Ръководството на Българския футболен съюз обяви след днешното заседание на Изпълкома, че подписката на Христо Порточанов е нелегитимна, като дори в нея имало фалшификации. Както е известно, един от кандидатите за нов президент на БФС, внесе искане за провеждане на конгрес още на 30 април. За целта той трябваше да представи валидни подписи на 1/3 от клубове-членове в БФС. Оказа се, че под петицията са се подписали 121 от общо 551 клуба и поради тази причина датата за конгреса остава 25 юни

От БФС обясниха, че са извършили проверка, която е установила, че някои клубове са се подписали по два пъти, а други от включените в списъка на Порточанов от години не са членове на родната футболна централа.

"Подписката е нелегитимна", каза Йордан Лечков след заседанието на изпълкома.

"Аз до момента не съм видял някой да се е кандидатирал за президент на БФС", добави той, като уточни, че не възнамерява да застава начело на родния футбол и за пореден път подчерта, че поисканата оставка на Борислав Михайлов е било грешка.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Публикуваното в сайта на БФС за постъпилата подписка за насрочване на конгрес на 30 април 2021 г.:

"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз се запозна с постъпилия на 2 март свитък от искания за насрочване на конгрес на БФС на 30 април 2021 г. от 11:00 ч. на Националния стадион „Васил Левски“, а при отпаднала забрана за провеждане на масови мероприятия – Зала 1 на НДК; искане, съдържащо и конкретен дневен ред. При незабавно възложената проверка на внесените документи бе установено следното:

Два клуба – ФК Рилци 2006 и АФК Беласица – 08, са се подписали по два пъти. 13 клуба, временни членове на  БФС, са подписали искането, но съгласно чл. 21, ал. 3 от Устава на БФС, те нямат право да участват в подписка за свикване на конгрес. 15 клуба, които не са редовни членове на БФС, нито са били одобрени за членове, също фигурират, като те обаче нямат отношение към провеждане на конгрес на БФС. Един допълнителен клуб е отпаднал като член на БФС, което свежда бройката до 143 редовни членове на БФС, от които 129 вписани в регистъра към ММС и 14 невписани.

Проверката на подписите бе извършена за съответствие на подписалите лица с посочените в Търговския регистър такива, представляващи клубовете. При проверката бе установено, че 22 от исканията на клубове са подписани от лица, които не ги представляват и без представени пълномощни или решения на органите за управление на клубовете.

Въз основа на тези проверки общият брой коректно представени искания бе сведен до 121, включително 14, които все още не са вписани в регистъра на ММС.

На основание на изложените факти и обстоятелства бе установено, че исканията от 121 клуба от общо 551 редовни члена на БФС представляват почти 22 процента от действителния брой членове, съответно не са изпълнени изискванията на чл. 37, ал. 1 от Устава на БФС за представено искане от 1/3 от членовете му и няма правно основание ИК на БФС да насрочи провеждане на конгрес на 30.04.2021 г.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван на сайта на БФС в близките дни".