Спортният директор на Ботев Пловдив – Артур Платек, даде интервю пред клубната телевизия, в което на дълго и широко обясни защо се е стигнало до трансфера на полузащитника Джеймс Ето‘о в Ботев Пловдив в този момент. Той разкри, че към дефанзивния халф е имало интерес преди месеци, но „жълто-черните“ са го задържали заради участието в европейските клубни турнири.

„Защо сега дойде трансфера на Ето‘о ли? В тази ситуация трябваше да взимаме решение. Ситуацията беше следната, имахме възможност да продадем този футболист преди да започнем подготовката за мачовете в Европа, но не беше най-доброто решение, искахме да имаме най-добрите футболисти и да постигнем най-добрите трансфери“, започна Платек.

„Не направихме този трансфер преди два месеца и половина, сега го направихме, защото е много опасно за клуба, взимаме решения кое е най-доброто решение от футболна страна, финансовата част, за развитието на отбор и играч. Сега получихме тази оферта и трябваше да вземем решение. Знаехме, че това в ЦСКА, пряк конкурент, но трябва да кажеш „Да“ или „Не“. Джеймс имаше една година до края на договора, той каза, че търси други възможности и търси по-голямо“, добави полякът.

„Ние сме в тази ситуация, когато играчите ни стават атрактивни след участието в Европа, имаме лимит на бюджета си, знаем какви средства можем да даваме на играчите и какво можем да им предложим. През цялото това време казвах на клуба, че не можем да нарушим правилата си, защото ще имаме проблеми, това беше добро решение, бяхме подготвени за него“, разкри Артур Платек.

„Феновете ни помогнаха и искахме да им дадем най-добрия отбор в Европа. Искаме да покажем новите футболисти, да ги наложим в първия отбор, да ги наложим в стила – агресивен, със страст, с енергия. Един напуска, друг идва на негово място. Когато Джеймс напусна клуба, друг ще има възможността да стъпи в неговите обувки. Имаме друг футболист, който през цялото време не е бил щастлив, защото не е играл редовно, това е Янис Карабельов, той може да е лидер“, разкри спортният директор на Ботев.

„Имаме футболисти, готови сме за това. Не сме продали футболист, само защото имаме оферта, това е планирано, гледаме към прозорците през зимата и следващото лято. Знаем кои играчи искаме. Имаме всички предпоставки да сме опасни в бъдеще. За стандартите на България това е голям трансфер. Търсим млади таланти с потенциал, да трупат опит. Трансферът на Ето‘о е в България, но стойностите са добри. Тази инвестиция може да е важна за бъдещето на Ботев“, добави Платевк.

„Решенията се взимат заедно, с Душан Керкез не искахме да го продадем преди Европа, използвахме времето да подготвим други играчи. Не взимам решения сам, а с борда и собственика. Работим систематично и усилено, хората виждат резултатите и сега искаме още, искаме да сме в топ 4, това не се е променило, имаме добър отбор, за да постигнем това. Искаме европейските вечери да се повторят. Това е процес, но с феновете можем да го повторим“, продължи той.

„През цялото време следим нови играчи, ние сме отворени агресивни на пазара, имаме четирима нови на позиция, на която продадохме един. За мен е важно да имаме чудесен отбор. Добрият отбор може да създаде добър футболист, а не обратното, не е възможно. Искам да водя нови играчи, с Душан следим за нови играчи и ако има добри, ще ги вземем“, сподели Платек.

„Връщайки се към европейските мачове, бяха много добър опит, започнахме подготовката с всички футболисти, след 5-6 дни дойде Уджа, но всички други започнаха, видяхме проблемите и добрите неща, получихме доста основна информация, нямаше време за тренировки при наситената програма, има страхотни чувства у мен. Последният мач не беше това, което ми се искаше, но знаем какво да направим догодина, за да стигнем по-напред“, завърши Артур Платек.