Амбициозният ФК Крумовград ще дебютира в професионалния футбол, след като отвя конкурентите в Югоизточната трета лига и ще играе във второто ниво на родния футбол. Донякъде изненадващо начело на тима застана млад гръцки треньор. 36-годишният Акис Вавалис повежда ФК Крумовград в историческото първо участие във Втора лига. В интервю за БЛИЦ той обясни как е започнал работа в клуба, какви ще бъдат целите пред отбора, както и говори за лятната селекция, а и за прословутото злато, което се добива край Крумовград. 

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Езиковата бариера няма да бъде проблем между Вавалис и футболистите, тъй като той е завършил висшето си образование в България и говори перфектно нашия език. Освен това част от кариерата на бившия полузащитник преминава във Вихрен (Сандански). Вавалис, който притежава лиценз УЕФА Про, работи преди години и в Локомотив (Пловдив). 

- Aкис, как се озова в Крумовград, кой те покани да станеш треньор на ФК Крумовград?
- Обади ми се Стефан Генов, който беше старши треньор, а сега е изпълнителен директор в клуба. Познаваме се от години, уважаваме се взаимно. До този момент не бяхме работили заедно. Познаваме се Пловдив, където бях помощник-треньор в Локомотив (Пловдив) преди години. Треньорът на вратарите Мишо Ролев също ми е познат, бяхме заедно на "Лаута". 

- Изненада ли се, когато те потърсиха и къде за последно беше треньор?
- Преди един месец подадох оставка от един отбор в Швеция - Васалюнд. Прибрах се в Гърция, от Серес съм и получих обаждане от хората от Крумовград, на които съм благодарен за гласуваното доверие. 

- Каква е целта пред вас в дебютното участие във Втора лига? 
- Знаем, че ще е трудно. За първа година сме във Втора лига. Целта е по най-бързия начин да запазим мястото на ФК Крумовград в професионалния футбол и да изградим добър отбор, за да може след 1-2 години да преследваме още по-високи цели.

- Сигурно работите усилено по селекцията? Привлякохте ли нови футболисти?
- Да, имаме няколко нови играчи. Знаете, че правилото гласи, че в мачовете от Втора лига трябва да играят поне двама футболисти под 21 години. Заради това се ангажирахме да търсим млади момчета и привлякохме трима от Ботев (Пловдив) - Георги Трифонов, Венцислав Богданов и Атанас Стоименов. Подписахме също с Калоян Пехливанов - младо момче от ЦСКА 1948, както и с опитния защитник Костадин Ничев. Той за последно игра в Ботев (Враца). Търсим още трима или четирима футболисти. Най-важното беше да запазим ядрото на отбора - играчите, които побеждаваха в Югоизточната трета лига през миналия сезон.

- Получавали ли сте други оферти от България?
- Да, имал съм предложения, но не искам да казвам името на отбора. Грък съм, но имам много приятели в България. Винаги съм следял случващото се в българския футбол. И докато бях треньор в Швеция, гледах мачове от вашето първенство. Приятно ми беше и исках да се върна в България. И ето, че се случи. 

- Разкажете повече за вас, знаем, че сте играли във Вихрен и сте били помощник-треньор в Локомотив (Пловдив).
- Да, бях в Сандански преди години. Играх три сезона във Вихрен. След това се върнах в Гърция и трябваше да спра с футбола заради проблем с вените. Направих операция, но лекарите ми казаха да спирам и да играя само за забавление. На 28 години трябваше да приключа с футбола. По-късно дойдох отново в България. Бях помощник-треньор в Локомотив (Пловдив) при Емил Велев, след това и при Сашо Станков. В моя град Серес също работих помощник - в Пансерайкос. След като спрях да играя, станах асистент там - на 29 г. 

- Вече стана ясно, че ръководството на ФК Крумовград има да доизглажда някои неща с кмета Себихан Мехмед. Вие срещали ли сте с нея? 
- Никога не съм се срещал с кметицата. Моята работа е във футбола, за другите неща има хора. Би било перфектно да имаме добри отношения с кметството и всички в Крумовград. Хората тук обичат футбола, идват на тренировките ни, интересуват се какво се случва в отбора. Спират ме по улицата да ме разпитват. Всеки ден има повече от 100 човека на тренировките ни. Хората са запалени по футбола и трябва да се обединим за доброто на града. 

- Компанията „Дънди прешъс металс“, която добива злато край Крумовград, всяка гoдина прави дарения на общината. Говори се, че във футболния клуб ще бъдат наливани доста финансови средства. Какъв е бюджетът ви за сезона във Втора лига?
- Не съм запознат с това, което се коментира за златото. Чужденец съм, не съм наясно с процесите в кметството. Интересуват ме футболните неща. И аз чувам, че има злато тук, и че общината е богата. Отборът ни функционира добре, нямаме кой знае колко голям бюджет, приличен е за Втора лига. 

- Ще успеете ли да победите Спортист в първия кръг? Жребият отреди да започнете с гостува в Своге.
- Ще бъде тежко, всеки мач ще е труден. Спортист (Своге) афишират амбиции за класиране в топ 5. Ще се стремим да побеждаваме. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ