Бившият член на съдийската комисия към БФС Детелин Баялцалиев коментира при гостуването в студио "Дерби" с водещ Георги Симеонов актуалната тема със съдийството, която наболя в последно време. Според него сегашната комисия е над нивото на предшестващите и това е положителен факт, а декларациите на някои клубове са неоснователни. Освен това Баялцалиев е учуден как рефери, които допускат грешки и биват санкционирани, след това получават наряди преди младите си колеги, на които трябва да се дава повече шанс.

"Аз не критикувам българското съдийство. Давам мнение различно от официалните органи по отношение на някои съдии и на някои методи на управление на съдийството. Истината е, че на някои хора не им харесва, че не спестявам анализи, и то подплатени. Отправям критики само към ситуации, които са грешки, недопустими", започна специалистът.

"Снощи похвалих Георги Николов и Радослав Гидженов. Преди няколко дни похвалих Драго Драганов. Изразявал съм подкрепа особено към младите съдии", отбеляза Баялцалиев.

"Това си е старата комисия с нов председател, на когото позволиха да избере един член и той го стори. Защо го махнаха преди 6 месеца, на никой не му стана ясно. За първи път от доста години виждаме една комисия, в която има двама международни съдии и в същото време двама международни наблюдатели. Това говори, че тази комисия е малко над досегашното ниво на останалите, което е положителен факт. Не знам защо много хора от клубовете тръгнаха с декларации против СК и специално към нейния председател преди да сме видели те какво правят. Явно вършат нещо различно. Толкова малко мачове имат тези хора, че не може да запомним кой кога е влязъл в ранглистата на „А“ група. Не може да имаме млади съдии и цял полусезон всеки да има по един двубой. Срещите, които ще се дават на по-неопитните трябва да намаляват, но комисията е поставена така, че да ги увеличава и аз съм „за“ да го прави. Чух една идея, която ще се лансира. Тези, които имат положително съдийстване, да се поощряват и веднага да им се даде друг мач, за да придобият самочувствието, че това е пътят, по който трябва да продължат. В същото време такива, които редовно правят грешки, те в следващия им двубой, след като си изтърпят наказанието, получават следващия си мач преди младия арбитър, който е ръководил добре. Това не е нормално", допълни още някогашният член на СК.

Купа на България - сезон 2020/2021

efbet Лига - сезон 2020/2021
Класирането в първенството