"Левски" спечели първи трофей в годината, в която ще чества 100-годишния си юбилей. Баскетболистите на "сините" начело с Константин Папазов извоюваха Купата на България след драматичен успех със 100:97 над Черно море на финала. Зрелищният сблъсък се състоя пред пълни трибуни в "Универсиада". "Сините" се радваха на мощна подкрепа от феновете си, създали невероятна атмосфера в залата.

Над всички във финала беше звездата Брендън Хийт, привлечен от Папазов в навечерието на решителните битки за Купата. Американецът му се отблагодари за гласуваното доверие, като днес игра на висота и завърши с 31 точки. Така "Левски" спечели Купата на България по баскетбол след 4-годишно прекъсване. В предишните три финала "сините" все губеха от Лукойл Академик, който този път беше елиминиран на 1/4-финалите от Рилски спортист (78:95). "Сините" пък на два пъти биха "скиорите", за да стигнат до финала срещу "моряците" и да ликуват в него. По този начин "Левски" спечели 15-ата в историята си Купа на България по баскетбол при мъжете.

Приковалият вниманието в събота Тити Папазов днес беше далеч по-сдържан и този път нямаше скандални сцени, предизвикани от него. Ексцентричният треньор на "Левски" и националния отбор обаче отново се изяви след сладкия успех, решавайки да легне в центъра на игралното поле, показвайки колко кротък е този път. Само секунди след това Тити отново се изяви в пълната си светлина и започна да целува клубната емблема. Специалното лого на "Левски" за 100-годишния юбилей грееше на центъра на полето, а Папазов не спря да му се радва и го целува под бурните аплодисменти на феновете на "сините".

titi_emblema.jpg


5.jpg

Избраниците на Тити Папазов стартираха изненадващо силно и набързо поведоха с 8 точки. С отлични изяви в началото под коша се отчете Николай Върбанов. Центърът обаче седна още в петата минута на пейката с два фаула, което се отрази моментално. Варненци трудно се ориентираха в защитата на съперника, но постепенно се поокопитиха и нанизаха три тройки и заличиха изоставането. Именно със стрелба от тройката "моряците" продължиха да застрашават "сините". Секунди преди края на първата четвърт разликата падна до само 2 точки в полза на "сините". С два шута от наказателната линия, Майк Уилкинсън направи 27:23 след първите 10 минути.

В началото на втория период реферите отсъдиха леки нарушения в полза на "Левски". След като играта на "сините" потръгна, те със силни изяви в защита успяха да дръпнат със 7 точки, като този път успяха да задържат аванса си. Той варираше между 3 и 6 точки, преди дуетът Стаменкович-Пупович на два пъти да матира отбраната на домакините, и да свали до точка изоставането. След таймаут, "Левски" не намери как да изнесе топката, тя стигна до Станислав Цонков, и той с нови три точки даде първа преднина за варненци при 39:40, две минути преди почивката. В тях обаче звездата на "Левски" Брендън Хийт направи серия от 9:1 точки. Гардът вкара със сирената на край на полувремето за 48:41.

Хийт имаше 16 точки през първото полувреме, а за Черно море още преди почивката близо до дабъл-дабъл бе Милян Пупович (11 точки и 8 борби).

В началото на второто полувреме "Левски" изравни най-голямата разлика от 9 точки в своя полза, но при всички опити да я увеличи, правеше прибързани атаки и даваше възможност на Черно море да ги догонва. Под коша варненци имаха предимство, а тежките крила на "сините", които покриваха позицията, нямаха успех в борбата. След техническо нарушение срещу домакините в последните минути от третата част, гостите пак скъсиха изоставането до само 2 точки. В заключителните секунди и двата състава действаха хаотично, като частта приключи при 22:19 за "моряците" и 67:63 за "Левски".

В четвъртата част логично всяка атака на "Левски" минаваше през неудържимия Хийт, който не разочароваше, но от другата страна Педжа Стаменкович също отговаряше добре и така след 33 минути игра резултатът бе 75:72. Лайънъл Чалмърс поведе "сините" и направи 80:72, а на няколко пъти Черно море съкращаваше пасива си до 4 точки.

По-малко от минута преди края Пупович вкара за 88:84, но впоследствие си изкара глупаво техническо нарушение, с което доближи "Левски" до Купата/ "Сините" се възползваха и поведоха с 91:84. Джордже Тресач вкара тройка и бе фаулиран за 91:88 половин минута преди сирената, но Хийт бе безпогрешен за 93:88. Стаменкович мина като на парад през защитата на съперника за 93:90, а Хийт извърши петото си нарушение след като Цонков открадна топката 24 секунди преди края, но вкара само веднъж - 93:91.
Домакините се виждаха с трофея 20 секунди преди края след две точки на Чалмърс за 97:93, но Великов отвърна и "Левски" водеше само с 2 точки - 97:95. Джоунс бе безпогрешен от линията - 99:95, но варненци запазиха шансове и можеха да изравнят при 100:97 две секунди преди сирената. Асен Великов опита стрелба от тройката, но бе блокиран и така Купата бе за "сините".

lev_kupa.jpg

За успеха на "Левски" важна роля изигра и Лайънъл Чалмърс, който беше вторият най-резултатен на финала след Хийт. Последният блесна с 31 точки и 6 асистенции, докато Чалмърс завърши с 29 т. Джумейн Джоунс пък вкара 16. За Черно море Джордже Тресач реализира 20, докато Милян Пупович и Асен Великов се отчетоха с по 19 точки за гостите от Варна.

"ЛЕВСКИ" - ЧЕРНО МОРЕ 100:97 (27:23, 21:18, 19:22, 33:34)

"ЛЕВСКИ": Брендън Хийт 31, Лайънъл Чалмърс 29, Христо Захариев 2, Джумейн Джоунс 16, Николай Върбанов 8 (Джордже Мичич 4, Майк Уилкинсън 7, Димитър Ангелов, Стефан Георгиев, Павел Иванов 3)

ЧЕРНО МОРЕ: Станислав Цонков 11, Асен Великов 19, Педжа Стаменкович 9, Симеон Илиев 14, Милян Пупович 19 (Пламен Алексиев 3, Николай Стоянов 2, Джордже Тресач 20, Александър Андреевич, Денислав Вутев)


Article.jpg