Феновете на ФК Сараево, които бяха задържани на 18 юли пред столичен хотел, след като се биха с български граждани, са осъдени на 6 месеца условно и 3 години изпитателен срок.

Разследващите са прегледали голям брой видеозаписи от близките охранителни камери, от които са установили свидетели на инцидента, както и самоличността на извършителите на деянията.

На следващия ден, непосредствено преди провеждането на футболната среща, футболните фенове са били задържани. На трима от най-агресивните участници в сбиването са повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице по хулигански подбуди. Двама от тях са осъдени условно, а третият да заплати глоба.

Ето какво гласи съобщението на МВР:

“На 18 юли вечерта пред столичен хотел привърженици на ФК „Сараево”, видимо пияни, нарушаваха обществения ред и притесняваха гостите на хотели и случайни минувачи. На място незабавно бяха изпратени сили на столичното Четвърто РУП и звено „Специализирани полицейски сили”. Агресията на пияните фенове продължи – те започнаха да замерят служителите с камъни, бутилки и метални предмети. Четирима служители на реда получиха различни наранявания, бе им оказана медицинска помощ в болнично заведение. Леко беше ранен и журналист от печатна медия.

Служители на група „Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия”, звено„Специализирани полицейски сили” и полицаи от Четвърто районно управление прегледаха голям брой видеозаписи от близките охранителни камери, установиха свидетели на инцидента, както и самоличността на извършителите на деянията. На следващия ден, непосредствено преди провеждането на футболната среща, футболните фенове бяха задържани в рамките на 24 часа в полицейското управление. Срещу трима от най-агресивните участници в сбиването бяха образувани досъдебни производства, последва налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа.

На Д.Т. /29 г./, А.М. /20 г./ и А.Б. /21 г./ са повдигнати обвинения по чл.131 ал.2 т.3 във връзка с ал.1 т. 12 от НК /нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице по хулигански подбуди/. М.И. /26 г./ е осъден по Указа за борба с дребното хулиганство да заплати глоба в размер на 500 лева. Д.Т. и А.Б. са осъдени условно на шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, а А.М. - на глоба по чл. 78 б.А."