“Левски” постигна геройска победа срещу словашкия Спартак (Търнава) с 2:1 в първи мач от Третия квалификационен кръг на Лига Европа. “Сините” губеха до 89-ата минута с 0:1, но Владимир Гаджев изравни с прекрасен гол за 1:1, а влезлият като резерва Сьорд Арс реализира за 2:1 в първата минута от добавеното време. Реваншът между двата тима е на 4 август в Словакия.

Дебют за “Левски” днес направиха новите попълнения Иван Цветков, Орлин Старокин и Ларс Рисп, които бяха титуляри, и Сьорд Арс, Симеон Райков и Тодор Христов, появили се като резерви.

Мениджърът на "Левски" Георги Иванов заложи на Пламен Илиев на вратата, вдясно в защита започна Дъстли Мулдер, в центъра Милиев и шведът Ларс Рисп, а отляво Орлин Старокин. В центъра на халфовата линия играха Владимир Гаджев и Сержиньо Грийн, отдясно Христо Йовов, а отляво Даниел Младенов. На върха на атаката титуляр излезе Иван Цветков, а зад него му помага Дарко Тасевски.

Първото полувреме предложи равностойна игра, но в края гостите пропуснаха златни възможности да открият резултата. Още в 8-ата минута дебютантът Рисп се забави и изпусна Бернат, но след това с тяло успя да блокира атаката му в наказателното поле. Две минути след това Иван Цветков изведе добре Даниел Младенов в коридор, но крилото стреля покрай вратата. В първите двайсетина минути именно Младенов и Иван Цветков бяха най-активни от състава на домакините, както и капитанът Христо Йовов. Иван Цветков обаче се движеше по всички фронтове на атаката, опитваше извеждащи пасове и не влезе в ролята на типичен централен нападател. Тасевски и останалите двама в халфовата линия – Гаджев и Сержиньо Грийн, обаче не играха на ниво, губеха средата на терена и от там идваха проблемите за домакините. В 25-ата минута отново Иван Цветков изведе Даниел Младенов отляво по атаката, той центрира ниско по земя, но защитник на Спартак изчисти. В 33-ата минута Йовов получи контузия и излезе за 2-3 минути, за да получи лекарска помощ. Капитанът обаче се върна на терена и доигра полувремето.

След 35-ата минута защитата на “Левски” започна да се оголва все по-често, халфовете също изоставаха и гостите при всяка атака имаха числен превес. Пролича, че централната двойка бранители Йордан Милиев и Рисп не е обиграна и грешеше при почти всяка ситуация. В 41-ата минута Бернарт нахлу мощно отдясно в наказателното поле, стреля, но Пламен Илиев изби. Секунди след това Йордан Милиев изпусна Мирослав Кархан във въздушния двубой, звездата на гостите би с глава, но младият вратар на “Левски” отново показа страхотен рефлекс и с една ръка изби от голлинията.

През второто полувреме “Левски” продължи да играе по същия начин. Иван Цветков опитваше с индивидуални пробиви и далечни шутове да изненадва вратаря на гостите, но не успя нито веднъж. Словаците действаха прибрано, на контраатаки и имаха опасни положения. В 57-ата минута Рисп и Милиев направиха поредната грешка в защита. След центране отдясно шведът беше прехвърлен, Милиев също не успя да спре топката и тя се озова в напълно непокрития Томачек, който обаче стреля покрай вратата. Гонзо реагира и пусна на мястото на слабия в този мач Тасевски централния нападател Сьорд Арс. Холандецът заигра на върха на атаката, а зад него мина Иван Цветков. Влизането на Арс пораздвижи “синьото” нападение, но отново липсваха голови положения.

Най-опасната ситуация до момента в двубоя “Левски” създаде едва в 72-ата минута. Йовов намери Мулдер отдясно, той нахлу в наказателното поле и центрира ниско по земя, Арс се хвърли с шпагат, за да засече във вратата, но защитник го изпревари и изчисти в корнер. В следващите минути Георги Иванов увеличи нападателната мощ и на мястото на Йовов пусна свежия Симеон Райков. В 80-ата минута Йордан Милиев направи поредната си безумна грешка и събори Прохазка в наказателното поле. Играчът на словашкия тим не навлизаше към вратата, а бягаше на линията на наказателното поле, която е успоредна на голлинията, и не застрашаваше Пламен Илиев. Съдията веднага даде дузпа за Спартак (Търнава), която Ладислав Томачек превърна в гол. Вратарят Пламен Илиев усети ъгъла, но малко не му достигна, за да докосне топката. В 84-ата минута беше и едно от най-спорните положения в мача. Иван Цветков направи прекрасен самостоятелен рейд, влезе в наказателното поле и падна. Нападателят искаше дузпа, но реферът беше категоричен, че няма нарушение, а освен това му вдигна и жълт картон за симулация. До края на двубоя Гонзо пусна Тодор Христов на мястото на Даниел Младенов.

В последните няколко минути “сините” се вдигнаха на щурм и заслужено стигнаха до успеха. В 89-ата минута един от лидерите Владимир Гаджев изравни за 1:1. Полузащитникът отправи своя специалитет, шут от около 30 метра, вратарят отби топката с пръстите си, тя облиза лявата сглобка на гредите и влетя в мрежата. Съдията даде четири минути добавено време и “Левски” стигна до нов гол. Още в първата минута от допълнителното време Иван Цветков намери Симеон Райков отдясно, той центрира ниско по земя в наказателното поле и холандецът Арс от няколко метра засече за крайното 2:1./БЛИЦ

"ЛЕВСКИ" - СПАРТАК (Търнава) 2:1
0:1 Ладислав Томачек (80), 1:1 Владимир Гаджев (89), 2:1 Сьорд Арс (90+1)


Levski_.jpg
"Левски”: 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 55.Йордан Милиев, 33.Ларс Рисп, 6.Орлин Старокин, 45.Владимир Гаджев, 3.Сержиньо Грийн, 10.Христо Йовов (77 - Симеон Райков), 22.Дарко Тасевски (57 - Сьорд Арс), 17.Даниел Младенов (87 - Тодор Христов), 19.Иван Цветков
Резерви: 24.Божидар Митрев, 7.Даниел Димов, 20.Александър Башлиев, 30.Лъчезар Балтанов, 21.Тодор Христов, 11.Симеон Райков, 9.Сьорд Арс



fijn_268076.jpgСпартак Търнава: 22.Мартин Рашка, 5.Юри Кубски, 6.Роман Прохазка, 9.Ладислав Томачек, 15.Лубомир Бернат (69 - Кипрус), 18.Лубош Ханзел, 20.Патрик Грос, 21.Мирослав Кархан, 26.Бубакар Диало, 27.Марио Бичак (66 - Ян Петраш), 29.Марек Качак
Резерви: 1.Ян Словенчак, 2.Петер Чвирик, 14.Лубомир Гоголак, 17.Патрик Чарнота, 19.Радослав Кипрус, 32.Ян Петраш


София, стадион “Георги Аспарухов”
Съдия: Сергей Бойко (Украйна)
Жълти картони: Христо Йовов, Иван Цветков, Божидар Митрев ("Левски"); Бубакар Диало (Спартак Търнава)