Шефът на съдийската комисия Никола Джугански сподели, че е готов да си тръгне по всяко едно време. Още преди дни той съобщи, че е декларирал пред Борислав Михайлов желанието си да се оттегли, но президентът на БФС не е бил съгласен. Днес Съдийската комисия към БФС събра всички елитни рефери на инструктаж. Сбирката се състоя в Националната спортна академия. Повод за нея станаха многото гафове на арбитрите напоследък. Както е известно, само в рамките на три седмици от нарядите бяха извадени Ахмед Ахмед заради "Левски" - Литекс (1:0), бригадата на Ивайло Стоянов от Черно море - "Левски" (1:1) и тази на Калин Людмилов от ЦСКА - Локомотив (София) (0:1). Рефер №1 у нас - Станислав Тодоров, пък се контузи на Литекс - "Левски" (2:1) и също няма да ръководи мачове до края на сезона.

След провелата се среща родните рефери гарантираха, че върху тях не се оказва натиск, а грешките им се дължат предимно на липса на концентрация. Според тях напрежението се покачва допълнително и от медиите, които след всеки двубой питали треньорите и шефовете на футболните клубове дали са доволни от съдийството.

"Видяхте, в последните пет кръга имаше различни проблеми. Опитахме се в разговор с всички съдии в "А" група да анализираме грешките, обединихме се около мнението, че може би концентрацията в определени моменти не е била на ниво. Съдиите са добре подготвени физически и теоретически, но в определени моменти психиката на някои от тях дава заето и пропускат важни неща, случващи се на терена", сподели Джугански след срещата.

"Давам пример с Ахмед Ахмед, който изкара добре мача до 90-ата минута (б.р. - "Левски" – Литекс), без да има някакви проблеми и спорни ситуации", каза шефът на съдиите.

"На мача Локомотив (София) - ЦСКА също нямаше напрежение на терена, но в един момент явно си мислят, че мачът върви в определено русло и без максимална концентрация могат да изкарат мачовете", сподели Джугански.

"Не им се оказва натиск лично от клубовете, но изказванията в медиите, че едва ли не във всеки мач съдиите допускат преднамерени грешки, един вид е натиск върху мен, върху комисията и върху самите съдии. Изискванията на Борислав Михайлов са логични като на един президент - съдиите да нямат грешки. Председателят на Съдийската комисия има желание да си тръгне всеки един момент. Има още 10 кръга от първенството, съдийското семейство трябва да се мобилизира и да не дава поводи за такива срещи. Аз съм убеден, че такива грешки, каквито бяха допуснати, няма да се повторят. Убеден съм, че до края на първенството съдиите ще излизат концентрирани и няма да допускат грешки", завърши оптимистично Никола Джугански.