Българският футболен съюз категорично се противопоставя на шумно тиражираните претенции за недопускането на делегат на футболен клуб Балкан (Варвара) до участие в Извънредния конгрес на БФС на 12 октомври т.г. и нелепите усилия за зачеркване на вота, изразен от клубовете-членове на съюза.

Oще от позицията на футболната ни централа:

Фактите са следните: Към датата на провеждане на Общото събрание излъчването на лицето Георги Градев за делегат на ФК Балкан е обект на активна проверка от страна на прокуратурата, което автоматично прави участието му в мероприятието невъзможно. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

БФС винаги е бранил коректното и почтено излъчване на делегати от страна на клубовете, тъй като именно техните гласове решават бъдещето на българския футбол – и неведнъж е подчертавал, че не би допуснал компромис, дори при най-малките съмнения. В случая са налице очевидни манипулации в опитите за излъчването на представител на клуб, без да бъде свикано и обявено общо събрание по надлежния ред. Това само по себе си е грубо погазване на всички правила и разпоредби, което превръща настоящите претенции в още по-несъстоятелни.

Що се отнася до присъствието – г-н Градев не просто присъства на конгреса, а го направи като част от антуража на кандидата Ивайло Дражев; практика, „усвоена“ и от други деятели на т.нар. инициативен комитет на Димитър Бербатов, заели места в Зала 1 на НДК от квотите на други кандидати. Доколко подобни действия са морални и доколко участието на голяма част от кандидат-президентите в конгреса бе реално – това оставяме на преценката на обществото и на съвестта на замесените.

Българският футболен съюз още веднъж изразява гордостта си от организацията на съдебно свиканото Общо събрание по време на пандемия – организация, получила специални похвали от страна на присъствалите висши функционери на ФИФА и УЕФА, и преминала безупречно въпреки постоянните опити за провокация по време на конгреса и след легитимно изразения вот на клубовете. 

Нестихващите пропагандни акции и лъжливите внушения, хвърляни в публичното пространство, сериозно вредят на имиджа и нормалното функциониране на българския футбол – порочни практики, които демократично избраното ръководство на БФС категорично осъжда.  

Призоваваме всички недоволни от вота страни да проявят уважение към избора на клубовете и към установените демократични ценности на държавата ни, вместо да упражняват нездравите си управленски амбиции за дестабилизирането на българския футбол.