Левски победи с 3:2 като гост Черно море в интригуващ и емоционален сблъсък от 7-ия кръг на "А" група. Така "сините" събраха 18 точки в актива си и са едноличен лидер. По 15 имат Локо (Сф), Славия и Черноморец. "Моряците" останаха с 9 точки.

Попаденията за гостите от София реализираха Даниел Младенов (вдясно) в 22-ата минута, Йордан Милиев в 30-ата и Гара Дембеле от спорна дузпа в 65-ата. Веднага след отсъждането на наказателния удар в полза на гостите съдията Николай Йорданов бе заобграден от "моряците", които побесняха заради решението му. За домакините се разписаха Георги Божилов в 50-ата и Георги Илиев в 84-ата.

Срещата започна отлично за "моряците". Още в 1-ата минута Божилов удари греда. Георги Илиев центрира от фаул и Георги Петков не се намеси добре. Топката попадна в нападателят, който стреля от воле и разтресе горната греда на вратата на Левски. Три минути след това Гара Дембеле не успя да нанесе точен изстрел от добра позиция. Секунди по-късно Александър Александров-Кривия стреля директно от пряк свободен удар, но в аут. Бившият футболист на Черно море днес бе титуляр за "сините" и остана на терена до 56-ата минута, когато бе заменен от Мариян Огнянов. Халфът напусна терена под бурните освирквания на феновете на домакините и накуцвайки. Жоазиньо бе другият, който се контузи на "Тича" и бе изкаран принудително от игра. В 54-ата минута нисичкият бразилец отстъпи мястото си на Александър Киров.

В 11-ата минута съдията Николай Йорданов показа жълт картон на Гара Дембеле. В рамките само на 120 секунди нападателят на Левски извърши второ нарушение срещу защитника на "моряците" Александър Александров и логично получи официално предупреждение. Последва удар на Сержиньо Грийн, който Илко Пиргов улови.

В 22-ата минута обаче на вратаря на Черно море му се наложи да вади топката от мрежата си. Даниел Младенов откри резултата на "Тича". Дарко Тасевски изведе съотборника си отдясно в пеналта и крилото с мощен шут по диагонал разстреля Пиргов, пращайки топката в горния десен ъгъл на вратата - 0:1. За дошния в Левски от Пирин футболист това бе първи гол в първенството от началото на сезона.

mladenov.jpg

В 30-ата минута гостите от София ликуваха за втори път. Йордан Милиев удвои преднината на "сините". Жоазиньо центрира отдясно от фаул в наказателното поле, където централният защитник плонжира и с глава отбеляза красив гол - 0:2.

miliev.jpg

Последва изгонване на треньора на домакините Велизар Попов от пейката. Съдията Николай Йорданов му посочи пътя към трибуните. Причината бе, че Попов от началото на срещата не преставаше да сипе обиди към рефера.

В началото на второто полувреме в състава на домакините бяха извършени две смени. В игра се появиха нападателите Йордан Юруков и Дончо Атанасов. Двамата значително раздвижиха атаката на "моряците". И попадението не закъсня. В 50-ата минута Георги Божилов намали резултата. Юруков центрира отдясно, защитата на Левски не действа разчетено и топката бе посрещната от Божилов, който от границата на наказателното поле я прати в долния ляв ъгъл на вратата, пазена от Георги Петков - 1:2.

В 62-ата съдията Николай Йорданов отсъди дузпа за Левски след съприкосновение между Дарко Тасевски и Илко Пиргов. Решението на рефера взриви трибуните на "Тича" и изнерви играчите на домакините. Избраниците на Велизар Попов побесняха от решението на съдията и го заобградиха, като дори го и блъскаха. На терена нахлу и резервата Марио Жардел. Бразилецът също искаше обяснение от съдията. В крайна сметка Йорданов не посмя на никого да покаже жълт картон.

sadiata.jpg

От бялата точка в 65-ата минута Гара Дембеле вкара технично и Левски поведе с 3:1. В този момент се отвори много работа на полицията. Полетяха предмети към пейката на гостите, а феновете на Черно море се опитаха да прескочат загражденията, но униформените успяха да ги удържат.

В 77-ата минута "моряците" отново протестираха. Дончо Атанасов падна в наказателното поле на Левски и поиска дузпа за нарушение на Дъстли Мулдер. Съдията Николай Йорданов обаче остана безмълвен. В този момент бразилската звезда Марио Жардел, появил се на терена в 68-ата минута, побесня, атакува рефера и му поиска обяснение защо не е дал наказателен удар. Йорданов без да се замисля показа жълт картон на Жардел, който и в този мач с нищо не помогна на Черно море.

До края "моряците" имаха сили само за още един гол. Той падна в 84-ата минута. Вкара го Георги Илиев. След подаване на Йордан Юруков, халфът нанесе параболичен удар от около 10 метра по диагонал, топката се отби в дясната греда и влезе в мрежата на "сините" - 2:3. Последваха удари на Божилов и Юруков, които все срещаха тялото на Веселин Минев и не застрашиха Георги Петков.

petkov.jpg

В даденото от съдията продължение Дембеле можеше да вкара и четвърти гол за Левски, но не уцели вратата от близко разстояние. Френската звезда на "сините" днес се отчете само с едно попадение. Дембеле продължава да е на върха при голмайсторите на "А" група, като вече има 9 гола на сметката си.

Така Левски остана без поражение от "моряците" в мач за първенство от 17 септември 1978 година. Идната неделя на "сините" предстои домакинство на Берое, а Черно море приема Сливен. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

ЧЕРНО МОРЕ - ЛЕВСКИ 2:3
0:1 Даниел Младенов (22), 0:2 Йордан Милиев (30), 1:2 Георги Божилов (50), 1:3 Гара Дембеле (65-дузпа), 2:3 Георги Илиев (84)
cherno_more.JPG
ЧЕРНО МОРЕ: 26.Илко Пиргов, 25.Сашо Александров, 6.Танко Дяков, 15.Александър Александров, 4.Радослав Бачев (46-77.Йордан Юруков), 21.Георги Илиев, 10.Даниел Димов (68-16.Марио Жардел), 24.Димитър Петков (46-8.Дончо Атанасов), 28.Ели Маркес, 23.Даниел Георгиев, 14.Георги Божилов
Резерви: 1.Петър Денчев, 12.Марко Тиаго, 7.Станислав Стоянов, 8.Дончо Атанасов, 9.Мирослав Будинов, 16.Марио Жардел, 77.Йордан Юруков
Треньор: Велизар Попов

levski_logo.jpg
ЛЕВСКИ: 1.Георги Петков, 2.Дъстли Мулдер, 55.Йордан Милиев, 15.Шакиб Бензукан, 14.Веселин Минев, 3.Сержиньо Грийн, 7.Александър Александров (56-16.Мариян Огнянов), 17.Даниел Младенов, 20.Жоазиньо (54-28.Александър Киров), 22.Дарко Тасевски (78-5.Иво Иванов), 39.Гара Дембеле
Резерви: 12.Божидар Митрев, 4.Стефан Станчев, 5.Иво Иванов, 16.Мариян Огнянов, 30.Лъчезар Балтанов, 28.Александър Киров, 29.Исмаил Иса
Треньор: Ясен Петров

Варна, ст. "Тича" - 7000 зрители
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Димитър Петков, Георги Илиев, Александър Александров, Марио Жардел (Черно море); Гара Дембеле, Шакиб Бензукан (Левски)