България и Парагвай ще изиграят днес втория мач помежду си. Първият е на 12 юни 1998 година в Монпелие от груповата фаза на световното първенство във Франция и завършва 0:0, за който ще ви разкажем в рубриката ни БЛИЦ Архив.

Начело на националите е Христо Бонев, а в състава личат доста имена от прословутото американско лято, когато печелим бронзовите медали.

Най-голямата звезда на парагвайците безспорно е вратарят Хосе Луис Чилаверт, който през второто полувреме се включва напред и изпълнява пряк свободен удар, отразен от нашия вратар Здравко Здравков.

Мачът като цяло е равностоен, а първите минути са за нашите. Балъков във втората минута пропуска от добра възможност, а малко след това Стоичков пада в наказателното поле след съприкосновение с противник, но не последва дузпа, макар ситуацията да е повече от дискусионна (виж видеото).

Winbet - победата е емоция! (18+)

В 20-ата минута е първата опасност за Парагвай, но тя не води до гол. В 35-ата минута шут на Стоичков се отклонява от гредата. След това Трифон Иванов изпълнява фаул, но Чилаверт спасява.

Малко преди почивката Кардосо пропуска чисто положение, останал сам срещу Здравков.

През втората част парагвайците атакуват повече, но ние имаме много чиста ситуация. Стоичков пробива по крилото, центрира, Любо Пенев стреля с глава над гредата.

Две минути преди края Анатоли Нанков получава втори жълт картон и съответно червен.

Впоследствие падаме от Нигерия с 0:1, а след това идва катастрофалното 1:6 от Испания, когато Емил Костадинов ни отсрамва и вкарва единствения ни гол на Мондиал 98. С две думи - започнахме добре първенството, но свършихме зле. И оттогава до днес още не сме помирисали терените на световно...

Парагвай в последния си мач бие с 3:1 Нигерия, която вече си е осигурила участие на осминафиналите. Така „гуараните” прецакват Испания и също прескачат груповата фаза. Испанците ни попиляват с 6:1, но това се оказва напълно недостатъчно и заедно с нас си тръгват от Франция.
БЛИЦ СПОРТ

12 юни 1998, СП
ПАРАГВАЙ – БЪЛГАРИЯ 0:0
ПАРАГВАЙ:
Чилаверт, Гамара, Аяла, Кардосо (70 – Рамирес), Акуня, Сарабия, Паредес, Бенитес, Енкисо, Моралес (43 – Каниса), Кампос (78 – Йегрос)
БЪЛГАРИЯ: Здравков, Кишишев, Тр. Иванов, Ив. Петков, Ив. Йорданов, Янков, Нанков, Стоичков, Л. Пенев (68 – Ем. Костадинов), Балъков, Ил. Илиев (77 – Боримиров)
Жълти картони: Бенитес (П); Стоичков, Тр. Иванов, Нанков (Б)
Червен картон: Нанков (Б)
Съдия: Ал Заид (Саудитска Арабия)
Монпелие, „Стад де ла Мосон” – 30 000 зрители