Новият селекционер на българския национален тим по футбол Красимир Балъков говори преди евроквалификациите с Чехия и Косово в петък и понеделник. Той беше категоричен, че няма да допусне намеса в работата си, отговаряйки на въпроси, които феновете на „лъвовете” му изпратиха. Балъков се постара да задоволи интереса на всички, като разкри кой от настоящите наследници счита за своя пряк наследник на терена като стил на игра.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Въпросът, дали може някой друг да ми реди състава, е излишен. Просто няма как да стане. Няма кой да ми реди състава. Не вярвам някой да го е правил при предишните треньори. Дискусии и различни мнения винаги е имало и ще има”, заяви Балъков за официалната страница на националния отбор във „Фейсбук” .

„Между треньори и ръководители няма начин да няма дискусии, защото в крайна сметка ние сме тук с една цел – да извадим най-доброто и да сглобим най-доброто, за да имаме успех. Това не значи, че някой ще ми реди състава. Последното решение е изключително мое и така ще бъде до последния ми ден.”

Дебютът на Балъков ще се състои на 7 юни при визитата срещу Чехия в нашата квалификационна група А. Три дни по късно приемаме Косово у дома на Националния стадион „Васил Левски”.

„Целта пред отбора е една-единствена – класиране за Европейското първенство. Знам, че това мое изказване може да ми забие 3-4 ножа след квалификациите. Аз съм винаги бил оптимист, не мога да бъда друг. Знам, че имаме шансове и ще дадем всичко от себе си. Освен Англия останалите отбори са малко или много на едно ниво. Нашият минус е, че дълго време не сме класирали. Трябва сега така да обработим нещата, така да се опитаме заедно със състезатели и ръководители, че да можем да грабнем този шанс и да го използваме.”

„Има футболист в българския национален отбор, който може да играе като Краси Балъков. Трябва да му дадем малко повече самочувствие, да се събуди. Това е Тошко Неделев. Абсолютно инстиктивен и качествен играч, който ако малко още поработи за себе си, може да стигне нивото, което ние с Данчо Лечков демонстрирахме за националния. Всичко зависи от него.”

 „Ние бяхме една генерация с невероятно чувство за хумор. Къде на хумор, къде наистина аз вярвах в това, което можехме да играем. Този оптимизъм се показваше на зеления терен. В тази ситуация, вече като селекционер на националния отбор, мога да кажа отново – ние няма какво да губим. Вече 15-16 години не сме се класирали, така че този оптимизъм ще се опитам да го предам на футболистите. Работим вече 4-5 дни заедно. Ще има доста промени.”

„Експерименти с млади таланти като Кун Теменужков, Илия Груев-младши, Калоян Кръстев, Преслав Боруков и Петко Христов? Тези футболисти всичките са в разширения състав на националния отбор. За в бъдеще могат да бъдат извикани. Наблюдавани са във всеки момент, когато сметна, че е необходимо. Казах вече, че националният отбор ще бъде една смесица от опитни и млади футболисти. Така ще бъде и за в бъдеще.”

„Няма никакво значение дали са родени в чужбина или са родени тук, а играят в чужбина. Всичко зависи от тях и от нашето наблюдение, от това какво ще видим в тяхното развитие. Когато трябва и когато може, ще даваме шанс на млади футболисти да бъдат с нас, дори и да не вземат участие в мачовете. Имаме право на 23-има играчи плюс още един. Аз казах, че винаги ще викам 24-има. Има достатъчно място за младите.”

„Има много истини по този въпрос, както и много пътища, по които да стигнеш там, където искаш. В момента съм заложил на това да извикам по-опитните вратари, защото имаме минимален шанс за класиране. Нека минат тези две квалификации. Вече в следващите не знам, може да бъде друг начин на подреждане при вратарския пост.”

„Мартин Камбуров в националния отбор? Не мога да кажа дали би помогнал. Разбира се, той е един изключително опитен футболист, с много мачове в Първа лига, както и с много голове. Той много, много отдавна не е викан в националния отбор. За момента смятам, че това, което съм повикал, е окей и възможно най-доброто, което можем да вземем.”

„Тази година първенството – бях част от него – и на върха, и в средата на класирането, и на дъното се показа голяма конкуренция. Имаше много хубави мачове. И преди, и сега казвам – имам мое виждане, според което националният отбор да бъде формиран. Съгласно него викам и състезателите. Разбира се, има и доста изненади с имена, които на са били тук преди това, но всички, които получиха повиквателни, са били част от разширения тим. Всеки лагер е за себе си – в тези два лагера играчите са едни, в следващите през септември могат да бъдат други. От много неща зависи, най-вече от игровото време, което получават. Най-малко в 70 процента от мачовете трябва да играят.”

„Анализаторът ни има система, която сравнява футболистите на база 120 елементи. Разбира се, сред тях има по-маловажни и по-важни, но се преценява по десетобалната  система. Когато излезе едно сравнение, то е много точно и конкретно. Така мога да преценя спрямо противника къде ние горе-долу куцаме и къде те са по-добри от нас, както и обратното. На база тази статистика мога да коригирам някои неща. Не съм тотален привърженик на статистиката, но в последните години я ползвам много и това дава много добър ефект.”

„В националния отбор постройките, които ползвах в Етър (4-1-4-1 и 3-5-2), ще бъдат вкарани въпреки малкото време, с което разполагаме. Ще има и други постройки, варианти, в които отборът да бъде по-разчупен, защото тук имаме по-богат избор на качествени футболисти, отколкото в Етър. Ще искам да вкарам няколко схеми на игра, които съответно ритъма и резултата биха били от ползва.”

„Капитанът Ивелин Попов е един от малкото ни играчи, които разполагат с изключително голям опит. Той има много голямо влияние в отбора като авторитет. Ще намерим най-доброто му място – той може да играе на 3 позиции – и сме говорили с него. Той може да поведе отбора по най-добрия начин. Нека не се притесняват за Ивелин, всичко е окей.”

„След като имам 24 футболиста и сред тях някои млади играчи, след като анализираме отборите на Чехия и Косово, може и да пуснем още от началото някои от младите. Още сме в средата на тренировъчния лагер. Имаме още няколко дни, в които да доизчистим нещата и да преценим кои ще бъдат титуляри срещу Чехия.”

„Трудно можем да подобряваме някои качества на играчите в националния отбор. Тук имаме много малко време, можем да поддържаме тези качества. Ще се опитаме да работим технически поне в 70 процента от времето. Физическата подготовка трудно можем да подобряваме тук.”

„Много са нещата, на които искам да държа. Разбира се, не може човек да каже на 100 процента всичко, което иска да изпълняват състезателите. При всички положения ще се съобразявам много с повиквателните и с тези, които играят по-малко минути. Останалите ще имат предимство пред тях.”

„Дали ще играем по-агресивно – това е тежък въпрос. Ние се стремим към това. Агресивността не значи, че ще играем дефанзивно. Няма начин, ние се съобразяваме с отбори като Англия, Франция, Германия. Ще търсим нашия начин за игра, чрез който публиката и хората да ни оценяват. Разбира се, той трябва да ни помага да стоим така тактически, че да печелим точки срещу такива отбори.”

„Аз имам една рецепта, която спазвам в продължение на много време. Един от моите любими треньор – Жозе Моуриньо – в момента няма работа. Хосеп Гуардиола продължава да работи. Юрген Клоп, Гуардиола, Моуриньо – това са тримата, които са различни по стил, но заедно съчетават перфектния треньор. Ако има как от тези тримата да направиш един треньор, то той ще произведе топ футбола, който да се играе в света.”

„Дали ако бях футболист днес, щях да струвам 100 милиона? Да. Когато имах договор в Щутгарт, за да ме откупят оттам, имаше клауза за 70 милиона. Това беше 2001 година. Сега сме 2019 година. Предполагам, че с 30 милиона цената ми би се качила нагоре”, каза още Балъков.