Никой не очакваше България  да спечели две победи на европейското първенство по баскетбол в Литва. Даже и най-големите оптимисти предричаха пет загуби. Ето защо двете победи срещу Белгия и Грузия са голям успех, равен на четвъртфинал.
 
Кризата, налегнала федерацията след смъртта на президента Михаил Михов, безпаричието и нежеланието на някои баскетболисти да се раздадат докрай за родината предвещаваха пълен крах. Треньорът Росен Барчовски обаче извърши истинско чудо и големите овации са предимно за него.
 
Поклонът не е само за наставника, но и за американеца Ърл Роуланд. Странно... Това тъмнокожо момче, в чийто жили не тече и капчица родна кръв, игра така, сякаш корените му са нашенски. Игра със сърце. С българско сърце. Ако повечето българи в националния бяха като него, снощи едва ли щяхме да треперим и да чакаме помощ от Белгия в мача с Украйна. Но нищо...
 
Ако се обърнем назад в историята и погледнем резултатите от миналото, ще забележим как двете ни победи на настоящото европейско първенство започват да избледняват, сравнени с предишните ни успехи.  Така е... Днес лентата е поставена много ниско, защото от онзи наш баскетбол преди години няма и следа.
 
Това обаче не може да омаловажи постигнатото в Литва, тъй като там баскетболна България надскочи тежкото бреме, в което живее, надскочи и себе си.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ