Лудогорец завърши 1:1 с Черноморец (Одеса) на Националния стадион "Васил Левски" и ще играе в евротурнирите и през пролетта. С равенството шампионът на България си гарантира една от първите две позиции в групата си и със сигурност се класира във фазата на елиминациите - 1/16-финалите във втория по сила клубен турнир на Стария континент.

След трите поредни победи в Група "B" без допуснат гол Лудогорец най-после беше спрян от коравия противник от Украйна. Черноморец дори беше близо до победата, опитвайки се да вземе реванш след загубата с 0:1 в Одеса, когато Христо Златински се разписа.

В срещата тази вечер Жуниор Кишада откри за разградчани в 47-ата минута, а в 64-ата Олексий Гай изравни за гостите от Одеса. След това обаче избраниците на Стойчо Стоев умело се защитаваха и удържаха точката.

След нея Лудогорец продължава да е едноличен лидер в групата си с 10 точки, на 3 пред втория ПСВ Айндховен, който тази вечер победи с 2:0 Динамо (Загреб). Именно срещу холандския гранд е следващата среща на разградчани. Двубоят Лудогорец - ПСВ Айндховен е на 28 ноември на "Васил Левски". Тогава и точка на българския шампион ще е достатъчна да завърши на първото място в групата.

За днешния мач, игран пред около 8000 зрители на Националния стадион, треньорът на българския шампион Стойчо Стоев остави на пейката головата машина Роман Безяк. Словенецът, който вкара 7 попадения, в предишните 3 мача на тима - 5:1 над Любимец, 2:0 срещу Черноморец в Бургас и 4:0 над Славия, бе резерва срещу украинците заради стомашно разстройство. При отсъствието му атаката поведе Жуниор Кишада, който се отблагодари с гол за гласуваното доверие. Последните минути на мача пък доигра Безяк, който замени Марселиньо.

Героят от гостуването в Одеса Христо Златински беше под въпрос за двубоя тази вечер заради контузия, но в крайна сметка започна, партнирайки си в средата на терена с Фабио Ешпиньо. Срещата заради наказание пропусна капитанът Светослав Дяков. При отсъствието на опитния халф лентата получи Владислав Стоянов. Вратарят изигра поредния си силен мач, въпреки че този път се пропука и не успя да запази мрежата си суха, както в предишните три срещи. Стоянов обаче спаси каквото можа и не позволи на украинците да стигнат до победата в София.

Първото положение в мача се откри пред Лудогорец. В 5-ата минута Фабио Ешпиньо пропуска да открие резултата, след като получи отлично подаване от Марселиньо вдясно в наказателното поле на Черноморец (Одеса), но стреля над вратата. В 23-ата само неумението на Олексий Гай спаси българския тим от попадение във вратата на Владислав Стоянов. След грешка в защитата на домакините, и по-специално на Жуниор Кайсара, футболистът на гостите стреля отблизо, но за щастие на Стоянов над напречната му греда. До почивката избраниците на Стойчо Стоев имаха няколко идеални възможности да стигнат до гол, но така и не успяха да се възползват от празните пространства, които им откриваха гостите. В 35-ата минута Златински стреля близо до целта от над 20 метра. В 40-ата пък Върджил Мисиджан проби мощно отляво, но подаде неточно към съотборник и спря атаката.

8_2.jpg

Втората част обаче започна перфектно за Лудогорец. В 47-ата минута разградчани вече ликуваха. Жуниор Кишада откри резултата, хвърляйки в екстаз публиката по трибуните на "Васил Левски". Домакините направиха отлична атака, Марселиньо пусна към Мисиджан наляво, който центрира по земя към Кишада, бразилецът си спря топката точно пред вратаря Безотосний, след което я изпрати в мрежата му за 1:0.

В 55-ата минута Мисиджан можеше да удвои със страхотен гол. Звездата на Лудогорец преодоля бранител на гостите по лявото крило и от ъгъла на наказателното поле опита да вкара, но топката прелетя покрай целта в аут.

В 64-ата минута украинците изравниха. Олексий Гай отбеляза с глава отблизо след остро центриране на Бобко от фаул - 1:1.

От този момент нататък гостите от Одеса започнаха да надиграват избраниците на Стойчо Стоев и само късметът и умелите намеси на Владислав Стоянов не им позволиха да спечелят гостуването в София.

В 66-ата стражът на Лудогорец спаси с една ръка удар на Бобко, демонстрирайки отличен рефлекс, след което Олексий Антонов направи добавката от отлична позиция, стреляйки високо над вратата, вместо да прониже Владислав Стоянов.

Любопитното беше, че чак в 3-ата минута на добавеното време съдията от Швеция Стефан Йоханесон показа първия жълт картон в мача. Получи го Франк Джа Джедже за нарушение срещу Мисиджан.

Спечелената точка тази вечер се оказа достатъчна Лудогорец да направи историческото постижение, превръщайки се в първият български тим, който преодолява групите на Лига Европа. Както е известно, надпреварата е правоприемник на съществуватилите преди нея Купа на панаирните градове, Купа на носителите на национални купи и Купа на УЕФА. В настоящия си вид Лига Европа функционира от сезон 2009/2010, когато в групите бяха "Левски" и ЦСКА, но завършиха на последните места. Сезон по-късно - 2010/2011, "сините" и "червените" пак заеха четвъртите места в групите си и не успяха да ги преодолеят за разлика от Лудогорец, който сега се представя блестящо, записвайки 3 победи и 1 равенство в конкуренцията на ПСВ Айндховен, Динамо (Загреб) и Черноморец (Одеса).

Мачът по минути - ТУК!

ЛУДОГОРЕЦ - ЧЕРНОМОРЕЦ (Одеса) 1:1
1:0 Жуниор Кишада (47), 1:1 Олексий Гай (64)

 
ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 27.Козмин Моци, 5.Александър Барт, 25.Йордан Минев, 8.Фабио Ешпиньо, 23.Христо Златински, 7.Михаил Александров (57-73.Иван Стоянов), 84.Марселиньо (86-9.Роман Безяк), 93.Върджил Мисиджан, 11.Жуниор Кишада (80-14.Мичел Бургзорг)
Резерви: 91.Иван Чворович, 20.Шоко, 55.Георги Терзиев, 17.Даниел Абало, 14.Мичел Бургзорг, 73.Иван Стоянов, 9.Роман Безяк
Треньор: Стойчо Стоев

ode.jpg
ЧЕРНОМОРЕЦ (Одеса):
12.Дмитро Безотосний, 55.Андерсон Сантана (59-6.Лео Матос), 4.Маркус Бергер, 29.Пабло Фонтанейо, 77.Павло Кутас, 10.Олексий Гай, 8.Кирило Ковалчук, 11.Иван Бобко, 99.Сито Риера, 69.Олексий Антонов (87-9.Анатолий Диденко), 23.Франк Джа Джедже
Резерви: 44.Евген Паст, 2.Петро Ковалчук, 6.Лео Матос, 42.Евгений Зубейко, 88.Ринар Валеев, 7.Владимир Прийомов, 9.Анатолий Диденко
Tреньор: Роман Григорчук


София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Стефан Йоханесон (Швеция)
Жълти картони: Франк Джа Джедже

----------------------------------------

Пълната програма на група "В":
19 септември от 20.00 часа
ПСВ Айндховен - Лудогорец 0:2
Динамо – Черноморец Одеса 1:2

3 октомври от 22.05 часа

Лудогорец – Динамо Загреб 3:0
Черноморец Одеса – ПСВ Айндховен 0:2

24 октомври от 22.05 часа
Черноморец Одеса - Лудогорец 0:1
Динамо Загреб – ПСВ Айндховен 0:0

7 ноември от 20.00 часа

Лудогорец – Черноморец Одеса 1:1
ПСВ Айндховен – Динамо Загреб 2:0

28 ноември от 22.05 часа

Лудогорец – ПСВ Айндховен
Черноморец Одеса – Динамо Загреб

12 декември от 20.00 часа

Динамо Загреб - Лудогорец
ПСВ Айндховен – Черноморец Одеса

КЛАСИРАНЕ НА ГРУПА “В”
Отбор М П Р З Г.Р. Т
1. lud.jpgЛудогорец (Бъл) 4 3 1 0 7:1 10
2. psv.jpgПСВ Айндховен (Хол) 4 2 1 1 4:2 7
3. ode.jpgЧерноморец (Одеса, Укр) 4 1 1 2 3:5 4
4.dinamo_1.jpgДинамо (Загреб, Хър) 4 0 1 3 1:7 1