Претърпелият ужасяваща автомобилна катастрофа през 2010 година и прекарал месеци наред в кома шуменски футболист Дарин Тодоров отново ходи сам! Страхотната новина съобщи за БЛИЦ майката на юношата на Левски Даниела. Двамата са вече повече от месец в Германия, където продължава лечението на Дарко. Процедурите на Локомата в специализираната клиника в Магдебург дават отлични резултати. Дарин Тодоров не иска и да чуе за прибиране обратно в България преди да се възстанови напълно.

"Много се вълнувам и радвам, че резултатът е на лице! Дарко изуми мен и докторите, щом го видяхме сам да прави десетина крачки. Това му е първо прохождане след катастрофата. Вече се изправя на крака и се придвижва с бастунче, което е с пет крака. Чудото се случи, но имаме още работа", съобщи майката на Дарко пред БЛИЦ.

"За месец и половина в клиниката в Магдебург напредъкът е много голям. Докторите обаче не позволяват на Дарин да прави повече от десет крачки, защото започва да се люлее, не е добре стабилизиран и се страхуват да не падне. Дясната му ръка вече е поотпусната. Най-големият куриоз беше, че баща му, който ни посети преди дни, донесе шината, която преди му поставяха, но се оказа, че вече не му става. Ръката на Дарко е напълняла, тъй като мускулатурата се възстановява. В началото на лечението в Германия движението в ръката му беше едва 4 процента, а сега докторите казаха, че е вече 57 процента. Вече изцяло се храни и с двете ръце. Облича се сам, трудно му е, но радостното е, че не е както преди - да работи само с лявата ръка", разказа още Даниела от клиниката в Германия.

"Досега на лечението в Германия сме дали 7300 евро. 25 евро на ден ни е нощувката. Призовавам всеки, който може да помогне финансово чрез DMS и дарителската ни сметка, защото още трябва да стоим тук. Курсът ще бъде доста дълъг и не се знае колко време точно ще продължи. Нямам намерение да връщам Дарин в България, защото ако прекъснем, се връщаме много назад. Тук всеки ден работят много с него - процедури на Локомата - за ръката, за краката, физиотерапия, гимнастики, масажи. Той изпълнява всичко с огромно желание. Казва, че не иска да се връща в България преди да се възстанови напълно и да може отново да ходи сам. "Не искам пак да ме виждат в този трагичен вид!", това ми споделя. Локоматът очевидно много го промени, вече и разсъждава както преди. Имам чувството, че е старият Дарин", добави още развълнувано майката на Дарин Тодоров.

"Процедурите на Локомата обаче са много скъпи - по 120 евро на час. Няма как да ги правим всеки ден, защото парите няма да ни стигнат за още дълго. Вече 45 дни сме тук и задължително трябва да продължим, а не да се приберем в България и да се върнем назад. Дарко, а и всички, искаме да се върне към нормалния начин на живот и тогава да се приберем у нас", каза Даниела.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Най-лесният начин за желаещите да помогнат на Дарин Тодоров става чрез DMS кампанията (DMS DARKO на кратък номер 17 777).

Дарителската сметка на Дарин Тодоров:
Титуляр: Дарин Валериев Тодоров
УниКредит Булбанк
IBAN в лева - BG31UNCR70001519456109 - BIC: UNCRBGSF
IBAN в евро - BG74UNCR70001519456111 - BIC: UNCRBGS