е много голяма и ние знаехме, че не можем да я напълним. Много хора казаха, че сме луди. Ние казахме "добре, нека да сме луди". Не сме го правили с финансова изгода, въпреки че сега мога да ви кажа, че ще излезем малко над нулата. Това показва, че баскетболът може да бъде печеливш", коментира Чакмаков.

"Всички в баскетбола сме в една лодка - независимо, че сме противници на терена, ние сме приятели в живота. С Папазов сме родени на една улица. Това обаче не ми пречи да искам всяка събота да го бия на футбол. В един бизнес сме и искаме да правим от баскетбола продукт. Това е било водещото да искаме този турнир да бъде в София. За съжаление, "Универсиада" беше по-уютна, но не беше възможно да приеме турнира. Залата беше еднакво неутрална за всички отбори. Еднакво бяхме поставени всички като позиция на терена. Аз смятам, че се получи един много красив турнир. Атмосферата е прекрасна, видях много бивши играчи от двата отбора. Хората се върнаха в залата и за мен това е най-големият успех", добави той.