България приема Беларус в световна квалификация, която ще се състои на 13 ноември от 19:00 часа на стадион "Васил Левски". В тази връзка потърсихме двама спортни журналисти от Беларус, които да споделят какви са очакванията и настроенията при тях преди мача с "трикольорите". На въпросите на БЛИЦ СПОРТ отговориха колегите Александър Иления от "24спорт" и Максим Хайко от "TUT.by".

1.Какви са настроенията и очакванията в Беларус преди срещата с България?
А.И.: Предстои много важен мач за националния ни отбор срещу България на 13 ноември. Резултатът от него ще се отрази пряко на шансовете ни да продължим борбата за класиране за световното първенство по футбол 2018 в Русия. В изминалите три двубоя Беларус взе само 2 точки, а това меко казано не е добре за нас. И ако ремито с европейския вицешампион Франция може да се счита за успех, то равенството у дома срещу Люксембург бе много лошо. Поражението с 1:4 от Холандия също няма какво да го коментираме.
Срещата в София е от стратегическо значение, защото след нея за националния отбор на Беларус идва пауза до март 2017 година. Така че, с какво настроение ще завършим тази година, ще се реши в София. 

М.Х.: В Беларус се надяваме, че при гостуването си в София ще постигнем първа победа в квалификациите. Знаем, че няма да бъде лесно, а напротив - ще бъде много труден двубой. Все пак имаме предпоставки за успех - Павел Савицки е в много добра форма, а и иска да се докаже, понеже е следен от няколко чуждестранни клуба. Ветеранът Александър Хлеб се представя отлично в последните няколко мача на БАТЕ, а вратарят Андрей Горбунов играе все по-уверено.

2. Какво знаете за българския национален отбор и футболистите, с които разполага Петър Хубчев?
А.И.: Познаваме вашите легенди Димитър Бербатов, който ни вкара два гола в Беларус, както и Христо Стоичков, за когото всички са чували и знаят каква кариера имаше. От настоящия състав треньорите ни трябва да обърнат специално внимание на Ивелин Попов. Напоследък той не е толкова ефективен, но трябва да бъде нащрек за него. Марселиньо също е отличен играч, но защо не е в националния отбор за мача с Беларус?

М.Х.: Вашият национален отбор, както и нашият, не успя да стигне до Евро 2016. Ние сме преди вас в класацията на ФИФА, но това няма никакво значение. На терена не излизат ранглисти и класации, а футболисти. И всичко ще зависи от настройката и желанието за победа. Не следим тима на България изкъсо и не знаем кои са вашите най-силни играчи.

3. Какво очаквате да се случи в края на световните квалификации и какви са шансовете на България и Беларус да се класират за Мондиала?
А.И.: Честно казано, при наличието на Франция и Холандия, шансовете на Беларус и България са минимални. В допълнение към тази група е и страхотният отбор на Швеция, въпреки че вече са без своя дългогодишен лидер Златан Ибрахимович. Нямахме късмет при жребия, но футболът е непредвидима игра. Всяка точка е от ключово значение. Изиграни са едва три мача и все още не можем да говорим категорично какви са шансовете на Беларус и България.

М.Х.: Нека бъдем реалисти - двата отбора нямат шансове за класиране на Световното първенство.

4. Какъв стартов състав очаквате да пусне селекционерът на Беларус Александър Хацкевич?
А.И.: Очакваме Хацкевич да заложи на атакуващ футбол в София. Все пак ще бъдем внимателни, но офанзивни. На вратата ще застане Андрей Haрбунов,а  в защита най-вероятно ще бъдат Сергей Политевич, Денис Поляков, Александър Мартинович и Игор Шитов. В халфовата линия ще бъдат Александър Хлеб, Алексей Риос, Иван Маевски и Павел Нехайчик. Напред ще действат Николай Сигневич и Михаил Гордейчук.

М.Х.: Мога да ви кажа каква е групата за мача, но не и на какъв състав ще заложи Хацкевич.

5. В България постоянно критикуваме националния отбор за представянето му. Как се отнасяте вие към резултатите на Беларус и има ли много критики към футболистите и треньора?
А.И.: Разбира се, всичко е свързано с представянето на отбора на международната сцена. Първо критиките са насочени към селекционера, а след това към футболистите. Критиката идва от всички - както медиите, така и от феновете. Беларус никога не е участвал на европейско или световна първенство и ние ставаме все по-нетърпеливи. Основата на проблемите на националния отбор обаче е по-висока от футболисти и треньори. Нещата започват от върховете на управлението на футбола ни, но това често се пренебрегва и гневът се насочва към селекционер и футболисти.

М.Х.: В Беларус тази година направихме чисто нов отбор, сложихме му название "бели крила" и чакаме резултати. Тимът играе добре, но резултатите са по-важни. Равенството с Люксембург бе изключително лошо и последният ни шанс е победа в София срещу България.
Ние сме оптимисти и вярваме, че можем да се класираме за Евро 2020. Ще трябва и малко късмет, разбира се. В младежкия ни национален отбор има много добро поколение и това е предпоставка за добро бъдеще. Оптимисти сме!
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018
ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​