"Ботев" (Пловдив) започна 2014 година с драматична победа, постигайки обрат с 2:1 над швейцарския първодивизионен Сион.

Головете за „канарчетата” паднаха в самия край на двубоя в Кипър, като точни бяха Вандер Виейра от дузпа в 88-ата минута и юношата на "Левски" Цветелин Чунчуков в 96-ата. Преди това Сион бе взел аванс с гол преди почивката, а младият вратар на "Ботев" Филип Димитров отрази дузпа в средата на втората част.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на легендата Георги Славков, починал внезапно вчера.

"Канарчетата" излязоха за двубоя със Сион с титулярния си жълто-черен екип с черни ленти на ръкавите. На мача присъстваха и 10 привърженици на "Ботев", които закачиха на една от оградите транспарант в памет на Бенкса.

Двубоят на „Алфа спорт център” в Ларнака започна с подчертано превъзходство на възпитаниците на Станимир Стоилов, като така премина и почти цялото първо полувреме. „Жълто-черните” бяха по-активният отбор и сътвориха няколко много опасни атаки, при които само шансът спаси швейцарците от гол. В 17-ата минута новото попълнение Алесандру Куртеан пусна отличен пас зад защитата за Иван Цветков, който без да се бави центрира успорено по тревата към връхлитащия Луис Педро, но ударът на холандеца от 4-5 метра срещна напречната греда.

В 25-ата отново румънският защитник Куртеан достигна до топката след пас на Томаш Иршак и почти от аутлинията я върна в наказателното поле и пак Педро пропусна, този път от доста по-трудна позиция, стреляйки в аут.

В 33-ата минута, противно на всякаква логика, Сион излезе напред в резултата. При едно от редките си влизания в половината на "Ботев" швейцарците организираха добра атака, завършена с прецизен удар на Овидиу Хереа в долния десен ъгъл за 0:1. След гола натискът на „жълто-черните” отслабна и до нови опасности пред двете врати не се стигна.

Станимир Стоилов започна втората част с шест промени в състава, а в хода на полувремето извади от игра и всички, започнали в титулярния състав. От първата минута от новите беше започнал не само Куртеан, а и другият румънски бранител - Сърджан Лукин.

След почивката играта тръгна по-равностойно и без сериозни опасности пред вратите до 60-ата минута, когато реферът отсъди дузпа в полза на Сион. Влезлият на почивката 18-годишен вратар Филип Димитров обаче запази ъгъла и спаси ударът от бялата точка на голмайстора Хереа.

В заключителната четвърт на мача „канарчетата” се активизираха и заредиха скоростни флангови атаки, предимно отляво чрез Артур Енрике и Вандер Виейра. Бразилците взаимодействаха добре в зоната си и на няколко пъти опасните им пробиви вещаеха сериозна заплаха за втарата на Сион.

Така се стигна до 88-ата минута, когато Георги Сърмов подаде с прецизен дълъг пас на Вандер, който овладя топката и нахлу в наказателното поле, където бе фаулиран и сам отбеляза отсъдената дузпа за 1:1.

В добавеното време на мача "Ботев" стигна и до победата. При поредната атака отляво в 96-ата минута Артур центрира на далечната греда към Цветелин Чунучуков, младият нападател засече с глава, а топката рикошира в напречната греда и тупна около голлинията. След секунди колебание главният съдия посочи центъра и така "канарчетата" се добраха до драматичния успех с 2:1.

Следващата контрола на "Ботев" е в събота - срещу руския първодивизионен УФА.

Съставът на "Ботев" (Пловдив):
Росен Андонов, Филип Филипов, Сивард Спрокел, Сърджан Лукин, Веселин Минев, Томаш Иршак, Абел Анисе, Алесандру Куртеан, Луис Педро, Мариян Огнянов, Иван Цветков (през втората част в игра се появиха: Филип Димитров, Йордан Христов, Артур Енрике, Георги Сърмов, Ромарио Кортзорг, Вандер Виейра, Цветелин Чунчуков, Александру Бенга, Божидар Васев)

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА