Българският футболен съюз отвърна на обвиненията на Димитър Бербатов, че е взело и вече прилага част от идеите на неговия екип. ОТ БФС изложиха част от стратегията си за развитието на българския футбол.

Нова и модерна структура на БФС, отговаряща на бързо развиващата се спортна индустрия

"Новата структура на БФС, представена през декември 2021 година, е разработена в тясно сътрудничество с експертите на УЕФА, а процесът по обновяване и оптимизация на организацията стартира в началото на същата година като част от проекта „Футболни федерации на бъдещето“, към който БФС заявява официален интерес още в края на 2019-а.

Модернизацията включва не просто създаване на нови длъжности, но и внимателен подбор на конкретните кадри, които да заемат ключови позиции за развитието на футболния съюз. Като част от преструктурирането към БФС бяха привлечени доказали качествата си имена като Георги Иванов на позиция технически директор, Емил Атанасов – ръководител на Треньорската школа по футбол, Лъчезар Димов – главен методист, Пламен Петров – маркетинг директор и други, като работата на всички тях е високо оценена както от участниците във футболния процес у нас, така и от представителите на УЕФА, които периодично анализират процесите в българския футбол".

Стратегия за развитие на детско-юношеския футбол и създаване на единна методика

"Развитието на детско-юношеския футбол e едно от шестте основни направления в стратегическия план на БФС за периода 2022-2026, разработен съвместно с УЕФА – като целите, индикаторите за успех и конкретните действия са детайлно описани и предоставени на клубовете-членове на съюза с цел публичен контрол върху изпълнението им.

Работата по това направление в последната година включва огромен брой срещи и дискусии с членовете на БФС и академии из цялата страна, стартиране на мащабен проект за селектиране и развитие на проектонационални състезатели, които да попълнят първата национална възрастова група U-15, унифициране на философията на игра на всички национални гарнитури, внедряване на нов подход и правила във форматите Футбол 5, 7 и 9, обновяване и допълване на безплатната онлайн академия за треньори на БФС, както и разработване на детайлна методика за развитие на талантите, която ще бъде представена в края на 2023-а", разкриват още от БФС.

Усвояване на средства по програмите на УЕФА (Hattrick) и ФИФА (Forward)

"В последните години Българският футболен съюз печели проектите по двете програми почти на 100 процента, а средствата, отпускани от ФИФА и УЕФА, се разходват целево – за развитие на футболната инфраструктура в цялата страна. Само от 2018-а насам БФС реализира 13 футболни миникомплекса и 6 пълноразмерни терена на територията на България, като още 7 пълноразмерни игрища са в процеса на изграждане и предстои да бъдат въведени в експлоатация. Цялата инвестиция е в размер на около 6 милиона евро, а всички процедури и последващи плащания са преминали обстоен вътрешен и външен одит от независими експерти, назначени от УЕФА. Проверките не са констатирали никакви нарушения или нерегламентирани действия, напротив – оценката за инвестиционната програма на БФС е отлична.

Твърдението, че БФС би могъл да инвестира средства по програмите Hattrick и Forward в професионалните и аматьорски клубове демонстрира пълно непознаване както на нормативната база на европейската и световната централа, така и на функциите на Българския футболен съюз като цяло".

Мерки за подобряване функционирането на ПФЛ

"След избирането на Атанас Караиванов за президент на Българската професионална футболна лига взаимодействието между БФС и БПФЛ се подобри значително, а съвместните усилия на двете институции доведоха до видими резултати, в т.ч. модернизиране на турнира за Купата на България.

Темата за прехвърляне на администрирането на професионалните първенства от БФС към БПФЛ се дискутира отдавна, но съществуват огромен брой обстоятелства, които следва да се вземат предвид, като на първо място това е съществуващата нормативна уредба на Република България. Именно поради тези причини между БФС и БПФЛ тече постоянен диалог с цел постигане на възможно най-функционално сътрудничество в интерес на професионалните ни клубове."

Въвеждане на минимални критерии за използване на играчи до 21 г.

"Дискусиите за начините, по които да се стимулира използването на млади български футболисти в професионалния футбол, се водят много преди 2021 година, като БФС вече неколкократно е предлагал различни варианти и е интегрирал решения в тази насока. Поради факта, че футболните клубове са независими юридически лица в държава, членка на ЕС, БФС няма инструментите да налага рестриктивни мерки срещу използването на чуждестранни играчи, но след продължителни консултации с всички заинтересовани лица във футболната система се достигна до решението за финансово насърчаване на клубовете за игрови минути на младите състезатели."

Задължителна работа по проект на УЕФА „Футболни федерации на бъдещето“ за стратегическо развитие

"Още при представянето на проекта „Футболни федерации на бъдещето“ през есента на 2019-а година в Мадрид Българският футболен съюз заяви изричното си желание да бъде сред първите, реализирали амбицията на УЕФА да унифицира начина на работа в целия континент. Въз основа на заявената тогава позиция БФС и УЕФА стартираха съвместен план за стратегическо развитие веднага след глобалната пандемия, стопирала процесите на централно ниво. Стратегията за развитие 2022-2026, представена на отчетния конгрес през май 2022 г. е резултат именно на този проект, а Българският футболен съюз действително е сред пионерите в Европа – факт, който може да бъде потвърден и от представителите на УЕФА.

Участието в проекта „Футболни федерации на бъдещето“ по никакъв начин не е задължително за асоциациите-членки на УЕФА, които имат пълната свобода сами да изработват плановете си за развитие и начините, по които ги изпълняват."

Намаляване на разходите на клубовете и въвеждане на електронно картотекиране за аматьорските клубове

"В работата си Българският футболен съюз всячески се старае както да стимулира клубовете от системата си, така и да намалява разходите им, пък било то и за сметка на пропуснати приходи към бюджета на БФС. Електронното картотекиране за аматьорските клубове бе логична следваща стъпка след въвеждането на електронно първенство на всички нива и в тон с цялостната дигитализация, включваща и пълната интеграция на вътрешната система за управление на процесите и документооборота със системите на ФИФА, която бе похвалена от световната централа."