Бизнесменът Петър Величков, който е част от екипа по кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС, говори по време на пресконференцията, дадена от Бербо в БТА.

"В момента сме на прага на нещо изключително неприятно. На делегати, които са критици към ръководството на БФС, не се издават карти. Целта е ясна – тези делегати да не бъдат допуснати в залата. Не може да атакуваш отявлените си критици и да искаш да им запушиш устата по някакъв начин. Събраха се толкова много неща, за които това ръководство дължи отговори. Много добре знаят, че хората ще им задават горещи въпроси. Затова футболният съюз в днешния ден незабавно да издаде делегатски карти на футболни клубове, излъчили свои делегати.

Балкан (Варвара) е клубът, който издигна легитимно свой делегат. Отявлен критик на сегашното ръководство. Делегатът е юрист и в момента не е допускан с тази аргументация. Масово ни се обаждат клубове, които казват: "Помогнете ни, защото не знаем откъде ще получим делегатските си карти. Не знаем в кой хотел ще спим". Има хотели, подготвени за всички региони. Зоналните шефове как ще раздадат делегатските карти, като не си вдигат телефоните. Или ще раздадат само на тези клубове, които не са били критици на сегашното ръководство? Трябва да се борим всички делегати да бъдат допуснати в зала", коментира Величков.

„След това напрежение, което се създаде, не знам какъв морал може да има Борислав Михайлов, за да продължава да настоява да остане президент на БФС. Всеки нормален човек след скандали и 16 години на провали не би трябвало да има смелост да се кандидатира. Ние не знаем какво предстои да излиза, но Михайлов знае. Той трябва да прояви морал и мъжество, за да не създава бъдещи проблеми на български футбол. Анонсите са изключително притеснителни.

При нас дойде една папка с около 300-400 документа, в които става ясно как се изразходват парите на БФС. Ние не знаем какво има в тези страници. В момента те са при нотариус. От 13 страници виждам договор с предплащане и страници с продукти, които са с 2 или 3 пъти по-високи от пазарните. Казусът с държавата по изразходване на средства на младежкото първенство е отворен. Когато Михайлов беше в оставка, имаше добра воля на целия Изпълком да седнем и да се разберем с държава и да върнем една част от парите. След завръщането на Михайлов проблемът продължава да виси“, допълни бизнесменът.

„Първият казус засяга средства, получени в БФС от държавата. Програмата му – 110% обявиха, че била преизпълнена. Ми то каквото и да хванеш от нея, не е изпълнено. Цел – Евро 2020. Някой да е видял да участваме там? 50% от населението на страната да покаже отношение към футбола. Вие да виждате на стадионите да има повече хора? Ми те намаляват всеки ден. Как е изпълнена тази програма, след като теб те е нямало две години от тези четири. Истината е, че се хвърлят пространствени празни приказки. Дойдохме с намерението да обменим идеи. Нито програмата е изпълнена, нито резултатите са налице. Няма място за това ръководство във футбола ни. Изпълкомът на БФС не го слагам под знаменателя заедно с Михайлов. В Изпълкома стоят сериозни имена – футболни, бизнесмени и общественици. Три или четири заседания на година от по 20 минути няма как да са достатъчни за Изпълкома да бъде запознат с всичко.

Нещата не са никак розови. Къде е дългосрочната стратегия за развитие на българския футбол. Какъв е имиджът в този момент? Един министър председател и един министър на спорта дойдоха и казаха, че не искат да работят с това ръководство. Кой иска да работи с такъв партньор? За нас това ръководство няма капацитет да промени тази организация, която да бъде разглеждана като надежден и прозрачен партньор. За целта не са необходими само личности, а и определени действия. Трябва тежка реформа в администрацията. Сигурно една година трябва, за да бъде направено това нещо. Новото лице няма да бъде само лицата на новото ръководство, а ще бъде това, което ще направят с организация“, коментира Величков.

„Относно Конгреса отново обръщам внимание – умишлено не се допускат определени делегати. С какво основание се прави това нещо? Свидетели сме на грубо нарушаване на устава на БФС. Процесът вътре в залата е изключително важен. Охранителната фирма няма място вътре. Ние не сме затворническа банда, че да ни охраняват. Те нямат място при урните и да ги прикриват с телата си. Да гледат лошо делегатите и да ги плашат. Трябва да се разбере кога ще бъдат допуснати кандидатите вътре. Там предстои да има сериозен дебат. Вероятно ще бъдат изказани неистини.

Ще има опити делегатите да бъдат излъгани. Кандидатите трябва да слушат от самото начало какво говорят делегатите, какви проблеми изказват. Унизително е тези момчета, които стоят от двете ми страни, да бъдат третирани като Любослав Пенев. Срамота беше този човек да бъде оставен като куче. Не сме спирали да поддържаме контакт с всички клубове. Нека кажат това, което изказаха пред нас. Смело и без притеснение. Призоваваме ръководството да направи безспорни правила. Това в този момент е най-големият интерес на българския футбол – ръководството, което бъде избрано, да бъде легитимирано. Дали няма да има подмяна да бюлетини и дали няма да има умишлено задраскване на бюлетини, това не можем да кажем“, коментира членът на настоящия Изпълком на БФС.