ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Ивайло Марков е голямата изненада сред избраниците на селекционера Младен Кръстаич за старта на квалификациите за Евро 2024. 25-годишният защитник е футболист на втородизионния Подбескидзе (Белско-Бяла, Полша).

Марков е юноша на Славия. У нас е познат с игрите си за Локомотив (Пловдив) и Царско село. Мина и през израелския Апоел (Хадера), а от тази зима играе във втора дивизия на Полша. 

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

Пред камерата на БЛИЦ TV софиянецът обясни, че не е очаквал да стане национал на България и е благодарен на треньорския щаб начело с Младен Кръстаич, че са забелязали доброто му представяне с екипа на Подбескидзе. 

- Иво, поздравления, че вече си национал. Изненадан ли си от повиквателната и кога за първи път разбра, че ставаш част от отбора?
- Благодаря. Не съм имал никакви очаквания. Фокусът ми винаги е бил да работя и да се развивам. Радвам се, че трудът ми е оценен. Радвам се, че съм тук и се надявам да помогна на отбора с каквото мога в предстоящите квалификации.

- Осъзнаваш ли колко тежи гербът на родината и какво ще дадеш за България?
- Всеки футболист знае каква отговорност е да играеш за родината си. Тук съм, за да помагам с каквото мога, каквото се изисква от мен. Напълно готов съм да дам всичко от себе си. 

- В Полша играеш редовно, но все пак си във втора дивизия. Кой те е забелязал, за да получиш повиквателната за националния отбор, знаеш ли?
- Това е въпрос към треньорския щаб. Те са хората, които анализират и следят нашето представяне. Моята работа е изцяло и единствено на терена - да се подготвям, развивам и трудя. Всичко останало не зависи от мен. 

- Как те приеха момчетата? Играл си в Славия, Локомотив (Пловдив) и Царско село, сигурно познаваш повечето от съотборниците си в националния отбор?
- Да, с почти всички се познавам. С голяма част сме били съперници, играл съм срещу тях, така че нямам проблем.

- Огромна ли е разликата между второто ниво в Полша и българската Efbet Лига?
- Не бих казал. Да, има разлики в стила на игра. Който желае и се интересува, може да погледне някой мач и да се запознае с нивото и стадионите, за да се увери за какво ниво става въпрос. 

- Преди това игра няколко месеца в Израел за Апоел (Хадера). Беше ли съперник с Младен Кръстаич, който водеше Макаби (Тел Авив)? (б.р. - Марков е титуляр при загуба с 0:2 от тима на настоящия селекционер на България - на 12 март 2022 г.)
- Мисля, че да. Играх един мач срещу Макаби (Тел Авив), в който той беше начело на съперника. 

- Сигурно е трудно да се каже, че тогава те е забелязал?
- Нямам представа, трябва да го попитате. И тогава, както сега, бях фокусиран върху себе си, да се представям добре за моя отбор, да помагам, да давам всичко от себе си. Това е единственото нещо, което ме интересува.

- Непознат си за част от феновете на футбола, разкажи повече за себе си.
- От София съм, юноша съм на Славия, където прекарах най-голямата част от футболното ми израстване. Преминах през няколко отбора от българския елит - Локомотив (Пловдив) и Царко село. Радвам, че получих възможност да изляза в чужбина, за да продължа да се развивам като футболист и човек. 

- Има ли вариант отново да заиграеш в България, преди време беше желан и от Левски, какво се случи тогава?
- Казвал съм го доста пъти вече, не искам пак да се връщам. Не е имало нещо сензационно.

- Смяташ ли го за изпуснат шанс, че не си заиграл в Левски?
- Не мисля за миналото. Фокусът ми беше да продължа развитие в чужбина. Дали е било за добро - времето ще покаже. Сега не мога да кажа дали бих заиграл отново в България. Футболът е изключително динамичен, нищо никога не се знае, така че не изключвам никаква възможност.

- Радваш ли се на по-особено внимание, след като вече си част от националния отбор?
- Свързват се хора с мен, поздравяват ме. Но не бих казал, че има някакво по-различно внимание към мен. Всичко е нормално. Здраво стъпил съм на земята. Опитвам се да се фокусирам върху важните за мен неща. Не обръщам внимание на странични неща, които реално нямат никакво значение.

- Знаеш няколко езика, учил си доста, долкото зная...
- Да, завърших Испанска езикова гимназия в София. Там научих до голяма степен част от езиците, които владея - английски, испански и руски. До някаква степен вече научих и полския. Първото, което научих на полски, беше "добър ден".
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: ДИМИТЪР ПАТАРИНСКИ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ

Нашата група в квалификациите за Евро 2024