Капитанът на Амиго Северозапад Владимир Бахъров коментира предстоящите мачове на тима в Шампионската лига, които ще се играят в зала "Арена София" между 21 и 24 август.  

- Влади, какво е чувството да си капитан на българския футзал шампион в мачове от Шампионската лига?
- Усещането е наистина уникално и страхотно. Да си лидер на такъв отбор с всички тези талантливи момчета е голяма чест и отговорност. Всичко, което сме постигнали, е благодарение на нашия чудесен колектив. 

- Предстои да се изправите срещу шампионите на Швейцария, Уелс и Сан Марино. Как оценяваш групата и шансовете на Амиго Северозапад да продължи към основния етап на квалификациите?
- Постоянно коментираме помежду си предстоящите мачове и мога да кажа, че всички са много здраво стъпили на земята. И все пак по мое лично мнение имаме страхотна възможност да прескочим предварителния кръг на квалификациите. Смятам, че жребият бе благосклонен към нас и групата е напълно преодолима. Разбира се, като казвам това, искам да подчертая, че не сме в позиция да подценяваме никого. Но на фона на другите групи жребият бе доста добър за нас.

- Има ли фаворит в групата според теб?
- За мен ние сме фаворит – най-вече от гледна точка на факта, че сме домакини и отборът се развива във възходяща линия. Иначе поне на хартия, що се отнася до ранкинга на УЕФА, най-изявен е отборът на Минерва от Швейцария.

- Освен 1-2 гола, смяташ ли, че има нещо друго, което не ви достигна, за да прескочите групата миналата година?
- Със сигурност не ни достигна и малко опит в ключови моменти. Но този опит идва с такива мачове на най-високо ниво, както и в решителните срещи от вътрешното първенство, в които се рашава титлата. Надявам се да покажем и на терена, че вече сме придобили повече опит и самочувствие.

- За теб лично коя е най-силната страна на този отбор на Амиго Северозапад?
- Без никакво съмнение – колективът. Ако погледнете и мачовете ни през последната година – в т.нар. дербита – често сме се оказвали догонващи в резултата, но сме успявали да го обърнем в своя полза и в крайна сметка да спечелим. И всичко това е ставало благодарение на страхотния отборен дух.

- Ако погледнем малко по-генерално, къде се намира според теб България на европейската футзал карта в момента?
- За съжаление не сме на много високо ниво. Виждаме, че и във футбола не сме там, където искаме да бъдем. От гледна точка на организация, на развитие има още много какво да желаем, но пък в последните 1-2 години нещата започнаха да се случват – лека-полека и стъпка по стъпка. Поддържаме постоянна връзка с Българския футболен съюз, но тук е мястото да кажа, че развитието на нашия спорт е отговорност и на самите клубове. Не може постоянно да хвърляме обвинения към федерации. Знаете, че на българина винаги някой друг му е виновен. А трябва всеки първо да си погледне в собствената паничка. И всички заедно да тръгнем напред. С треньора Делян Койчев пътуваме и по различни конференции в чужбина и виждаме как се случват нещата там – хората са съперници на терена и дори и след седмица да играят едни срещу други, това не им пречи да обменят опит помежду си и да си помагат постоянно. Ето защо тук трябва да се обединим. Да не говорим, че при нас, в българския футзал, пирамидата е малко обърната – тук децата не започват да тренират директно футзал, а всички започват с футбол. След това на 22-23 г., когато вече са изградени футболисти, се прехвърлят към футзала и тепърва се запознават с правилата на този спорт. В чужбина си имат собствени академии, които развиват футзала от най-ранна детска възраст. 

- Говорейки за бъдещето, докъде се простира потенциалът на Амиго?
- При нас се работи с дългосрочни планове. Имаме цели, които искаме да постигнем в следващите няколко години, а не само да гоним краткосрочни резултати. Разработили сме своя визия и си я следваме неотлъчно. Колкото до предстоящите мачове от квалификациите на Шампионската лига, дай боже, да отидем в основния кръг. За вътрешното първенство пък се надявам да привлечем колкото се може повече отбори да участват. Отделно дано успеем да популяризираме спорта чрез телевизиите. Имаме идея да създадем и детски отбор, своя школа. Убеден съм, че ще успеем да реализираме всички тези планове и идеи.

- И последно – какво искаш да кажеш на футзал феновете в България преди старта на квалификациите в Шампионската лига? 
- Искам да им кажа да ни гледат и да ни подкрепят максимално. Мачовете ще бъдат предавани и по телевизията – по БНТ 3, в случай че не могат да дойдат в зала “Арена София” и да ни подкрепят на живо. Но ако имат възможност да присъстват на трибуните, призовавам ги да го направят, да доведат приятелите си и семействата си, защото им обещаваме да се получи истински футзал празник!