Димитър Бербатов бе поставен до едни от най-ярките имена на световния футбол. Българинът попадна в материал на испанския вестник "Спорт" за футболни величия без участие на Световно първенство.
 
В материала се казва, че причините може да са различни, от политически, през инциденти и контузии, до избор на треньора или просто слаб национален отбор.
 
Сред легендите без минута на Мондиал са Алфредо Ди Стефано и Ласло Кубала, които са играли за по три национални тима - съответно Аржентина, Колумбия, Испания и Чехословакия, Унгария и Испания, но политически противоречия ги оставят настрани от Световното.
 
Без Мондиал е и легендата на Северна Ирландия и Манчестър Юнайтед Джордж Бест.
 
Иън Ръш и Райън Гигс пък отказват да играят за Англия, а с родния Уелс не успяват да прескочат квалификациите. Бернд Шустер пропуска Мондиал заради скандал със селекционера на Германия Юп Дервал, а Ерик Кантона остава без виза за САЩ'94 заради българското чудо на "Парк де Пренс".
 
В класацията на големите е и Димитър Бербатов, който е представен като голмайстор на националния тим, но и като съвременник на футболно поколение без много талант.
 
В подобна категория попадат още Яри Литманен (Финландия) и Ейдур Гудьонсен (Исландия), които имат почти всичко на клубно ниво, но нищо с националните си отбори.