Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Националните отбори на България и Италия са заставали неведнъж един срещу друг, но в рубриката “БЛИЦ АРХИВ” ще обърнем специално внимание на контролата от 1991 година. На 25 септември нашите бият “скуадра адзура” с 2:1. Мачът се играе пред обидно малко зрители на Националния стадион “Васил Левски”. Едва 20 000 идват на трибуните. Причината едва ли е само проливният дъжд, който се изсипва над София сутринта и в ранния следобед, а даже и по време на самата среща.
 
Мачът ще се запомни с победата, която постигаме, макар и в контрола. Но и с още някои неща... С червените картони на Любо Пенев, Трифон Иванов и Джанлука Виали, както и със спречкването между Туньо и Роберто Манчини. И не на последно място – лафовете на Димитър Пенев.
 
“Адзурите” пристигат с надуто самочувствие в София. Та те са от звезди нагоре – като почнеш с вратаря Валтер Дзенга, преминеш през Франко Барези и Паоло Малдини, преминеш през Манчини и Тото Скилачи, и стигнеш до Виали и самия Роберто Баджо.
ITALIA_02.jpg
И ние обаче не отстъпваме. Ицо, Любо, Емо са в състава. Барабар с Балъков, Наско Сираков, Ники Илиев, Боби Михайлов, Хубчев и, разбира се, вездесъщият Трифон Иванов.
 
Двойка централни защитници са Туньо и Ники Илиев, Илиян Киряков е ляв бек, а отдясно действа Петьо Хубчев. В деня на мача Пената тръгва да прави разбор в съблекалнята, където настава пълен смях. Тогава той за първи път се обръща към Златко Янков със: “Златков”, а след направената му забележка Пената леко си надига очилата и казва: “Е, хубо,  все тая. Той ме разбра, нали?!”. Там е работата, че Пената много не го разбират, защото нарежда на Трифон да пази “Баджов”. Демек – Роберто Баджо. Помощниците на Чичо Митко тактично се изкашлят и го поправят, показвайки тимовия лист на италианците – Роберто Баджо не е сред титулярите. Но великият Стратег пак не пада на земята и отсича: “Добре де, той все някога ще влезе, де ше ходи, та да не влезе. И като влезе, изяж го, Трифоне!”. И съблекалнята се съдира пак от смях.
 
Още в 8-ата минута Сираков подава на Любо Пенев, който финтира Чиро Ферара и връща топката към Емил Костадинов. Коща с елегантен удар бележи за 1:0. Малко след това обаче настоящият ни селекционер се поддава на провокация на Масимо Крипа. Италианецът тихо започва да псува Любо. Чичовото подивява и му забива един ритник в пищялките. Сръбският рефер Бабарогич автоматично вади червения картон и националите остават с човек по-малко.
 
До почивката Емо Костадинов отправя топовен шут, отразен с мъка от Дзенга. После Ники Илиев бие красиво под гредата, но италианският страж е отново на мястото си. Италианците се сепват в края на полувремето, когато ни обсаждат, но Борислав Михайлов е заключил здраво вратата ни. А и Туньо не дава много, много да припарват около наказателното поле. В 37-ата минута Трифон се счепква с настоящия мениджър на Манчестър Сити Роберто Манчини. Търновецът прави от ония шпагати – уникалните, при които уж ти влиза зверски с двата крака, а изведнъж, без да усетиш нищо, сякаш с пинцета ти измъква топката. Манчини обаче се запревива като примадона на тревата и иска фаул. Реферът не отсъжда нищо, а Туньо заплашително размахва пръст на Роберто. Манчини се надига и тръгва да хваща Трифон за фланелката. Груба грешка, защото здравата търновска глава на “железния” защитник се стоварва върху тази на италианеца. Сръбският съдия обаче си затваря очите и не показва картони на нито един от двамата.
ITALIA_12.jpg
През второто полувреме Италия се втурва да изравнява, а треньорът Вичини, изнервен максимално, се подхлъзва и едва не пада на пистата, докато дава наставления. “Скуадрата” е попарена с още един гол. Забива го Камата от дузпа. Ицо елегантно се измъква от двама италианци и пуска великолепен пас към Сираков. Наско нахлува в наказателното поле, където е посечен от влезлия като смяна вратар Джанлука Палиука. Дузпа! Зад топката застава асът на Барса и голът е сигурен – 2:0!
 
Пет минути по-късно след едно меле в големия пеналт истинският Принц на Рим – Джузепе Джанини, намалява резултата.
 
До края нищо особено – напън на “адзурите” и здрава битка на нашите в защита, водени от великия Туньо. В самия край Трифон си намира друг италианец, с който се поступва – Виали. Този път реферът не прощава – гони и двамата.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ

25 септември 1991 година, контрола
БЪЛГАРИЯ – ИТАЛИЯ 2:1
 1:0 Емил Костадинов (8), 2:0 Христо Стоичков (50-д.), 2:1 Джузепе Джанини (55)
 
БЪЛГАРИЯ: Б. Михайлов, Хубчев, Тр. Иванов, Киряков, Н. Илиев (69-З. Раков), Зл. Янков, Ем. Костадинов (83 – Лечков), Стоичков, Л. Пенев, Сираков (52 – Г. Георгиев), Балъков. Треньор: Димитър Пенев
 
ИТАЛИЯ: Дзенга (Палиука), Ферара, Малдини (58 – Де Агостини), Барези, Виерховод, Крипа, Ломбардо (58 – Скилачи), Еранио (44 – Берти), Виали, Джанини, Манчини (46 – Р. Баджо). Треньор: Адзелио Вичини
Ст. “Васил Левски” – 20 000 зрители
Съдия: Бранимир Бабарогич (Югославия)
Жълти картони: Хубчев, Г. Георгиев, Виерховод, Виали
Червени картони: Л. Пенев, Тр. Иванов, Виали