Лудогорец прави фурор вече не само в България, не само в Лига Европа, но попадна и в Шампионската лига. Там, при най-големите, тимът не го тупат като брашнян чувал. Напротив – първо изпоти Ливърпул насред “Анфийлд”, после и Реал в София. И ако не беше съдийството, щеше да е спечелил първата за страната ни точка в най-комерсиалния футболен турнир.
 
Днес обаче вместо Лудогорец на същото място можеше да бъде ЦСКА. И тъй като разградският тим и неговият собственик Кирил Домусчиев са изключително актуални – както позитивно, така и негативно, ще припомним на нашите читатели, че сега 45-годишният бизнесмен би трябвало да е начело на “червените”. Някои фенове на ЦСКА не спират да хулят и да атакуват Домусчиев, но нека знаят истината за събитията отпреди три-четири години. БЛИЦ не само ще припомни, но и ще разкрие подробности, макар и със стара давност.
 KAMATA_1.jpg
Кирил Домусчиев бе част от Надзорния съвет на ЦСКА. Влезе там, след като “Титан” купи клуба от Прамод Митал и Александър Томов. Идеята му е да помогне на клуба, макар че не притежава даже и една акция. Почти неизвестен е фактът, че на няколко пъти Домусчиев вади от собствения си джоб пари, макар и незначителни, за да закърпи тежкото положение на “Армията”.
 
Той е цесекар от малък, а брат му – Георги е фен на Левски. И до днес помни златните години на ЦСКА в периода, когато Аспарух Никодимов е треньор на отбора. Мачовете, които завинаги са се запечатали в съзнанието му, са три. Победата на Ливърпул с двата гола на Стойчо Младенов, успехът с 4:3 над Байерн в полуфинала за КЕШ, когато любимият му отбор в 18-ата минута вече води с 3:0. Тогава Кирил няма навършени 13 години. Много ярък е и споменът от 5:0 над “Левски” – 1 октомври 1989 година.
 
Домусчиев помага на ЦСКА, докато е заместник-председател на Надзорния съвет, но вижда, че нещата не вървят. Че няма бъдеще. През пролетта на 2010 година той води продължителен разговор с Димитър Борисов и Иво Иванов. Предлага няколко варианта за финансово спасение на “червените”, но те така и не са реализирани по независещи от него причини. И през юли същата година напуска ЦСКА. Месец по-късно – на 24 август 2010 година в БЛИЦ излиза новина, на която първоначално никой не обръща внимание. Заглавието е следното: “Напуснал ЦСКА купи футболен клуб”, а в подзаглавието пише: “Кирил Домусчиев стана собственик на Лудогорец, налива здраво пари”. По-надолу в текста четем следното: “41-годишният Домусчиев е решил да налее много пари в разградския тим, който влезе по административен път в Източната “Б” група. Миньор (Раднево) се отказа от участието си във втората ни дивизия и неговото място зае Лудогорец. Домусчиев имал амбицията да вдигне на крака отбора от Североизточна България и обещал финансово спокойствие както за треньорския щаб, така и за футболистите.”
 
Въпреки началото на новия си проект бизнесменът не спира да мисли за ЦСКА. През февруари 2011 година той решава да изостави разградската си идея и да се завърне на “Армията”. Но не на синекурна длъжност, а като бос. Не купувайки 10, 20, 30 или 50% от акциите, а целия пакет.
 
Домусчиев се среща с Димитър Борисов и Иво Иванов в офиса на фирма “Титан”. Разговорят дълго – над 3 часа. Бизнесменът е запознат с дълговете на “червените”, но иска пълна справка. Обявява, че е готов да поеме многобройните разходи, които тогава са около 10 милиона лева. “Титаните” обаче имат едно условие. Много важно и ключово, което се оказва огромна бариера. Настояват за допълнителни 5 милиона евро, обявявайки, че това е цената на ЦСКА.
 
“Дълговете са си дългове, но клубът си има цена. Не може да го дадем - без никакви пари, въпреки че си готов да покриеш борчовете”, отсичат в един клас Димитър Борисов и Иво Иванов.
 
Преговорите стигат в задънена улица и са отложени за след няколко дни. На новата среща обаче така и не се стига до споразумение. Излизайки от офиса на “Титан” Домусчиев казва следното: “Исках да поема ЦСКА, но ще се задоволя с Лудогорец. Бъдете сигурни, че един ще ви задмина!”.
 KAMATA_2.jpg
Гърнетата се усмихват иронично, не вярвайки на думите на Домусчиев. Всички знаем какво се случи впоследствие - Същата година (2011) Лудогорец влезе в "А" група, а после стана три пъти поред шампион, направи пробив и в Европа. Знаем и какво се случва в момента - къде е Домусчиев, къде са Димитър Борисов и Иво Иванов и къде е ЦСКА….
 
Ако тогава се беше стигнало до споразумение, вероятно ЦСКА днес щеше да е на мястото на Лудогорец и освен с Хасково и Монтана щеше играе с Реал (Мадрид) и за пореден път с Ливърпул. Но е било писано друго…/БЛИЦ

ludog.JPG


ludog1.JPG