Бизнесменът Петър Величков, който е част от щаба на Димитър Бербатов в битката за президентския пост на БФС, гостува в предаването „Арена Спорт“. Той призна, че първоначално е имал намерението сам да се кандидатира за шеф на футболната ни централа, като това е било под давлението на най-сериозните футболни хора в България. Величков изрази позицията, че настоящото ръководство на БФС не иска въобще провеждането на конгрес. Бизнесменът заяви, че клубовете сами може да организират извънредния конгрес на 12 октомври, ако футболният съюз откаже да го направи.

„Бях заявил, че ще се кандидатирам за президент на БФС и то под давлението на най-сериозните футболни хора в България. Те смятаха, че съм подходящ с моите качества на ръководител и мога да изведа Централата от положението, в което се намира. Моето мнение беше, че това е вариант, който не е най-добрият и начело трябва да стои футболен човек. В последствие дойде вариант, в който такъв човек да застане начело на Федерацията, в комбинация с добър ръководител от бизнеса“, призна Величков.

„Бербатов е човек, който има добра визия за това какво трябва да стане с футбола, кои са основните моменти и къде трябва да падне фокуса. Има определена информация, опит, съответните връзки и контакти в Европа. В общи линии това беше основното, с което ме спечели. Говорим за детско-юношески футбол, за аматьорски футбол, за отделяне на професионалния футбол към Професионалната лига, за националните отбори. Говорим за дългосрочна стратегия в рамките на 10 години, за да може да започнем да виждаме някакви резултати“, допълни настоящият член на Изпълкома на БФС.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Това ръководство, от което и аз съм част, работи вече 16 години. За този период има направени неща, а моето лично мнение, че не са достатъчно. Пропуснати са много възможности. Идва времето на екипа на Бербатов да поеме своята отговорност. На тях трябва да им бъде помогнато чисто организационно и административно.“

„Най-важното е, че ние искахме да се занимаваме с футбол, а изпаднахме в ситуация, в която трябва да се занимаваме с други неща. Защото БФС не спазва дневния ред и желанието на своите членове. Ако погледнем хронологично нещата, ще разберем, че това ръководство не желае да свиква никакъв конгрес. Първо Бербатов се кандидатира, веднага Михайлов си оттегли оставката. Междувременно бяха свикани два конгреса, но не можаха да бъдат проведени. Михайлов предлага да бъде отменен конгреса, свикан за 25 юни. Идва подписката на клубовете, която е отхвърлена с напълно несъстоятелни аргументи. Идна съдебното решение и отново никой не предприема нищо. До този момент не е контактувано с НДК дали Зала 1 е свободна“, допълни бизнесменът.

„Въобще не искат да организират извънредния конгрес. Искат да организират техния. Добре! Аз се завърнах в Изпълкома, за да им помогна чисто административно, за да има легитимно заседание. Гласувах против, защото има легитимно решение за друг конгрес. Ако БФС откаже да изпълни съдебното решение, вероятно клубовете, които са поискали свикването на извънреден конгрес, ще трябва да се самоорганизират. И това няма да е прецедент. Случвало се е много пъти. Йордан Лечков говори за хипотетични неща с обжалване, които вероятно ще се случат. Дори обаче да има редовен конгрес и Борислав Михайлов го загуби, отново ще ни вкарат в тая ситуация – обжалвания, три инстанции, минимум 2,5 години.“

В крайна сметка, след като започна това напрежение, което ни е „безкрайно неприятно, че изпадаме в тая ситуация, ние стоим зад желанието на клубовете. В целия този период ФИФА и УЕФА не са се изказали, но те наблюдават и следят случващото се. Търсят контакт с нас, ние търсим контакт с тях. Кореспондираме, защото искат да знаят какво се случва. Предстои и те да дойдат да си кажат мнението. 16 години е дълъг период. Време е за промяна. Това е истината, това искат клубовете, а ръководството на най-голямото сдружение в България би трябвало да работи в интерес на своите членове – клубовете“, завърши Петър Величков.