Мениджърът на Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) Сандра Велчева-Хънт обясни, че налагането на служебна загуба за участието на състезател без необходимия документ т.нар. „letter of clearance“ е единствената предвидена в правилата санкция за провинилия се отбор, според правилата на лигата.

Тя участва в пресконференция в София заедно с президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и генералния мениджър Елеонора Рангелова по повод казуса с налагането на три служебни загуби на Левски заради участието на Йордан Минчев в първите три полуфинални срещи с Балкан без необходимия „letter of clearance“.

 „Ще уточня самата процедура по картотекиране. В конкретния случай клубът се възползва от правилото, в което даден състезател може да се картотекира без „letter of clearance“. Той няма състезателни права до придобиване на този документ. На баскетболен клуб Левски е напомнено, че трябва да придобият този документ в рамките на 10 дни. Нямаме процедура, по която клубът бива уведомен за това, че даден състезател няма състезателни права. Този случай е прецедент. Заявявайки участие за всеки сезон, всеки клуб подписва декларация, че е наясно с правилата“, коментира Сандра Велчева-Хънт.

Тя добави, че ще поиска да бъде освободена от поста си и разкри, че Левски са изпратили писмо, с което уведомяват, че ще пуснат жалба до Арбитражната комисия на БФБаскетбол, която пък се събира на заседание в сряда, 25 май.

 „Идва пропуск от моя страна, в който късно установявам това нарушение. Затова ще понеса своята отговорност. Ще свикам Общо събрание на лигата и ще поискам да бъда освободена от длъжността мениджър на НБЛ. Това не променя ситуацията за Левски, отговорността, която имат, и последствията, които носят в момента“, каза още Велчева.

„За мен и за всички колеги е изключително неприятно да се стигне до този момент. Но аз съм служител на БФБаскетбол, която е член на Международната федерация – ФИБА. Това е единственото предвидено наказание за подобно нарушение е служебна загуба. Аз поемам своята отговорност за късното установяване на нарушението, но това не изтрива нарушението, а то е налице и се е случило. Състезател може да бъде картотекиран и без този документ, който в рамките на 10 дни трябва да бъде представен. Правилата на НБЛ се одобряват от Общото събрание на лигата. Към настоящия момент няма как подобно нарушение да бъде установено от дежурните делегати“, заяви Сандра Велчева-Хънт.

„Левски изпрати писмо, с което казва, че ще внесе жалба до Арбитражната комисия на 25 май. Ще се разгледа жалбата на Балкан и ако Левски подаде жалба в срок, то Арбитражната комисия ще разгледа и двете жалби. Заседанието е на 25 май, сряда от 16 часа“, съобщи тя.

 „Мисля, че е добре да завърши сезонът, в който да направя финансов отчет и да поискам моето освобождаване. Клубовете се събраха, но нямаше дневен ред и конкретно искане от страна на Левски. Той е искал от Общото събрание да отмени решението ми като мениджър на НБЛ. По правилата, няма предвиден начин, по който решението на мениджъра може да се отмени от Общото събрание. Заседанието беше двучасово, клубовете бяха съпричастни и взеха отношение. Това е изключително неприятна ситуация и разбирам лошото стечение на обстоятелствата. Но никой не даде идея, с която законосъобразно ние да можем да вземем подобно решение. Единствената следваща стъпка е подаване на жалба към Арбитражната комисия на федерацията и единствено от комисията може да се очаква някакво решение“, завърши Велчева.