Феновете на "Левски" от Национален клуб на привържениците разпространиха официална позиция след интервюто на Тодор Батков в четвъртък.

Ето какво пишат привържениците:


"Предвид появилите се спекулации и жлъчни коментари след вчерашното интервю на г-н Тодор Батков, в което той „разкри”, че организираните привърженици получават пари от ПФК (Професионален футболен клуб), държим да направим следните уточнения.

Охрана

На първо място голяма част от средствата са по договор с фирмата LSFC Security, която е ангажирана с охраната са мачовете и на стадион Георги Аспарухов.

Тук трябва да се отбележи, че в продължение на години ние, организираните привърженици, сме водили истинска битка с органите на МВР да заменим полицейското присъствие в сектор "Б" със стюарди от средите на агитката.

След неимоверни усилия от наша страна този процес започна преди няколко години и вече е напълно завършен. Така синята публика се превърна в първата в България, която въведе европейския институт на стюарда. В резултат на това провокациите между полиция и привърженици на трибуните и по входовете на стадиона бяха сведени до миниум, а инциденти практически липсват – факт, който е признаван не веднъж от ръководителите на т.нар. сектор за борба с футболното хулиганство в СДВР.

Охранителната фирма или така наречените стюарди доказаха, че могат да изпълняват отлично ролята си, което впоследствие доведе до разширяване на техните задължения, а именно – поемането охраната на самия стадион, а не само на футболните срещи. Стюардската дейност води след себе си още един положителен ефект освен ограничаването на грозните сцени от миналото - финансово-социален.

Става въпрос за следното – разходите, които ПФК прави за охрана, са намалени драстично. Парите на ПФК, които в не малка степен са генерирани от билети и абонаментни карти, не отиват по сметките на МВР, което и без това има бюджет от над един милиард всяка година, или по сметките на СОТ 161, а се инвестират в привържениците на Левски.

Във фирмата, която се занимава с охранителната дейност на мачовете и на стадиона, работят само хора от сектор Б – левскари. Именно това е социалната роля - LSFC Security дава допълнителен поминък на над 100 човека.

Левче

На второ място, трябва да отбележим, че не от всички продадени билети се заделя по един лев, който се връща по сметките на НКП, а става въпрос само за билетите за сектор Б. Още през 2009 година между НКП и ПФК бе постигнато споразумение за увеличение цената на билетите за сектор Б като един лев от всеки билет отиваше за лечението на наш съмишленик, който страдаше от бъбречна недостатъчност. За съжаление събраните пари и медицината бяха безсилни пред болестта и загубихме верен приятел.

Въпреки това договорът за „левчето” продължи, тъй като в левскарските среди са много широки и винаги има хора, които имат нужда от помощ. В тази връзка трябва да се отбележи, че НКП е реализирал редица благотворителни акции, които са били успешни именно благодарение на солидарността на левскарите.

Освен за благотворителност прословутото левче се реинвестира от НКП в здраве, спорт и развитие на не едно и две деца. НКП има кампания за провеждането на редица детски футболни турнири. Вече минаха тези в Благоевград и Сандански, а в следващите дни предстои такъв в Перник.

Турнири ще се проведат в още редица градове като след Перник ще има прояви в Кюстендил и Петрич. Във всеки един от турнирите участват между 150 и 200 деца, които получават медали, купи, топки и екипи на Левски.

Паралелно с тази дейност организираните привърженици на Левски развиват спорта футзал, а отборът на София-Запад има завидни успехи в последните години. Нещо повече – той е пример за професионална работа, а редица негови състезатели са гръбнакът на Националния отбор по футзал.

И още - преди години бе създаден спортен център, в който всеки левскар е добре дошъл. Освен това привържениците основахме и поддържаме боксов клуб, в който се работи повече от професионално. Доказателство за това са редицата отличия, които са спечелени от децата и младежите, които спортуват в боксовия клуб за по-малко от две години. Наистина медалите и купите са изключително много, поради което няма да ги изброяваме.

Колкото до хореографиите - г-н Батков пари за хореографии не е давал никога. Хореографиите, които правим се финансират изцяло със средствата, които генерира магазинът за артикули. Оборотите от продажбата на артикули отиват за наем на магазина, заплата на продавача, изработването на нови артикули и хореографии.

Право на избор

Ние от НКП не се притесняваме от дейностите, с които се занимаваме – напротив гордеем се с тях. И ако някои хора в ПФК „инвестират” в съмнителни футболисти като Кевин Бру, ние инвестираме в левскарската общност и в децата, които приобщаваме към нея.

Знаем обаче, че няма неоплюто добро намерение, затова предлагаме да направим анкета сред привържениците – дали предпочитат охрана от МВР и дали предпочитат левчето им да отива за заплата на Бастош, Генков, Мюлдер и прочие „звезди”.