Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков за пореден път отговори на нападките на Любослав Пенев по негов адрес. Героят от САЩ`94 гостува в предаването "120 минути" по btv - точно там, където вече бившият национален селекционер даде скандално интервю и нападна бившите си колеги. Лечков намеси и предшественика на Пенев - Лотар Матеус. Той каза, че двамата са говорели впоследствие за скандали, след като са били уволнени от поста си, което според него ги прави "дребни душички".

А думите му срещу германеца бяха заради твърдението му в биографична книга, че националният ни отбор е участвал в уреден мач, визирайки приятелската среща с Естония, която беше извадена от официалната статистика на ФИФА.

"Аз от всичко през седмицата разбрах, че Лечков е виновникът за лошото в българския футбол. С какво преча аз? Бербатов сам се отказа, защо аз да се обяснявам? Не съм имал никакви намеси за него, а даже и никой не ме е питал", коментира Лечков.

Той говори и за критиките към БФС заради слабите резултати на националния отбор. "Напълно естествено отговорността е и наша, но все пак живеем в правова държава. Има си Конгрес, там се избира ръководство. Самите ръководители не съм ги виждал някъде да играят. Ние имаме ли проблеми, питам? Когато дойдохме нямаше и стотинка в касата на футболния съюз. Беше продънена, а вижте сега как е. Осигуряваме най-добрите условия на футболистите и треньорите. Искам някой да ми посочи по какъв начин можем да постъпим по-добре. Осигурили сме им и база, тя ще е готова догодина. Ние сме обезпечили този национален отбор и до там е нашият ангажимент. Затова наемаме треньори и те си носят отговорността", каза Лечков.

"Колкото до критиките за часа и цените на билетите за мача с Малта - Лудогорец същото време ли беше в Шампионската лига? А видяхте, стадионът беше пълен на техния мач, а на Малта имаше много малко хора. Просто такъв е определеният от УЕФА час - 21:45. За билетите, да, направили сме грешка. Но за националния отбор не се ли дават повече пари, за да го подкрепиш. А от къде да дойдат парите за издръжката", продължи вицепрезидентът на БФС.

"Все още твърдя, че футболистите бойкотираха Пенев. Няма как да ме убедите, че нашите играчи не могат да бият Малта. Ако ми докажете, че срещу Малта можем да играем толкова, значи нещо бъркаме", каза Лечков.

"Няма как да подадем оставка, футболът ни ще загуби, ако го направим, защото полека-лека си постигаме целите. Това, което сме поели като ангажимент на Конгреса, го следваме във възходяща линия", заяви още Лечков.

"Не съжалявам за уволнението на Пенев. Не мога да бъда сигурен, че националният отбор е участвал в уреден мач. Но Матеус ги твърди тези неща, когато е уволнен и си е взел всички пари от БФС. Защо не ги казват навреме тези неща? Дребните душички казват впоследствие нещата. Аз ги казвам веднага, на момента, и затова обирам негативите. Защо не ги казват, докато са на работа, на топлото местенце и си взимат парите", попита Лечков, който преди дни изтъкна, че през годините е дал общо 30 милиона лева за футбола - "Мои пари са това", отсече бившият кмет на Сливен след намек, че е използвал държавни средства.

"Това, че съвпадна, че бях кмет, не може да твърдите подобно нещо. Аз съм спечелил доста пари като футболист. И искам да се знае, че нямам дела, а имам оправдателни дела. Проверяван съм, постоянно имам данъчни проверки. Деца и дългове съм направил", заяви с усмивка Лечков.

На въпрос дали има мафия във футбола, той отговори: "Цялата световна мафия, футболната мафия, си е мафия... И в телевизията има мафия."