Красимир Балъков застана пред журналистите след заседанието на Изпълкома на БФС, на което подаде оставката си. Припомняме, че БЛИЦ първи съобщи след катастрофалното поражение с 0:6 Англия, че легендата възнамерява да напусне. Балъков води "трикольорите" в едва шест мача, като не успя да запише нито една победа - 1 равенство и 5 загуби. 

"Нe оставям момчетата и не бягам от отговорност. Подадох оставката пред Изпълкома, те дискутираха. Вече не съм селекционер на националния отбор и му пожелавам успех, както и на следващия треньор. В момента ситуацията не е никак розова. Бях решен да довърша цикъла", каза Балъков.

"И пред Изпълкома казах, че ако аз съм проблема на българския футбол, няма да се замисля и за минута и ще си подам оставката. Всичките членове на Изпълкома си подадоха оставките. Няма как да има обратен път. Така е в живота понякога - човек попада в ситуация, когато трудно може да направи нещо. Аз вътре в душата си съм нагласен така, че да стискам палци до последните възможности, които имаме. Сега се разбра, че 100 процента ще играем баражи срещу отбори, които според мен са преодолими", коментира специалистът.

"Не мога да съжалявам, след като са ме поканили за треньор на националния отбор. Нито за миг не съм се замислял дали да поема отбора", каза Балъков.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Когато имаш добри резултати, си добър треньор. Когато нямаш, съответно не си добър треньор. Това не значи, че в бъдеще няма да имам успехи. С този материал можем да се класира на европейско първенство", продължи треньорът. 

"Нямаме голям избор, това е истината. Дали аз съм треньор или някой друг... Следващият като повика други състезатели, пак ще се дискутира. Но проблемите са доста дълбоки. Имах план и той беше ясен и точен. Резултатите не ме интересуваха толкова, защото подготвях отбора за баражите през март. Подготвях националния тим и проучвах състезателите именно с мисъл за баражите. Ясно е, че резултатите са негативни. Пробвахме различни варианти. Като махнем последната среща с Англия, имаше много неща, от които да бъда доволен. Но в мача с Англия нямаше нормална обстановка за игра. Бяхме психически смачкани преди срещата. Всичко, което се случи, не минава встрани от футболистите. Натежава им психически", подчерта Балъков.

"Никой не може да ми изцапа името, защото в тези 25-30 години съм човек, който е дал толкова много за борбата против расизъм. Тези, които ме познават, знаят за какво става въпрос. Аз съм професионалист, има такива моменти в живота. Няма да ме съборят, ще си търся шанса. Сега първо следва почивка. Дали някой от Изпълкома е искал да остана? Не съм бил вътре, не мога да кажа", добави героят от САЩ`94.

"Изпробвах 38 футболисти. Никой селекционер не го беше правил досега", подчерта Балъков. 

"Дали расисткият скандал ми е коствал поста? Това беше капакът на всичко. На полувремето за първи път видях такава гробна тишина. Опитах се да вдигна момчетата. Не е имало бунт на футболистите на почивката. Те наистина бяха смачкани психически. Нямаха енергия за бунт покрай всичко, което се случваше на терена и около него", завърши Балъков.