Скандалният бос на извадения от "А" група Ботев Димитър Христолов се проверява за укриване на данъци в особено големи размери. Ако деянието се докаже, законът предвижда затвор от 3 до 8 години, а имуществото на виновния се конфискува според Наказателния кодекс.

Ако по време на делото на първа инстанция виновникът плати налозите заедно с лихвите, наказанието му пада до 3 години затвор и глоба до 1000 лева.

Юристи обясниха пред "24 часа", че отговорността се носи от представителя на клуба от управителния съвет или от ръководния орган, който е трябвало да преведе данъците. Според системата ДАКСИ, собственици на Ботев са Димитър Христолов и синът му Георги, които общо държат почти 55% от акциите. Братът на Христолов - Калофер и неговата дъщеря Елена имат още 30%. Останалото е разпределено между по-дребни акционери и физически лица.

Ако се докаже, че има разминаване между реалните и декларираните им доходи, самите футболисти също могат да бъдат съдени за невярно попълнени декларации или за укриване на данъци, коментираха юристи.

За пръв път през септември 2009-а приходната администрация открехна черните каси на футболната мафия. Тогава директорът на НАП Красимир Стефанов обяви, че отбори от "А" група дължат за налози 7,8 млн. лв. По думите му, воденото счетоводство било под всякаква критика. Футболистите масово получавали официално по около 220 лева заплати, а с анекси към договорите си взимали по още 10-20 хиляди.

Върху допълнителните "бонуси" не се плащали данъци и осигуровки. Парите по анексите вероятно са вадени от черни каси и не са осчетоводявани никъде, смятат експерти. Ревизорите се натъкнали на анексите случайно, докато проверявали документацията на БФС и на Арбитражната комисия, където футболистите представят истинските договори. Отделно данъчните са получили няколко анекса от фенклубове като този на Ботев. Още миналото лято бившият изпълнителен директор на "жълто-черните" Борислав Димитров алармира за аферата.

"Анексите на футболистите са пред мен, дали е черна каса, или двойно счетоводство, няма значение - става въпрос за укриване на данъци и осигуровки. Във всеки анекс има точка, според която клубът плаща една голяма сума пари, освободени от данъци и задължения към държавата. В същото време футболистите се осигуряват на минималната заплата. Освен всичко друго, самите осигуровки не се плащат", каза Димитров и поиска прокуратурата да се намеси. /БЛИЦ