Националният отбор на България по футбол се превърна в потъващ кораб. Всъщност той отдавна е такъв, като основна вина за това носят президентът на БФС Борислав Михайлов, Наско Сираков и Станимир Стоилов. И на тримата е ясно, че няма как да класират отбора на голямо първенство, ако продължават в същия дух. Скандали, постоянни раздори, напускания и мълчание тресат “А” тима в последните няколко години. И всичко това се дължи на въпросното трио. Само преди няколко дни звездата и единствен светъл лъч в българския футбол Димитър Бербатов хвърли кърпата и се отказа. Не го каза директно, но в думите му се усети тъга. Тъга от факта, че едни хора управляват българския футбол. Тогава Боби, Наско и Мъри в един глас заявиха, че няма да има други напускащи представителния ни тим. И какво стана господа? Няма и седмица след това и Иван Стоянов си събра багажа и си замина. Националите заприличиха наистина на потъващ кораб, от който всеки гледа да се спаси, докато е време. Нападателят на Алания (Владикавказ) си тръгна мъжки, без да увърта и да търпи подигравки.

Далеч съм от мисълта, че доскорошният футболист на ЦСКА е голямата звезда на националния ни тим и е незаменим. Напротив, “А” тимът може без него, може без Бербатов, може и без всеки един, който в момента носи националната фланелка. Защото в този отбор няма незаменими футболисти. Такива имаше в друго време и в други поколения. Но нали Станимир Стоилов го вика за контролите, за да се види кой колко може и в каква форма е. Глупаво е да ти пращат повиквателна, да биеш път от планините на Кавказ и да търкаш резервната скамейка. Както Мъри даде шанс на Божинов и Ивелин Попов, така можеше да го направи и с Иван Стоянов. Той играе толково в клубния си отбор, колкото Божинов в Парма и Димитър Рангелов в Борусия (Дортмунд), дори и малко повече. Ако селекционерът нарочно ще се гаври с футболиста заради това, че е племенник на Йордан Лечков и по този начин ще си разчиства междуличностни отношения, е повече от тъпо.

Националният отбор е на България, а не на Мъри, Лечков и Боби. Стоилов да не забравя, че му бе даден шанс като на нито един треньор досега. След провалени квалификации той отново води националите и нищо чудно да продължи да го прави, просто защото има виждане за бъдещето на този отбор и иска да работи. Та то и други треньори имаха виждания, но бяха изритани заради слаби резултати в контроли или кой знае още за какво. Не стига, че България не разполага с талантливи футболисти, ами Стоилов, Сираков и Михайлов правят така, че всичко малко по-читаво и добро да се отказва да носи националната фланелка. И накрая ще останат само татьовото, зетьовото и други наши момчета.

В контролата срещу Белгия Живко Миланов бе неузнаваемо слаб. Двата гола на домакините паднаха през неговата зона, а той беше някъде в центъра и се опитваше да догони нападателите на съперника. След края на мача обаче познатите ни герои – Наско, Боби и Мъри, бяха доволни, имало ново начало в играта. Господин Михайлов, какво ново начало? Белгийците ни смачкаха в първите 15 минути и само добрите намеси на Ники Михайлов ни спасиха от разгром. Да видяхте вратарят на Белгия да направи някакво спасяване или по-сериозна намеса след инфарктно разбъркване в неговото поле. Нямаше такова нещо. И как ще има, като националният ни отбор не атакуваше, а трепереше да не загуби. През септември обаче срещу Ники Михайлов или който и да е на вратата, няма да са 17-годишни момчета дебютанти, а ще излязат машините от Англия и тогава пропуските ще се окажат голове. Тогава пак ли ще има ново начало в играта.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ