В 10 часа днес ще се проведе първото заседание на временната комисия към БФС, която ще обсъжда казуса "Литекс". Тя беше сформирана след последното заседание на Изпълкома на футболния съюз и е оглавена от юриста Михаил Касабов.

Комисията трябва да установи дали има основания молбата на Гриша Ганчев за преразглеждане на решенията на Дисциплинарната и Апелативната комисия за изхвърлянето на Литекс от "А" група заради напускането на мача с "Левски" от последния кръг, пише "24 часа". Тя беше внесена лично от бизнесмена на последното заседание на Изпълкома.

Подобна санкция няма никъде, освен в България. Тя беше въведена през 1996 г., след като тогавашният президент на "Левски" Томас Лафчис изведе отбора във финала за Купата срещу Славия. След заседанието на Изпълкома Йордан Лечков сподели, че се търсят европейските практики в подобни случаи. Комисията трябва да вземе окончателно решение в 7-дневен срок, след което да се свика нов Изпълком за крайно решение по сложния случай. Ако санкцията бъде потвърдена, то "А" група ще остане с девет отбора. Така България ще се нареди непосредствено зад Андора по малобройна елитна група. В първенството на микродържавата участват 8 тима. В Гибралтар например участват 10, колкото бяха и у нас, а в Люксембург за титлата се борят цели 14 тима.

Председателят на временната комисия към БФС по казуса "Литекс" и вицепрезидент на централата Михаил Касабов определи като много сложно положението на ловчанлии. "Събираме се в 10 часа и започваме веднага работа, тъй като нямаме време. Целта е да съберем мнения и да преценим какво да предложим на Изпълкома, който ще вземе окончателното решение. Ситуацията не е приятна. За футбола ни не е хубаво "А" група да е от девет отбора. Трябва да видим къде е вината. Трябва да изработим мнение, за да може да решим после на Изпълкома така или така да действаме. Трябва да се намери най-доброто решение за футбола. Литекс започва подготовка на 8 януари, така че до тогава ще има яснота", заяви пред "Тема Спорт" Михаил Касабов.

"Комисията е от 9 души. Първо ще ги запозная един с друг и след това ще обсъдим нещата. Поканени са генералният секретар на БОК Белчо Горанов, членът на Арбитражния съд в Лозана Ивайло Дерменджиев, членът на Апелативната комисия към УЕФА Ивайло Ивков, председателят на ПФЛ Стефан Капралов, представител на синдиката на футболистите, Атанас Караиванов от името на притежателя на телевизионните права "Футбол Про Медия", човек от спортното министерство... все хора с опит. Поканили сме и адвокат на Литекс - Румен Константинов. БФС винаги е имал за цел да работи в интерес на футбола и клубовете", коментира още Касабов.

По повод исканата от "Левски" оставка на ръководството на БФС той припомни, че процедура за смяната му съществува и това задължително минава през свикването на Конгрес.

"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016