Изпълнителният директор на “Левски” Иво Тонев даде дълга пресконференция на “Герена”. Брифингът продължи повече от 1 час при засилен медиен интерес. За първи път от години насам “синята” общност става свидетел на подобна дълга пресконференция и драми около клуба.

-Г-н Тонев, финансови ли бяха проблемите Станимир Стоилов да не е новият треньор на “Левски”?
-Не исках предварително да говоря по тази тема. Моето желание и най-правилното решение беше Мъри днес да е треньор на “Левски”, да обявя неговото име. Първо, защото е най-успелият треньор в последните години. Второ – той е човек, който познава добре атмосферата в клуба и трето – добре приет е от вас и феновете. Четвърто – и играчите го познават добре, както и той тях. Когато преди една седмица говорих той имаше изискване за една сума, която е останала в миналото, когато си е тръгвал от тук. Истината е, че когато говорихме с Тодор Батков той не можеше да възстанови точно нещата и да се коментира тази сума. Другото условие, което Мъри постави, е, че не желае да работи с Георги Иванов. Ясно и точно го попитах, готов ли е да работи в "Левски" и да работи без Наско Сираков. Той каза: “да”. Говорихме близо три часа, аз му казах, че моето лично мнение е, че той има възможности и капацитет да върши повече неща от това да бъде треньор. Предложих му същото, което казах и на Илиан Илиев, закриване на длъжността спортен директор и цялата власт да бъде в неговите ръце. Той ме попита дали съм съгласен да наблюдава работата в школата, а аз му отвърнах, че това е най-доброто и правилно решение. Подкрепих го и в тази посока. Казах му, че в такава обстановка не е работил, каквато създадохме допреди мача с Миньор. Двубоят, който докара "Левски" до това положение, беше именно с Миньор. Финансово осигурен клуб, абсолютно, безусловно. Без забавяне на плащания нито една минута, нито един ден. Имах среща с Наско Сираков, това е човек, който много съм наблюдавал как работи и не крия, че съм се учил как работи в “Левски”. Поговорихме си, той ми се обади. Винаги сме имали добри отношения помежду си. Какво сме си говорили, предпочитам да си остане помежду ни. Ако той има желание, да го направи, ще ви каже истината. Казах му и на него, че най-правилното решение е Мъри да стане треньор и че сега е моментът всички да покажат, че са левскари и обичат “Левски” и че личните интереси стоят на много по-заден план от клуба.

Аз съм от три месеца тук и малко или повече съм външен човек. Има една приказка, че всяко начало е трудно. Ама такова начало, каквото имам аз в “Левски” не го пожелавам на никого, дори и на враговете си. Оставам с усещането, че аз, който съм 3 месеца тук, страдам и милея повече от хора, които твърдят, че са левскари. Аз нито съм дал, нито съм взел нещо на “Левски”. А тези хора са дали много на “Левски” и като ръководители, и като треньори, а и много са взели. Когато седнахме при Тодор Батков заедно с Мъри започнаха да се водят разговори. Първо по въпросните пари, уточниха се, стана въпрос за какво иде реч. И Тодор Батков декларира готовността си да изплати тези пари, че наистина му ги дължи. След което, може би 15-20 минути, Мъри постави условието, че без Наско Сираков няма да се върне в “Левски”. В този момент им го казах, че аз не приемам за себе си хора, които са свързани дълго време с клуба, изпадат в дребни отношения и интереси, които излизат на преден план. Казах, че не искам да участвам повече в такива неща и напускам “Левски”. Това е истината. Станах и си тръгнах. Казах ви, че ще говоря след няколко часа. За себе си бях категоричен. След няколко часа Георги Иванов е дошъл при Батков, имали са разговор и той ми се обади, върна се и говорихме. Междувременно имахме разговор с хората, които спонсорират “Левски”, казах, нямам нито страх, нито бягам, не се притеснявам от каквото и да е. Принципно в крайна сметка ще стигна до Георги Иванов, който напусна “Левски” и го напусна в името на “Левски”, и му прави чест. Тъй като той постави "Левски" над себе си. Договорили са се с Батков, със съдействието на Лъчо Танев в началото на май той отива на специализация в Барселона. Пожелавам му да е здрав и да не си променя характера.

-Кой официално ще се води треньор срещу Локомотив (София)?
-Викторио Павлов има лиценз, вече са оформени документите му. Това не е най-важното в момента.

-Може ли “Левски” да си позволи конфликт в момент, в който положението е разклатено?
-Апелирах и към двамата - Тодор Батков и Георги Иванов, да не отвръщат на нападките си. Не е нормално да се изяждате помежду си, левскари сте, целият ви живот е преминал тук. Няма по-морално нещо от това Наско и Мъри морално да изразят подкрепата си към Илиан Илиев. Той е изключително талантлив като треньор, човек, който показа сериозни възможности в отбор като Берое. Няколко пъти изпадаше в трудни ситуации, умее да работи. Той е чист и неопетнен в някакви отношения, които са се случили в “Левски” в последните 4-5 години. Заслужава и тяхната подкрепа, един честен и достоен човек.

-Как взехте решение за смяната на капитана?
-Аз му го казах и в съблекалнята на Пламен Илиев, когато го похвалих преди няколко дни. Когато го контузиха с Локомотив (Пловдив) гледката беше ужасна. Всички бяхме притеснени, очаквахме страшни неща. След това разбрахме, че контузията не е тежка, но не беше и лека. Той направи всичко възможно и след 3 дни пази на вратата. Спокойно можеше и да не го направи. В съблекалнята пред всички казах, че го поздравявам, това показва характер. Днес, когато обявих решението си в съблекалнята, им казах, че заслужава подкрепата на всички, включително и на по-опитните. Казах му, че човек, когато има характер на 20 години, се вижда, че ще стане.

-Казахте, че сте искал Станимир Стоилов да е треньор на “Левски” и че сте се учил от Наско Сираков. Какъв беше проблемът двамата да не са на “Герена”?
-Аз съм имал възможността да работя с Андрей Желязков и Георги Василев. Започнал съм да работя в Локомотив на 24 години. Учил съм се от много хора. Когато Мъри постави условието за Наско Сираков, аз си тръгнах от срещата, защото предишният ден Стоилов не каза нищо за Сираков. С Батков говориха само за пари, спортно-технически неща и т.н. На следващия ден Мъри постави условието за Наско. Вероятно знаете, че вчера официално напуснах Общинския съвет на София заради “Левски”, за да имам време. Защото не отделях достатъчно време за колегите си в Общината. От 6-7 месеца имам сериозен бизнес в чужда държава и ми се налага да ходя и до там, от там също идват хора, които и в момента са тук. За мен самият е добре тук да има хора, а аз да идвам 2-3 пъти в седмицата. Да има хора, които да работят. Повярвайте ми, нито ми трябва пост в “Левски”, нито взимам пари от “Левски”, държа да е ясно на всички. Нито взимам процент от продажба на футболисти.

-Как реагираха на всичко това футболистите?
-В момента футболистите трябва да се концентрират за мача в неделя. Съобщих им за всички промени. Футболистите са професионалисти, взимат пари за работата си и трябва да я вършат.

-Кой ще бъде треньор в следващите мачове, кой кара влака в “Левски”?
-Единствено попитах Ясен Петров дали приема предложението. Той е на работа в клуба, скаут е за югоизточна България. Ще се разберем. Като треньор е картотекиран Викторио Павлов. Аз ръководя “Левски”. От днес нататък считайте, че аз ръководя “Левски”. Няма как да не споделям нещата и с Тодор Батков, но аз нося отговорност. Иска ми се да спечелим мачовете до края и да дам спокойствие на Илиан Илиев да работи пълноценно от лятото.

-С какво Йовов и Гаджев си навлякоха гнева вече да не бъдат капитани, опасявате ли се, че това може да рефлектира в съблекалнята?
-Няма гняв към тях. Двамата са наказани за мача в неделя. На единия му предстои да се разбере дали ще играе в следващия сезон. Гаджев сам заяви след мача с Лудогорец, че ще остане в "Левски" до края на сезона, аз съм говорил с него, той иска да бъде трансфериран.

-Има ли вариант “Левски” да не се класира за евротурнирите?
-Не съм отчаян, а разочарован. Можеше да не ми се налага да стоя пред вас и да отговарям на въпросите ви. Да, отборът реално е поставен пред такава опасност , това ще бъде невиждан провал. Но “Левски” от 3-4 години насам няма успехи, няма нищо, което да се е случило. “Левски” сам си създава проблемите, те не ги създават външни фактори, а вътрешни. В конкретния случай основното беше оставката на Костов. Имаше и грешки. През цялото време не приемах, че Левски не може да остане без централен нападател и че не се наложих над Костов да вземем нападател. Костов не пожела да има централен нападател. Ако имахме, може би нямаше да дадем тази пресконференция и да сме на първо място.

-Как виждате представянето на “Левски” до края на първенството?
-Да се опитаме да спечелим мачовете до края на сезона. Това е нашата цел, не може “Левски” да има друга цел. Прочетох по медиите да съм си дал сметка, че това не е Локо (София). Знаех го още преди да дойда. В последните 3 месеца го разбрах стократно.

-Казахте, че най-голямото богатство е публиката. Феновете вече излязоха с декларация, че искат незабавно Станимир Стоилов да се върне.
-Аз досега коментирах. Моментът е труден, “Левски” има нужда от подкрепата на публиката, те трябва да подкрепят, не този, онзи или трети. Оставам с горчивината, че личните интереси стоят над клуба, което не е морално.

-Мъри извиваше ли ръцете на “Левски” с условията, които поставяше? Кога Георги Иванов ви каза, че си тръгва?
-Не искам повече да коментирам тази тема. Нека двамата със Сираков да кажат каквото имат. Решението на Георги Иванов да напусне узря вечерта след мача с Лудогорец. Много атаки имаше към него в последните 3 години. Аз и преди съм бил страничен наблюдател, в крайна сметка прави му чест за държането през цялото време.

-Имате ли предварителен договор с Илиан Илиев?
-Да, имаме договор.

-Не можахте ли да убедите Илиан Илиев да поеме отбора сега?
-Бъдете убедени, че в момента ще падне напрежение върху него в работата му с Берое. Неговото желание беше да се обяви новината след края на сезона. Той има ангажимент към Берое и това, което ми каза в прав текст, имам морален ангажимент към феновете и новото ръководство на Берое.

-Водихте ли паралелно разговори и със Станимир Стоилов?
-Имаше и трети човек. Всеки един знаеше, че говоря с другите. Аз съм много честен човек и винаги говоря истината на хората в очите. Може и да греша, но съм такъв.

-Илиан Илиев постави ли ви някакви условия?
-Не, Илиан Илиев постави условия да станем силен отбор и да вземем силни футболисти. Вече имаме имена и хора, които трябва да гледаме и преговаряме.

-Може ли да има конфликт между Илиан Илиев и Тодор Батков?
-Илиан има характер, за да си тук, трябва да имаш характер. Да, аз водих лично преговори, но и Тодор Батков беше уведомен.

-Защо се стигна до назначаването на Гонзо като треньор и последващите загуби, а не се намери друг вариант набързо да поеме отбора?
-Това е “Левски”, не е сериозно. Той си даваше прекрасно сметката, както и аз, че при две загуби в следващите два мача – с Литекс и Лудогорец, какво може да се случи. Пое отговорността и прояви характер. Това е решението, което взехме.

-Вие направихте ли всичко възможно да убедите Георги Иванов да остане в “Левски” и смятате ли, че Ясен Петров и Викторио Павлов са най-удачният вариант да довършат сезона?
-Ясен още не е дошъл в София. Той се ангажира да помогне, дори не сме говорили да е старши треньор. “Левски” за този сезон вече има четирима треньори, давате ли си сметка. Да не говорим, ако върнете назад 2-3 години, колко треньори са се сменили. Това текучество води до това, което се случва в момента. Целта пред отбора е да спечели мачовете до края, да се класира за Европа. Ако може да се класираме на първо място, ще е добре, но...Защото както бяхме с равни точки с Лудогорец преди една седмица, така и сега сме на 5-о място. Всичко може да се случи.

-Списъкът с нови играчи от Илиан Илиев ли е даден, или от скаутите?
-Знаете, че Дончо беше във Франция миналата седмица, за да гледа нови играчи. И Илиан Илиев ще трябва да ги одобри, за да работим заедно.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ