Българският национален отбор гостува на Словения в контрола, която за домакините се явява последна проверка преди участието им на Евро 2024, където са в група с Англия, Дания и Сърбия. Днешната среща в Любляна ще започне в 16:00 часа.

Словенците са изключително удобен съперник за „лъвовете“ в исторически план. Това ще бъде петият мач между двата съперника, а в досегашните четири нямаме загуба – три победи и едно равенство. Интересното е, че днешният двубой е първата контрола между двата тима. Първи две срещи между Словения и България са от квалификационния цикъл за Евро 2008 (3:0, 2:0), а последните две, играни през 2018 г., са от първото издание на Лигата на нациите (2:1, 1:1).

Голямата звезда на Словения е нападателят Бенямин Шешко от РазенБалшпорт Лайпциг. Според специализираният сайт Transfermarkt.com цената на 21-годишния футболист е 50 милиона евро, което е повече от целия национален отбор на България. „Лъвовете“ са оценени на 30,25 милиона.

Българските национали ще опитат да продължат силното си представяне при Илиан Илиев, при когото нямат загуба в пет двубоя – една победа и четири равенства.

Днешният мач ще се играе на стадион „Стожице“, където домакините са в серия от 10 поредни мача без загуба. Последното поражение на Словения на домашната арена на Олимпия (Любляна) беше преди точно две години – на 2 юни 2022 г. (0:2 срещу Швеция).

SloveniaСЛОВЕНИЯ – БЪЛГАРИЯBulgaria

Днес от 16:00 часа по БНТ 3
Любляна, ст. „Стожице“
Съдия: Арда Кардешлер (Турция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Словения: Облак, Карничник, Дъркушич, Бийол, Янжа, Млакар, Гнезда Черин, Елшник, Ловрич, Шпорар, Шешко
Контузен: Вербич

България: Дюлгеров, В. Попов, Антов, Ал. Петков, Хр. Петров, Костадинов, Юсеин, Русев, Ф. Кръстев, Десподов, Ал. Колев
Контузени: Недялков, П. Христов, Л. Петков, Св. Ковачев

Баланс: 4 мача, 3 победи за България, 1 равенство, г.р. 8:2 за България