Един от най-добрите български треньори в последните двайсетина години Димитър Димитров – Херо винаги има какво да каже, когато стане дума за националния отбор. Бивш селекционер на “трикольорите”, при него дебют правят Стилиян Петров и Мартин Петров. Именно за двамата лидери и състоянието на националния отбор Херо говори пред БЛИЦ:

-Г-н Димитров, дойде краят на Стилиян и Мартин Петрови в националния отбор?
-Така е, всеки футболист има право на свой избор. Нека да го уважаваме. Стенли беше казал още миналата есен, че след края на настоящите квалификации ще спре да играе за националния.

-И двамата дебютират по ваше време. Какво си спомняте, когато повикахте за първи път Стилиян Петров?
-Него взех първи от двамата. Беше за една контрола с Мароко през есента на 1998 година. Тогава Стенли не беше основен играч в ЦСКА, викаха го в младежкия национален отбор. Аз обаче го налагах при мен, в мъжете. Отнесох много критики заради това. Знаете какво е да повикаш в националния отбор момче, което не е титуляр в клубния си отбор.

-С какво ви спечели Стилиян преди 13 години?
-Още тогава беше борбен, интелигентен играч. Затваряше добре зоните, четеше играта и ходовете на съперника. Малко такива момчета имаше тогава. Страхотен професионалист, който се доказа в следващите години.

-А Мартин Петров? Той също заигра в националния за първи път, когато вие бяхте селекционер.
-Той дебютира срещу Англия през 99-а, когато си изкара червен картон. По мое време дадох път в отбора на Георги Пеев, Илиян Стоянов и още момчета, които след това дълго време бяха основата на тима.

-За Стилиян беше ясно, че се отказва. Сякаш изненадата е около Мартин Петров. Самият той каза, че няма намерение да се оттегля от националния отбор.
-И аз така знам. Сигурен съм обаче, че ако повикат отново Мартин Петров, той ще се отзове и отново ще играе за България.

-Прав ли е Лотар Матеус да не разчита на тях за контролата с Беларус?
-Ако е истина, че не ги вика, за да гледа по-млади момчета, оправдавам решението му. Наистина, това е контрола, а Стилиян и Мартин нямат нужда от излишно разкарване. Ако обаче има нещо друго, това ще бъде лошо.

-Какво имате предвид? Може ли някой да е решил да бъдат прекратени кариерите им в националния преждевременно? Знаем колко критики отнесоха заедно с Бербатов, че са провалено поколение.
-Това не мога да го коментирам. Ние, българите сами изгонихме Бербатов, Стилиян и Мартин от националния отбор. Ще ви кажа нещо, с което наистина съм се гордял като българин. Докато работих в Саудитска Арабия ме спираха хора, за да ме питат за Митко Бербатов. Това ми правеше удоволствие. Значи хората го оценяват, а ние – не. Това е болното. В Англия и тримата са оценени, ние ги плюваме постоянно. Българинът е такъв, оценява труда на другия, но не защитава своята гордост.

-Боби Михайлов и Лотар Матеус говорят за подмладяване на националния отбор. Сега ли е времето да бъде направено такова нещо?
-Не искам да влизам в полемики с Боби Михайлов и Матеус. Какво обаче означава подмладяване? Всеки треньор си има начин на мислене, аз може би съм малко по-различен. Никога не бих се отказал от услугите на Стилиян и Мартин, както и на още няколко момчета, които незнайно защо бяха забравени за националния. В случая няма никакво значение от годините. Това е национален отбор, в който се викат тези хора, които са в най-добра форма. Няма значение дали е на 20 или на 35 години. Щом може, нека да помогне. Няма смисъл да изброяваме футболисти, които от години играят в чужбина, а знаем какво е нивото на почти всяко едно първенство. Естествено, че е по-високо от нашата “А” група. Значи те има с какво да помогнат на България. Един Георги Пеев. От години е основен играч на Амкар, треньорът му е доволен и постоянно го хвали. Когато аз започнах да го налагам преди години, не беше титуляр в Динамо (Киев), но видях, че има качества. Ако ще се прави подмладяване, няма логика например да бъде викан Маркиньос, който е на 30 години. Това обаче си е решение на БФС и Матеус, щом така са сметнали за добре, така да бъде.

-Трябва ли германецът да остане начело на националния отбор и за следващите квалификации?
-Аз искам той да остане. Нека да ни води чужденец. Всички обичат да плюят българските специалисти. Добре е Матеус да остане, за да се види дали проблемът наистина е в слабите български треньори или някъде другаде.

-И вие ли мислите, че квалификационната група за Световното през 2014 година е много тежка?
-Чакайте малко. Когато аз бях треньор и играехме квалификации за Европейското през 2000 година, в една група бяхме с Англия, Полша, Швеция и Люксембург. Да не би Полша и Швеция да са по-слаби отбори от Дания и Чехия. Тогава никой не говореше за много тежки и непреодолими групи, работехме, за да се класираме на голямо първенство. От няколко години се примирихме, край, предадохме се. Много бързо свалихме летвата и всички групи ни се виждат много трудни.

-Преди години обаче играхме на три големи първенства поред.
-Така е, но от тогава не направихме нищо, за да повторим подобно участие. Лежахме на стари лаври, на приказки и спомени. Не направихме един стадион, използвахме старите бази, а хората в Европа се развиваха. Играхме на Европейското през 2004-а и това беше.

-Имаме ли шансове за Световното през 2014-а в Бразилия?
-Като фен се надявам да имаме, иска ми се да се класираме. Много е рано да се говори, но ще ни бъде много трудно.

-Записахте победа начело на Черноморец на старта на “А” група срещу Калиакра. Доволен ли сте?
-От успеха, да. Ще ми се обаче още да покажем като игра и сработване на терена. Знаете, че правех отбора в движение, в последния момент. Половината играчи картотекирахме в последния момент, останалите не успяхме по различни причини. Имам много нови момчета, тъй като миналата година играеха предимно чужденци. Тях обаче трябваше да ги освободим, тъй като не се вписват в новия ни бюджет.

-Предстои ви гостуване на ЦСКА.
(смее се). Знаете колко ме обичат “червените” фенове. Сега сериозно, наистина уважавам всеки противник. Ще се опитаме максимално да ги затрудним.

-Тежък старт за Черноморец, след мача с ЦСКА играете с Локо (Пловдив) и Берое.
-Ако имаш отбор, няма тежка програма. Работим всеки ден и се стремим да извлечем максимума от всеки мач.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ