Миноритарният акционер в Левски Тръст „Синя България“ излезе с официално съобщение във връзка с предложението акциите му да бъдат продадени за 3 милиона лева, за да се подпомогне финансовото състояние на клуба. Декларацията беше разпространена тази сутрин и подписана от членове на „Сини сърца“. Впоследствие председателят на сдружението Илия Христов се усъмни в достоверността й, тъй като тя не произлиза от „Сини сърца“ като организация.

ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ТРЪСТ „СИНЯ БЪЛГАРИЯ“
Управителният съвет на Тръст „Синя България“ счита, че появилото се днес, а впоследствие и опровергано, искане за продажба на притежаваните от Тръста акции на „ПФК Левски“ АД, е унизителен експеримент за дестабилизиране на отношенията в левскарската общност. Тази провокация идва само два дни, след като четирите най-големи и влиятелни организации на привържениците на футболен клуб Левски, направиха безпрецедентно обединение, взимайки с много резерви - изключително тежко и непопулярно решение клубът да бъде подкрепен с публично оповестено писмо до Министър-председателя за паричен заем.

Държим за пореден път да подчертаем, че една от основните цели на участието на Тръст „Синя България“ в собствеността на Дружеството, е да се гарантира прозрачност при управлението и финансирането на Левски. Притежаването на акциите не е самоцел, и именно поради тази причина, преди повече от две години, нашето Сдружение е входирало в администрацията на клуба искане, с което купюрите с акции, които Тръстът притежава, да бъдат „раздробени“, което би позволило тяхното прехвърляне на повече от едно лице. До настоящия момент нямаме обратна връзка от клуба по този казус.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Отделно от всичко до тук, ние сме длъжни да се съобразим с действащото законодателство в България, което не позволява на Тръст „Синя България“ да извършва публично предлагане на акции, т.е. да отправя покана до неограничен кръг лица да закупят такива. В този ред на мисли, ако някой проявява интерес за придобиване или прехвърляне на акции, то той следва спази установения процедурен ред съгласно устава на Тръст „Синя България“ и да отправи официално и конкретно подобно искане до Сдружението!

Решение за придобиване или прехвърляне на акции може да бъде взето само и единствено след свикване на извънредно Общо събрание на Тръста. Очевидно е, че в състояние на извънредно положение, както и предвид действащите в момента мерки за социална дистанция, които се очаква да останат в сила в обозримо бъдеще и които забраняват събирането на големи групи хора в закрити пространства, такова извънредно Общо събрание не може да бъде проведено, да не говорим за невъзможността същото да бъде законно свикано в рамките на изключително краткия срок.

Считаме, че тези обстоятелства допълнително и твърде красноречиво говорят за изцяло провокативния характер на изнесеното по медиите „обръщение“, чийто автор, изглежда, не е известен.

В заключение ще добавим, че в светлината на поредните съдбовни дни за бъдещето на нашия любим отбор, най-полезния ход пред всеки левскар е участие в дарителската кампания, която продължава. От нас зависи да спечелим тази битка.

Сами, но заедно и обединени срещу всички!