ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Димитър Бербатов, който преди дни обяви кандидатурата си за президент на Българския футболен съюз, гостува в "Арена спорт", където говори за програмата за развитие на родния футбол, която той и неговия екип представиха. Бившият капитан на националния отбор призова за организирането на прозрачен конгрес на 15 март и допълни, че "битката вече върви към своя край".

"Битката е дълга и все още не е приключила. За да може всичко да се реши на 15 март, подготовката на конгреса трябва да бъде безупречна, за да няма обжалвания после. Всичко трябва да приключи тогава и да започне да се работи и да се надгражда. Нашата идея, надявам се и тази на другите кандидати за президентския пост, е всеки да направи така, че да правилата на конгреса да бъдат тези по устав и по закон. Ако трябва всички заедно ще работим с БФС, за да има прозрачност. Журналистите също ще трябва да бъдете допуснати до залата. Апелирам към всеки, който иска конгресът да бъде проведен по честен начин, да говори, да показва и да изискваме от БФС да бъдат направени правила, които не изискват машинации. Не допускането на журналисти автоматично показва, че искаш да скриеш нещо", коментира при гостуването в "Арена спорт" голмайстор №1 в историята с екипа на България.

 WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

"Ние водим тази битка вече три години. Нормално е да покажем, че имаме зъби. Трябва да покажеш, че има неща, на които държиш и ако те не се случват, ти ще реагираш. Битката вече върви към своя край и последните стъпки трябва да се извървят по правилния начин. Подадената оставка не означава, че всичко е цветя и рози. Има още няколко малки крачки, които трябва да бъдат извървени, за да се стигне до този правилно проведен конгрес и там да се реши всичко", продължи Бербатов.

Той говори детайлно и около редица важни елементи в програмата на неговия екип за развитие на БФС, сред които - мандатност на президента, отделянето на професионалния футбол в професионалната лига, формата на първенството, ТВ правата и други.

"Очевидно е защо искаме да се въведе мандатност на президента на БФС. Когато 18 години имаш цялата власт и никой не ти търси отговорност за случващото се, стигаме до този момент, в който футболът ни е много слаб. Във всяка една сфера трябва да има мандатност. 12 години се предполага, че е достатъчно време, за да изпълниш целите. Това важи като цяло за спорта и спортните федерации. Във футбола въвеждането на мандатност става чрез промяна в Устава на БФС. Дали има нужда от подобно нещо и в другите федерации? Това трябва да попитате хората в тях", коментира кандидат-президентът на БФС.

"Футболът вече се превърна в бизнес и понякога трябва да бъде управляван като такъв, за да генерира приходи. В същото време обаче не бива да забравяме, че това е спорт. Има ги и двата елемента - спорт и бизнес. За това в Изпълкома трябва да има хора, които са бизнес и спортно ориентирани, за да има симбиоза. На въпроса защо няма да има президенти в Изпълкома - когато се отдели професионалният футбол от БФС, просто няма да има смисъл от тях. Професионалната лига трябва да администрира първенството, както е по цял свят. Това е един от видните проблеми за решаване. Когато се случи, президентите на клубовете могат да се съберат и да направят своя продукт, който впоследствие да продадат. Така ще се вдигне и нивото на игра, и ТВ правата. По този начин ще има повече финанси за всички", каза още Бербатов.

"Форматът на първенството е деликатна тема. Ще инициираме дискусия с клубовете, защото става въпрос за тях. Ще ми бъде интересно да разбера какво те мислят. Ако те не са съгласни с нас, да могат да ни дадат доводите защо. Това ще бъде полезно и за нас, и за тях, за да може футболният продукт да заработи по-добре отколкото в момента. Тази двумесечна пауза между полусезоните е изключително дълъг период. Много родни специалисти също са се изказвали по темата. Ние няма да измислим нищо ново - гледаме в другите държави как го правят. В един момент ще трябва да се опита нещо ново", продължи бившият играч на Манчестър Юнайтед.

"Българското първенство според мен струва около 70-80 милиона. Българският фен си гледа нашето първенство и се интересува живо от него. Когато се съберат сумите, които плащат хората, се получава една солидна цифра, а в същото време телевизията плаща 6-7-8 милиона. До 70 разликата е голяма. Трябва да дадеш много повече на клубовете, а и те да си го търсят. Ако се разпределят правилно процентите от ТВ правата, мисля че до голяма степен ще бъдат решени финансовите проблеми", допълни Бербатов.

Бившият футболен национал отговори още на въпрос дали би участвал в дебат с други кандидати за поста президент на БФС, както и какво трябва да се направи, за да бъде построен нов национален стадион.

"Сигурно ще бъде интересно на футболната общественост един такъв дебат. Въпросът е, че основните проблеми във футбола ни са едни и същи и няма много различни методи за справяне. Сигурен съм, че с програмите на останалите кандидат-президенти ще имаме много допирни точки, но всеки може да прецени впоследствие как ще подходи. Когато си президент, трябва да можеш да водиш", категоричен е Димитър Бербатов.

"Една от моите мечти и задачи ще бъде да направим национален стадион, който в един момент да посрещне голям европейски финал. Това би било привилегия за всички нас, но за целта е нужен стадион и подкрепа от държавата. На първо време обаче трябва да убедим държавата, че си заслужава едно подобно съоръжение. В съседните на нас страни са намерили начините, което показва, че всичко това е възможно. Нужно е само желание. Стадионът може да генерира приходи и сам по себе си, а на само когато има мачове. По този начин се генерират средства", добави Бербатов. 

Бившият голмайстор коментира и националния отбор, както и какво е бъдещето пред родните таланти - "Заслугата за последните мачове е изцяло на Илиан Илиев, като включвам разбира се отборът и момчетата вътре. Илиев е доказан специалист и заслужаваше от доста време да получи тази възможност. Последните мачове показаха положителен отенък. Знаем обаче, че всичко започва от най-високо ниво и от нещата, които се спускат надолу. Има много голяма взаимосвързаност между двете. Пак казвам - аплодисменти към Илиан Илиев за това, което направи. За някои неща ще са ни нужни 10 години, за да "надигнем глави", а за други по-малко. Таланти винаги сме имали и ще имаме, но важното е как ги вдъхновяваме. Моята роля като президент на БФС ще бъде и да вдъхновявам тези деца."

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!