Федерацията по баскетбол и новият треньор на България Любомир Минчев правят всичко възможно да уредят американски гард за националния отбор. БЛИЦ СПОРТ научи два от вариантите, върху които се работи.

Единият е току-що станалият шампион в Еврокъп с Галатасарай Ерик Маккълъм. Американецът е роден на 22 януари 1988 година и от миналата есен е в турския гранд. Досега не е играл за нито един национален отбор. Преди да пристигне в Галатасарай е бил в Израел (Елитзур Нетаня и Апоел Кфар Саба), Аполон Патрас, Паниониос и Китай. Гардът бе избран за MVP на турнира Еврокъп през изминалия сезон. Ерик е по-малък брат на Си Джей Маккълъм, който е в Портланд.

Друг вариант е една от звездите на немския Брозе Баскетс, който този сезон игра в Евролигата - Брадли Уанамейкър. С него също е бил осъществен контакт. Засега не е ясна каква е позицията на родения през 1989 година гард. Уонамейкър би бил изключително попадение с оглед класата, която притежава. Той бе избран за MVP в немското първенство през сезона, в Брозе е от 2014 година. Преди да заиграе в Германия американецът беше в Банка Терамо Баскет, Фулгор Либертас (Италия), Остин (Лигата за развитие към НБА), Лимож (сезон 2012/13), Джорджо Теси (Италия). Уонамейкър стана шампион с Брозе през сезон 2014/15.

Според информация на БЛИЦ ръководството на федерацията и Любомир Минчев са провели разговори с още няколко гарда. Част от тях са отказали. Други са били съгласни да помогнат само за предстоящите през есента европейски квалификации, но не и да бъдат ангажирани за по-дълъг период. Желанието на Минчев и федерацията е евентуалният гард - американец, да бъде част от отбора поне за две или три години. Буквално до няколко дни ще стане ясно с кой от всички, с които се преговаря, ще даде съгласие да играе за България. И всъщност, дали ще има такъв...

До момента странно и нелогично федерацията и Минчев крият абсолютно всичко по състава и програмата на националния отбор. Хора от баскетболните среди се шегуват, че ще станат свидетели на бомбастичен ход с привличането на играч от НБА. "Колкото повече се говори, толкова по-добре. В баскетбола не го разбират и си карат по стария модел", коментират източници на екипа ни.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ