"Левски" победи с класическото 3:0 Етър при гостуването си във Велико Търново и се класира на 1/4-финалите за Купата на България. Двубоят на стадион "Ивайло" се игра пред близо 10 000 зрители и беше последен в дългогодишната кариера на рефера Антон Генов. Арбитърът получи награди преди първия съдийски сигнал от БФС, ПФЛ, Съдийската комисия и хора от ръководствата на "виолетовите" и "сините". Генов нямаше много работа в последния си мач, като показа само един жълт картон - на Тони Калво.

Попаденията за класическия успех на "Левски" вкараха Иван Цветков и Даниел Димов. Първият откри в 49-ата минута, а в третата минута на добавеното време оформи крайното 0:3. В 78-ата пък Даниел Димов също се разписа. Както е известно, Цветков донесе успеха на "Левски" и на 1/16-финалите. Тогава той вкара единственото попадение при гостуването на Банско (1:0), като и днес беше най-добрият в селекцията на Николай Костов. Именно опитният нападател вдъхнови "сините" под Царевец и беше с основна заслуга за продължаването в следващата фаза на Купата на България. Димов пък донесе трите точки на "сините" при гостуването на Светкавица (1:0) преди седмица.

За гостуването във Велико Търново Костов пусна титуляри 9 от започналите и при последния шампионатен мач - победата с 1:0 като гост на Светкавица. Днес в стартовите единадесет попаднаха Орлин Старокин и Иван Цветков, които бяха на пейката в Търговище.

"Виолетовите" започнаха по-активно двубоя. Избраниците на бившия треньор на "Левски" Георги Тодоров опитаха да упражнят домакински натиск в началните минути, но до сериозна опасност пред Пламен Илиев не се стигна. Футболистите на Етър бяха вдъхновени от верните си привърженици, които създадоха страхотна атмосфера и направиха отлична хореография по трибуните на "Ивайло". Постепенно "сините" взеха инициативата и на няколко пъти Иван Цветков и Дарко Тасевски пробваха изстрели към Цветомир Цанков.

В 24-ата минута "виолетовите" бяха близо до откриване на резултата. Централният защитник на "Левски" Иво Иванов сгреши и подари топката на Мартин Станкев. Играчът на Етър напредна към вратата на "Левски", но не успя да нанесе точен удар от изгодна позиция. Малко след това Стойчо Младенов се контузи и се наложи да бъде заменен принудително от Мартин Райнов. В 37-ата минута и Патрик Самба получи травма, което принуди Георги Тодоров да извърши две от позволените три смени още преди почивката. В игра се появи юношата на ЦСКА Ивайло Димитров.

Преди края на първото полувреме и Николай Костов извърши смяна. Неубедителният Тони Калво напусна терена, а мястото му зае Тодор Христов. Крилото се представи много по-добре от испанеца и загатна, че през пролетта ще е основен играч на "сините". Бившият играч на Берое на няколко пъти блесна с добри пробиви, като с лекота преодоляваше играчите на Етър. Същото правеше и Иван Цветков. 32-годишният нападател беше неудържим и през второто полувреме вкара 2 гола, с което затвърди мнението, че се намира в отлична форма.

На почивката Сержиньо Грийн замени Йордан Милиев и така холандецът заигра като двойка централни бранители с Иво Иванов.

Втората част започна отлично за "сините", които бързо успяха да открият резултата. В 49-ата минута Иван Цветков вкара. Гаджев центрира от корнер и връхлитащият нападател засече топката с глава пред голлинията, изпращайки я неспасяемо в мрежата на Етър - 0:1.

В 56-ата минута след чудесна атака на "Левски", Тодор Христов подаде към Йовов, той изведе добре Иван Цветков, който пробва техничен удар, но Цанков спаси майсторски. Четири минути по-късно Ивайло Димитров от Етър излезе очи в очи срещу Пламен Илиев, но вратарят на "сините" спаси. В 65-ата пък Гаджев уцели дясната греда на вратата на Етър след удар от воле.

В 68-ата минута Иво Иванов получи контузия и се наложи Костов да извършва принудителна смяна. Спецът взе любопитно решение и заложи на 16-годишния Радослав Цонев. Младокът се включи добре в мача и на няколко пъти се отчете с добри пробиви, преодолявайки с лекота играчите на Етър. "Сините" продължиха да доминират и второто попадение във вратата на "виолетовите" не закъсня. В 78-ата Гаджев центрира отново от корнер, над всички скочи Даниел Димов, който стреля добре с глава. Вратарят Цветомир Цанков успя да докосне топката, но с намесата си не можа да предотврати втория гол в мрежата си - 0:2.

Няколко минути по-късно Тасевски опита майсторски да прехвърли стража на Етър, който обаче успя да избие с една ръка. В 87-ата резервата за домакините Велислав Илиев се озова сам срещу Пламен Илиев, но преди да стреля, Дъстли Мулдер изби топката от краката му с решителен шпагат.

В третата минута на добавеното време Цветков оформи класическия успех на "сините". Нападателят се разписа с удар по земята от границата на наказателното поле, който попадна в левия ъгъл и не остави никакъв шанс за Цанков - 0:3.

Така "Левски" отново би с 3:0 на стадион "Ивайло". Както е известно, на 10 ноември 2004 година "сините" пак гостуваха на Етър в мач от 1/8-финалната фаза на турнира за Купата на България. Тогава с 2 гола се отчете Лусио Вагнер, а един реализира Тодор Колев.

Днешната победа беше пета поредна за "Левски" под ръководството на Николай Костов. "Сините" заслужено продължават на 1/4-финалите за Купата на България. Жребият ще се тегли в понеделник, а мачовете ще се играят през пролетта.

Мачът по минути - ТУК

ЕТЪР - "ЛЕВСКИ" 0:3
0:1 Иван Цветков (49), 0:2 Даниел Димов (78), 0:3 Иван Цветков (90+3)
1_11.jpg
ЕТЪР: 1.Цветомир Цанков, 6.Джихат Кямил, 15.Ивайло Русев, 17.Мартин Сечков, 4.Александър Томаш, 2.Борислав Георгиев, 7.Радослав Анев, 11.Стойчо Младенов (32-25.Мартин Райнов), 20.Светослав Караиванов, 21.Мартин Станкев, 3.Патрик Самба (37-14.Ивайло Димитров (87-23.Велислав Илиев)
Резерви: 16.Радослав Рашков, 5.Пламен Костадинов, 25.Мартин Райнов, 23.Велислав Илиев, 14.Ивайло Димитров, 8.Ивайло Петров, 9.Николай Николаев
Треньор: Георги Тодоров

Levski_.jpg 
"ЛЕВСКИ": 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 55.Йордан Милиев (46-3.Сержиньо Грийн), 5.Иво Иванов (73-15.Радослав Цонев), 6.Орлин Старокин, 7.Даниел Димов, 45.Владимир Гаджев, 8.Тони Калво (41-21.Тодор Христов), 10.Христо Йовов, 22.Дарко Тасевски, 19.Иван Цветков
 
Резерви: 24.Божидар Митрев, 3.Сержиньо Грийн, 15.Радослав Цонев, 20.Александър Башлиев, 21.Тодор Христов, 25.Христо Попадиин, 9.Сьорд Арс
Треньор: Николай Костов

Велико Търново, стадион "Ивайло" - 10 000 зрители
Съдия: Антон Генов
Жълт картон: Тони Калво ("Левски")