Христо Стоичков е предложил Хосе Мари Бакеро за треньор на националния отбор, научи БЛИЦ. Камата е близък приятел с бившия испански национал от времето, когато двамата бяха футболисти на Барселона. Самият Стоичков няма желание да се завръща начело на “лъвовете”, след като остана с негативни впечатления от престоя си като селекционер от 2004 до 2007 г.
 
Днес Бакеро напусна треньорския пост на Полония (Варшава), след като постигна взаимно съгласие с ръководството на клуба. Испанецът пое тима от полската столица в края на 2009 г. и го спаси от изпадане. Сега той е свободен да поеме националния ни отбор.
 
Под негово ръководство Полония записа силен старт на новия сезон в Екстракласа-та и постигна четири поредни победи. В неделя обаче допусна поражение с 1:3 при гостуването си на Корона (Киелце) и се срина от първо до четвърто място в класирането.
 
Треньорската кариера на Бакеро започна преди 5 години, когато пое втория отбор на Малага. През есента на 2005 г. бе назначен начело на Реал Сосиедад, но бе уволнен след едва седем мача. През октомври 2007 г. се присъедини към щаба на Роналд Куман във Валенсия, но напусна след уволнението на холандеца през април 2009-а. Асистент на Хосе Мари Бакеро в Полония бе неговият брат Йон.
 
Бакеро бе у нас преди година и половина при откриването на новата зала на футболната академия на Стоичков в Етрополе./БЛИЦ