Ампула на стойност 4 лева разтърси футболна България за няколко часа. Точно толкова струва инжекция с ампула от обезболяващото вещество “Дипрофос”, която се продава в аптеките и е поставена на Йордан Минев преди мача с Малта. Лекарството има следната характеристика, описана на опаковката: “Дипрофос принадлежи към група лекарства, известни като глюкокортикостероиди. Тази група спомага за облекчаване на възпалителни процеси. Те намаляват подуването, зачервяването, сърбежа, както и алергични реакции.”

Преди двубоя в Ла Валета доктор Бисер Бочев попълва задължителния протокол за медикаменти, които отборът е получавал в подготовката преди срещата. Документът е задължителен по изискване на Световната антидопингова агенция и ФИФА. Той служи при сравняване на резултатите от пробите за допинг след мача. В протокола обаче грешно е записано, че инжекцията е поставена не ставно (в рамото), а мускулно. Обозначаването с различен термин, което е чисто и просто грешка на ръката, променя влиянието на веществото в организма и след пробата при Минев е открито разминаване. Това предизвиква вниманието на Комисията по допинга на ФИФА, която спира правата на играча и известява БФС.

След изясняването на ситуацията и разменена кореспонденция ФИФА свали санкцията и извести на сайта си: “След консултация с медицински лица ФИФА отменя наказанието от 30 дни за българския национал. Не са открити факти, които да уличават в нарушение на антидопинговите правила.”