Българският първенец Лудогорец вече има известна яснота относно потенциалните си съперници в първия квалификационен кръг на Шампионската лига. „Орлите“ ще са сред поставените отбори на този етап от турнира, тъй като имат коефициент 23,000 точки. Разградчани ще научат първия си съперник на 14 юни, когато е жребият за първия етап от квалификациите.

За момента са ясни шест от общо 17-те тимове, които ще бъдат в урната на непоставените. Това са Шахтьор Солигорск (Беларус), Клаксвик (Фарьорски острови), Тобол Костанай (Казахстан), Шклупи (Албания), Рига (Латвия) и Динамо Батуми (Грузия). Все още под съмнение е участието на Шахтьор Солигорск, тъй като УЕФА не е взела решение дали ще продължи рестрикциите над руски и беларуски отбори заради войната в Украйна.

Сред най-сериозните отбори, който ще бъдат сред непоставените се очаква да бъде шампионът на Полша. В местната Екстракласа три тима водят сериозна битка за първото място. Раков (Ченстохова), Лех (Познан) и Погон (Шчечин) са разделени от три точки. Нито един от трите тима обаче няма коефициент, който да го извади сред поставените.

3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

Неприятна изненада може да дойде и от шампионите на Швейцария и Израел. Там няма яснота в коя урна ще попаднат отборите. По-голяма е вероятността да бъдат сред поставените. В швейцарската Суперлига сигурен шампион изглежда Цюрих, който има 13 точки аванс пред Базел. В израелската Лигат Ал лидер е Макаби (Хайфа) с шест точки повече от Апоел (Беер Шева).

От предварителния кръг за следващата фаза ще продължат два отбора, които със сигурност ще бъдат сред непоставените в първия квалификационен кръг. Там участват Левадия Талин (Естония), Викингур (Исландия), както и шампионите на Андора и Сан Марино.

Все още неясно е позиционирането в урните на спечелилите вече шампионски титли Линкълн Ред Импс (Гибралтар), Шамрок Роувърс (Ейре) и Зрински Мостар (Босна и Херцеговина).

Ако Лудогорец преодолее първия квалификационен кръг на Шампионската лига, ще се осигури поне още шест мача в евротурнирите. Българският шампион ще е поставен и във втория етап от квалификационната фаза.

При отпадане във втория квалификационен кръг на ШЛ, „орлите“ ще отидат в третия на Лига Европа. Ако бъде елиминиран и от там, отива на бараж за груповата фаза на Лигата на конференциите. Така „орлите“ имат огромни шансове за ново участие в групова фаза на евротурнирите.

Първият мач на Лудогорец в квалификациите на Шампионската лига ще бъде на 5 или 6 юли, а реваншът на 12 или 13 юли.

Еfbet Лига - сезон 2021/2022
Купа на България - сезон 2021/2022