Треньорът на “Левски” Илиан Илиев даде първа пресконференция за 2013 година. След като бяха представени четирите нови попълнения на “сините”, наставникът отговори на въпросите на журналистите. Специалистът разкри и кои двама напускат “Левски”.

“Разделяме се с Александър Башлиев, който отива в Черноморец и Симеон Райков, който ще играе в Черно море. Иво Тонев е в преговори с мениджъра на Марсиньо за неговото напускане. За повече подробности трябва да питате ръководството", каза Илиев.

“Башлиев дойде рано в Левски. А и на неговото място е Дъстли Мулдер. Райков имаше силни мачове. Той сам дойде и поиска да го пуснем в друг отбор. Ние нямахме такава идея. Не бе настроен на 100% за борба за титулярно място. Сам се отказа", допълни специалистът.

"Ивайло Василев го поставихме в трудна ситуация срещу Лудогорец и смятам, че се справи. Може и да се стигне до негово преотстъпване, за да играе редовно. Той има качества", уточни още Илиан Илиев.

-Г-н Илиев, това ли са първоначално набелязаните попълнения?
-Следим доста български футболисти. Със Стефан Велев преговорите станаха след Нова година. С Милен влязохме в преговори, след като разтрогна договора си с Миньор. Привлякохме Михаил Иванов, за да може Пламен Илиев да има конкуренция. Знаете, че търсихме и защитник, а Пламен Димов има бъдеще. Имахме няколко предложения за чуждестранни попълнения, но се протекоха твърде дълго преговорите. Предпочетох да взема българин.

-Тази година избрахте българското в селекцията?
-Аз нямам нищо против чуждестранни футболисти. Самият аз съм бил в чужбина и съм бил добре приет. Просто сметнахме, че през зимния трансферен прозорец винаги е по-труден. Взимаме качествени и млади футболисти, а и ще избегнем грешки. Новите знаят какво е "Левски" и адаптацията им ще бъде по-лесна. Момчетата в съблекалнята са на тяхната възраст, ще бъде по-лесно.

-До кога селекцията ще бъде отворен процес?
-Със сигурност сега имаме повече време. Няма да е драма и да работим до 31 януари, когато обаче акцентът е върху други неща. Няма да е проблем да стигнем и до тази дата да работим по селекцията. Най-добре е евентуалният нов да дойде по-рано. Иска ми се да е при нас на първия лагер, за да се подготви физически, но няма да е проблем и да пристигне на втория. Какво да кажа за новите - Стефан Велев и Милен Василев имат достатъчно мачове в “А” група, опитни са. Пламен е по-млад, но има доста двубои в младежкия национален отбор. За Мишо няма какво да говорим, бил е толкова време в Италия, въпреки че не е играл мъжки футбол. В последните шест месеца показа, че има качества.

-Кои грешки не искате да повтаряте от миналото лято?
-Естествено, че сме допуснали грешки. Сега имаме повече време за подготовка, отколкото лятото, когато имаше ранен мач в евротурнирите. Сега ще изиграем повече контроли. Мисля, че в последните пет-шест мача показахме, че можем да играем атакуващо. Искам да усъвършенствам отбора. Доста хора остават, което също е добре.

-Разбрахте ли къде грешеше “Левски” през есента, за да завършите с едно място по-напред през пролетта?
-Както и да говорим, им казах в съблекалнята. Една от важните грешки е, че нямахме достатъчно опции в защита. В края на сезона преквалифицирахме Дани Димов и нещата се пооправиха. Сега имаме петима централни защитници. Нямахме много опции и както и да погледнем, в много мачове, ако даден футболист не беше се контузил, отборът щеше да изглежда по различен начин.

-Мислите ли, че е дошло време “Левски” да заиграе с двама нападатели?
-В годината се наложи няколко пъти да играем в схема 4-4-2. Последният мач срещу Славия играхме така. За фланговите играчи – имаме три опции, като Прохазка също може да играе на този пост. Имаме и млади момчета, които идват с нас на лагера, и те също са опции.

-Как ще коментирате конкуренцията в “Левски”?
-Добре е за нас и за всички в България. Аз винаги съм го казвал, ако сме добре, не ме притесняват противниците. Изпитваме респект към всички. За да победиш един противник, трябва да го уважаваш. Но не изпитвам притеснения от никой противник. Ще имаме достатъчно време да се опознаем.

-Спомняте ли си какво ви каза треньорът, когато вие дойдохте като футболист в “Левски”?
-Васил Методиев ме взе в “Левски”. Аз бях натрупал доста мачове в първенството, както повечето от новите момчета, които днес представяме. Не си спомням какво ми каза, но аз мога да им кажа да играят със самочувствие. Щом са тук, значи имат качества. Някои като Пламен е нормално да са притеснени, нещата при него станаха за една нощ. Трябва да имат самочувствие, другите неща зависят от нас треньорите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ, ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ