Българският национален отбор за първи път в историята си гостува на Литва. Това ще стане в днешната среща от група „С“ на квалификациите за Мондиал 2022. До момента имаме два изиграни двубоя срещу литовците, които са играни на Националния стадион „Васил Левски“. На 20 август 2003 г. бием с 3:0 в контрола след два гола на Велизар Димитров и един на Димитър Бербатов. Само преди месец (на 5 септември) пък спечелихме с 1:0 в световна квалификация, а точен беше Ивайло Чочев.

Литва обаче ни приема с изключително мотивиран състав, който е амбициран да сложи край на серията си от девет поредни загуби. Освен това мачът ще се играе на изкуствен терен, което ще бъде в изключително предимство за домакините. Освен това състоянието на игрището не е перфектно, което беше отбелязано и от националния селекционер Ясен Петров.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн 

На стадиона във Вилнюс българският тим ще преследва първата си победа като гост в световна квалификация вече осем години. Последният такъв успех беше записан на 10 септември 2013 г., когато печелим с 2:1 в Малта. Точни са Радослав Димитров и Емил Гъргоров, а за домакините се разписва Едуар Ерера.

Друга важна задача е постигането на първа победа в двубой като гост от 15 срещи. Последната така е регистрирана 6 септември 2018 г., когато надвихме Словения с 2:1 в Любляна в мач от Лигата на нациите. Това е най-дългата серия без успех навън за „лъвовете“. Предишната най-дълга такава поредица е в периода 1977-78 г., като са записани 14 гостувания без победа. Тогава обаче в някои от мачовете играе Б национален отбор.

Освен това „лъвовете“ днес ще опитат да спечелят първата си победа при визита в една от Прибалтийските държави. Освен споменатите вече два успеха над Литва в София, имаме три победи над Латвия, като два от мачовете са играни в нашата столица и един е проведен в Ларнака (Кипър). Срещу Естония имаме нулево равенство като гост и победа като домакин, както и една контрола в Анталия с отменен от ФИФА резултат (2:2) заради съмнения за манипулиране от страна на тотомафията.

Победа в днешната среща във Вилнюс ще остави шансове на „лъвовете“ за класиране на Мондиал 2022. Това обаче зависи и от развитието на останалите мачове в групата до края на квалификационния цикъл. Днес в нашата група има още един мач. Швейцария приема Северна Ирландия от 21:45 часа.

 

ЛИТВА – БЪЛГАРИЯBulgaria

Днес от 16:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Вилнюс, „ЛФФ Стадионас“
Съдия: Евгений Арановски (Украйна)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Литва: Шеткус, Ласицкас, Шаткус, Климавичиус, Славицкас, Сливка, Далкус, Новиковас, Казлаускас, Вербицкас, Дубицкас
Контузени: няма
Наказани: няма

България: Луков, Турицов, П. Христов, Антов, Велковски, Малинов, Чочев, Янков, Неделев, Десподов, Д. Илиев
Контузени: Г. Георгиев, Недялков, Г. Костадинов
Наказани: Н. Михайлов, Ат. Илиев

Баланс: 2 мача, 2 победи за България, г.р. 4:0 за България

Нашата група от квалификациите за Мондиал 2022